Situatie
Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să optimizați Windows 7 pentru o performanță mai rapidă.
Solutie
Pasi de urmat
Încercați depanatorul Performanță
Primul lucru pe care îl puteți încerca este depanatorul Performanță, care poate găsi și remedia automat problemele. Depanatorul Performanță verifică problemele care pot încetini performanța computerului dvs., cum ar numărul de utilizatori conectați în prezent la computer și dacă rulează mai multe programe în același timp.
Deschideți depanatorul Performanță făcând clic pe butonul Start , apoi pe Panoul de control. În caseta de căutare, tastați depanator, apoi faceți clic pe Depanare. Sub Sistem și securitate, faceți clic pe Verificare probleme de performanță.
Ștergeți programele pe care nu utilizați niciodată
Mulți producători de PC-uri includ pe computerele noi multe programe pe care nu le-ați comandat și pe care poate că nici nu le doriți. Adesea, printre acestea se numără ediții de încercare și versiuni în ediție limitată de programe pe care companiile de software speră că le veți încerca, găsi utile și cumpăra apoi, pentru a face upgrade la versiuni complete sau la versiuni mai noi. Dacă vă hotărâți că nu le doriți, păstrarea software-ului pe computerul dvs. îi poate încetini activitatea, deoarece consumă memorie prețioasă, spațiu disc și putere de procesare.
Este o idee bună să dezinstalați toate programele pe care nu doriți să le utilizați. Acest lucru ar trebui să includă atât software-ul instalat de producător, cât și software-ul pe care l-ați instalat dvs., dar pe care nu îl mai nu doriți, mai ales programele utilitare proiectate pentru a gestiona și a regla hardware-ul și software-ul de computer. Programele utilitare, cum ar fi scanerele antivirus, programele de curățare a discului și instrumentele de backup rulează adesea automat la pornire, funcționând în liniște în fundal, unde nu le puteți vedea. Multe persoane nici măcar nu știu că astfel de programe rulează.
Chiar dacă PC-ul dvs. este mai vechi, acesta poate conține programe instalate de producător pe care nu le-ați observat niciodată sau de care ați uitat. Nu este niciodată prea târziu pentru a elimina aceste programe și a îndepărta aglomerația și resursele de sistem irosite. Poate ați crezut că într-o zi veți utiliza software-ul, dar nu ați făcut acest lucru. Dezinstalați-l și vedeți dacă PC-ul rulează mai rapid.
Limitați numărul de programe care se execută la pornire
Multe programe sunt proiectate să pornească automat atunci când pornește Windows. Producătorii de software își setează adesea programele pentru a se deschide în fundal, unde nu puteți vedea că rulează, și acestea se vor deschide imediat ce faceți clic pe pictogramele lor. Acest lucru este de ajutor în cazul programelor pe care le utilizați destul de mult, dar, pentru programele pe care le utilizați rareori sau niciodată, acest lucru irosește memorie prețioasă și încetinește timpul necesar de pornire Windows.
Decideți singur dacă doriți ca un program să ruleze la pornire.
Dar cum vă dați seama ce programe rulează automat la pornire? Uneori, acest lucru este evident, deoarece programul adaugă o pictogramă în zona de notificare din bara de activități, unde puteți vedea că rulează. Uitați-vă acolo pentru a vedea dacă există programe care rulează și care nu doriți să pornească automat. Indicați spre fiecare pictograma pentru a vedea numele programului. Asigurați-vă că faceți clic pe butonul Se afișează pictogramele ascunse ca să nu pierdeți nicio pictogramă.
Chiar și după ce verificați zona de notificare, este posibil să pierdeți unele programe care rulează automat la pornire. Executări automate pentru Windows, un instrument gratuit pe care puteți să îl descărcați de pe site-ul web Microsoft vă arată toate programele și procesele care rulează atunci când porniți Windows. Puteți opri rularea automată a unui program atunci când pornește Windows, deschizând programul Executări automate pentru Windows și debifând apoi caseta de selectare de lângă numele programului pe care doriți să îl opriți. Executări automate pentru Windows este destinat utilizatorilor avansați.
Defragmentați hard diskul
Fragmentarea determină ca hard diskul să efectueze activități suplimentare ce pot încetini computerul. Programul Defragmentare disc rearanjează datele fragmentate, astfel încât hard diskul să funcționeze mai eficient. Programul Defragmentare disc rulează după un program, însă puteți să defragmentați hard diskul și manual.
Curățați hard diskul
Fișierele inutile de pe hard disk ocupă spațiu pe disc și pot încetini computerul. Curățare disc elimină fișierele temporare, golește Coșul de reciclare și elimină o varietate de fișiere de sistem și alte elemente de care nu mai aveți nevoie.
Rulați mai puține programe simultan
Uneori, modificarea comportamentului computerului dvs. poate avea un impact foarte mare asupra performanței PC-ului. Dacă sunteți un utilizator de computer care preferă să păstreze opt programe și zeci de ferestre de browser deschise simultan, totul în timp ce trimiteți mesaje instant prietenilor dvs., nu vă mirați dacă se blochează PC-ul. Menținerea mai multor mesaje de e-mail deschise poate utiliza, de asemenea, memorie.
Dacă observați că PC-ul funcționează mai încet, întrebați-vă dacă trebuie să păstrați toate programele și ferestrele deschise simultan. Găsiți un mod mai bun de a vă reaminti să răspundeți la mesajele de e-mail, mai degrabă decât să le mențineți pe toate deschise.
Asigurați-vă că rulați doar un program antivirus. Rularea mai multor programe antivirus poate încetini, de asemenea, computerul. Din fericire, dacă rulați mai multe programe antivirus, centrul Acțiuni vă informează și vă poate ajuta să remediați problema.
Dezactivați efectele vizuale
Dacă Windows rulează lent, îl puteți face să ruleze mai repede dezactivând câteva dintre efectele sale vizuale. Totul se rezumă la aspect versus performanță. Preferați ca Windows să ruleze mai rapid sau să arate bine? Dacă PC-ul dvs. este suficient de rapid, nu trebuie să faceți acest compromis, dar dacă computerul dvs. nu este suficient de puternic pentru Windows 7, poate fi util să scalați înapoi la elemente mai simple sonore și vizuale.
Puteți alege ce efecte vizuale să dezactivați, pe rând, sau puteți să lăsați ca Windows să aleagă acest lucru pentru dvs. Există 20 de efecte vizuale pe care le puteți controla, cum ar fi aspectul transparent de sticlă, modul în care se deschid sau se închid meniurile și dacă se afișează umbre.
Pentru a ajusta toate efectele vizuale pentru cea mai bună performanță:
- Deschideți Informații despre performanță și Instrumente făcând clic pe butonul Start
, apoi făcând clic pe Panoul de control. În caseta de căutare, tastați Informații despre performanță și instrumente, apoi, în lista de rezultate, faceți clic pe Informații despre performanță și instrumente.
- Faceți clic pe Reglare efecte vizuale
Dacă vi se solicită o parolă de administrator sau o confirmare, tastați parola sau oferiți confirmarea.
- Faceți click pe fila Efecte vizuale, faceți clic pe Reglare pentru funcționare optimă, apoi faceți click pe OK. (Pentru o opțiune mai puțin drastică, selectați Windows va alege opțiunile cele mai bune pentru computerul meu.)
Reporniți cu regularitate
Acest sfat este simplu. Reporniți PC-ul cel puțin o dată pe săptămână, în special dacă îl utilizați mult. Repornirea unui PC este o modalitate bună de a-i goli memoria și de a vă asigura că orice procese și servicii temporare care au început să ruleze sunt închise.
Repornirea închide tot software-ul care rulează pe PC-ul dvs., nu numai programele pe care le vedeți rulând pe bara de activități, ci și zeci de servicii care au fost pornite probabil de diverse programe și nu au fost oprite niciodată. Repornirea poate remedia problemele de performanță misterioase atunci când cauza exactă este greu de identificat.
Dacă păstrați atât de multe programe, mesaje de e-mail și site-urile web deschise și credeți că repornirea este o problemă, acesta este probabil un semn că ar trebui să reporniți PC-ul. Cu cât aveți deschise mai multe lucruri și le păstrați în execuție, cu atât sunt mai mari șansele ca PC-ul să se blocheze și, în cele din urmă, să rămână fără memorie.
Adăugați mai multă memorie
Acesta nu este un ghid pentru cumpărarea de hardware care să accelereze funcționarea computerului. Dar nicio discuție despre cum se poate accelera funcționarea Windows nu ar fi completă fără a menționa că ar trebui să luați în considerare adăugarea unei memorii RAM suplimentare la PC.
Dacă un computer ce rulează Windows 7 pare prea lent, cauza este de obicei faptul că PC-ul nu are suficientă memorie RAM. Cea mai bună modalitate de a-i îmbunătăți funcționarea este să adăugați mai multă memorie.
Windows 7 poate rula pe un PC cu 1 gigabyte (GB) de RAM, dar rulează mai bine cu 2 GB. Pentru performanță optimă, creșteți chiar la 3 GB sau mai mult.
O altă opțiune este să creșteți cantitatea de memorie utilizând Windows ReadyBoost. Această caracteristică vă permite să utilizați spațiul de stocare de pe unele suporturi fizice amovibile, cum ar fi unități flash de USB, pentru a îmbunătăți funcționarea computerului. Este mai ușor să conectați o unitate flash într-un port USB decât să deschideți o carcasă de PC și să introduceți module de memorie în placa de bază.
Căutați viruși și spyware
Dacă PC-ul dvs. rulează lent, este posibil să fie infectat cu un virus sau spyware. Acest lucru nu este la fel de comun ca celelalte probleme, dar este ceva ce necesită atenție. Înainte de a vă face prea multe griji, verificați PC-ul folosind programe antispyware și antivirus.
Un simptom comun al unui virus este o performanță a computerului mult mai lentă decât este în mod normal. Alte semne sunt apariția pe neașteptate a unor mesaje pe PC, programe care pornesc automat sau sunetul care indică un efort constant al hard diskului.
Spyware-ul este un program care este instalat de obicei fără să știți, pentru a vă urmări activitatea de pe internet. Puteți să verificați dacă aveți spyware utilizând Windows Defender sau alte programe antispyware.
Cea mai bună modalitate de a trata virușii este prevenirea lor de la bun început. Rulați întotdeauna software antivirus și mențineți-l la zi. Chiar dacă luați astfel de măsuri preventive, tot este posibil ca PC-ul să se infecteze.
Verificați viteza computerului dvs.
Dacă încercați aceste sfaturi și computerul tot este prea lent, este posibil să aveți nevoie de un PC nou sau de câteva upgrade-uri de hardware, cum ar fi un hard disk nou sau o placă video mai rapidă. Totuși, nu este nevoie să ghiciți viteza computerului dvs. Windows oferă un mod de a vedea și a evalua viteza PC-ului cu un instrument numit Windows Experience Index.
Windows Experience Index evaluează computerul pe cinci componente cheie și vă oferă un număr pentru fiecare, precum și un scor general de bază. Acest scor de bază este egal cu subscorul de componentă cu cea mai slabă funcționare. Scorurile de bază variază în prezent de la 1 la 7,9. Dacă PC-ul dvs. are o evaluare de sub 2 sau 3, ar fi cazul să luați în considerare cumpărarea unui PC nou, în funcție de activitățile pe care doriți să le efectuați cu computerul.
Modificarea dimensiunii memoriei virtuale
Dacă primiți avertismente că memoria dvs. virtuală este redusă, va trebui să măriți dimensiunea minimă a fișierului dvs. de paginare. Windows setează dimensiunea inițială minimă a fișierului de paginare la cantitatea de memorie RAM instalată pe computerul dvs. și dimensiunea maximă la triplul cantității de memorie RAM instalată pe computerul dvs. Dacă vedeți avertismente la aceste niveluri recomandate, măriți dimensiunea minimă și pe cea maximă.
- Deschideți Sistem făcând clic pe butonul Start
făcând clic dreapta pe Computer, apoi pe Proprietăți.
- În panoul din stânga, faceți clic pe Setări complexe de sistem
Dacă vi se solicită o parolă de administrator sau o confirmare, tastați parola sau oferiți confirmarea.
- Pe fila Complex, sub Performanță, faceți clic pe Setări.
- Faceți clic pe fila Complex, apoi, sub Memorie virtuală, faceți clic pe Modificare.
- Goliți caseta de selectare Gestionare automată a dimensiunii fișierului de paginare pentru toate unitățile.
- Sub Unitate [Etichetă volum], faceți clic pe unitatea care conține fișierul de paginare pe care doriți să îl modificați.
- Faceți click pe Dimensiune particularizată, tastați o dimensiune nouă exprimată în megabyți în caseta Dimensiune inițială (MB) sau în caseta Dimensiune maximă (MB), faceți click pe Setare, apoi pe OK.
Leave A Comment?