MODEL: Script Python cu Nornir pentru schimbarea adresei IP VLAN 10

Script Python cu Nornir pentru schimbarea adresei IP VLAN 10

Python și biblioteca Nornir sunt instrumente puternice pentru automatizarea gestionării rețelelor. În acest articol, vom arăta cum să utilizăm Python și Nornir pentru a schimba adresa IP a VLAN 10 într-un echipament Cisco.

Pre-requisiti

Pentru a urma această tutorial, aveți nevoie de:

  • Cunoștințe de bază de programare Python
  • Cunoștințe de bază de rețele
  • Un echipament Cisco configurat cu VLAN 10
  • Biblioteca Python Nornir instalată pe sistemul dvs.
Configurarea echipamentului

Înainte de a începe să scriem codul, trebuie să ne asigurăm că echipamentul este configurat corect. VLAN 10 trebuie să fie creat și activ în echipament.

Scrierea codului

Pentru a schimba adresa IP a VLAN 10, vom folosi biblioteca Nornir pentru a automatiza acest proces. Primul pas este să importăm modulele necesare și să definim un fișier de configurare pentru Nornir:

# import required modules
from nornir import InitNornir
from nornir.plugins.tasks import networking
from nornir.plugins.functions.text import print_result
import json

# initialize Nornir
nr = InitNornir(config_file=”config.yaml”)

# define task
def change_ip(task, vlan, new_ip):
commands = [
f”interface vlan {vlan}”,
f”ip address {new_ip}”,
“no shut”
]
result = task.run(task=networking.netmiko_send_command, command_string=”\n”.join(commands))
return result

# execute task
result = nr.run(task=change_ip, vlan=10, new_ip=”192.168.10.1/24″)

# print results
print(json.dumps(result.result, indent=2))

Această funcție change_ip va genera o listă de comenzi care vor fi transmise echipamentului. Comenzile vor fi formate astfel: schimbarea interfetei la VLAN-ul specificat, setarea adresei IP specificate și activarea interfetei.

În final, vom executa funcția change_ip prin intermediul bibliotecii Nornir și apoi vom afișa rezultatele într-un format JSON ușor de citit. Acest cod poate fi executat prin intermediul unui terminal sau al unui IDE de dezvoltare cu suport pentru Python.

Cu acest cod Python și biblioteca Nornir, am arătat cum să schimbăm adresa IP a VLAN 10 într-un echipament Cisco într-un mod automatizat. Acest cod poate fi extins pentru a gestiona multiple echipamente sau pentru a efectua alte operații de gestionare a rețelei. Automatizarea acestor operații poate economisi mult timp și poate reduce erorile în comparație cu realizarea manuală.

[mai mult...]

Cum să creezi VLAN-uri și TRUNK-uri pe switch-uri Unifi

Pentru a segmenta rețeaua locală și a configura echipamente Unifi noi într-un site, este necesar un controller Unifi în rețea. Acesta se poate face pe o mașină virtuală cu Windows sau Linux, sau un controller dedicat, prin Unifi Cloud Key.

Pentru a crea VLAN-uri și TRUNK-uri, ne vom folosi de un controller existent deja în rețea.

Spre deosebire de alte modele de switch-uri de la diferiți producători, VLAN-urile și TRUNK-urile se fac centralizat în controller și se vor aplica pentru toate switch-urile, față de configurări individuale pe fiecare echipament în parte. Dacă în controller aveți diferite site-uri, pentru diferite locații spre exemplu, setările se vor fce pe fiecare site în parte.

[mai mult...]