Switch

Importanta conectarii switch-urilor la un server RADIUS

In era digitala, retelele sunt esentiale pentru a conecta utilizatorii la internet, la aplicatii si la servicii online. Switch-urile sunt componente importante ale acestor retele, avand rolul de a gestiona fluxul de informatii intre dispozitive. Cu toate acestea, acest tip de conexiune poate fi vulnerabil la atacuri cibernetice, prin urmare, este important sa se ia masuri de securitate adecvate pentru a proteja aceste retele. Conectarea switch-urilor la un server RADIUS poate fi un pas important in acest sens.

Un server RADIUS (Remote Authentication Dial-In User Service) este un sistem centralizat care gestioneaza autentificarea utilizatorilor prin intermediul unei retele. Acesta poate fi configurat pentru a implementa politici de autentificare puternice, cum ar fi parole complexe sau autentificarea a doi factori. Serverul RADIUS poate fi integrat cu alte solutii de securitate, cum ar fi firewalls sau solutii antivirus, pentru a oferi un nivel suplimentar de protejare a retelei.

Prin centralizarea autentificarii utilizatorilor prin intermediul unui server RADIUS, se simplifica gestionarea conturilor si a parolelor acestora. De asemenea, se evita situatiile in care utilizatorii isi pierd parolele sau trebuie sa le schimbe pe mai multe dispozitive. Acest lucru poate reduce semnificativ timpul si efortul necesar gestionarii conturilor utilizatorilor.

Serverul RADIUS poate furniza, de asemenea, rapoarte detaliate despre activitatile de autentificare, ceea ce poate ajuta la identificarea eventualelor amenintari sau vulnerabilitati si la luarea de masuri pentru a remedia acestea. De exemplu, daca un utilizator incearca sa se autentifice cu mai multe parole gresite, serverul RADIUS poate bloca contul acestuia si poate notifica administratorii de sistem despre intentia posibila de a efectua un atac cibernetic.

In plus, serverul RADIUS poate gestiona autentificarea unui numar mare de utilizatori si poate fi scalat pentru a se potrivi nevoilor unei afaceri in crestere. Acest lucru inseamna ca, indiferent de marimea afacerii, se poate asigura o autentificare sigura a utilizatorilor prin intermediul retelei.

[mai mult...]

Enable ‘service password-encryption’

Switch#

Switch#

Switch#

Switch#

Switch#

Switch#en

Switch#conf

Switch#configure t

Switch#configure terminal

Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.

Switch(config)#ser

Switch(config)#service en

Switch(config)#service pass

Switch(config)#service password-encryption

Switch(config)#

Switch(config)#

Switch(config)#

Switch(config)#

Switch(config)#exit

Switch#

%SYS-5-CONFIG_I: Configured from console by console

[mai mult...]

Activare secret password Cisco 2960

Switch>

Switch>en

Switch#cof

Switch#conf

Switch#configure t

Switch#configure terminal

Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.

Switch(config)#ena

Switch(config)#enable sec

Switch(config)#enable secret test

Switch(config)#end

Switch#

%SYS-5-CONFIG_I: Configured from console by console

Switch#show runn

Switch#show running-config

Building configuration…

Current configuration : 1129 bytes

!

version 15.0

no service timestamps log datetime msec

no service timestamps debug datetime msec

no service password-encryption

!

hostname Switch

!

enable secret 5 $1$mERr$126VWMuSfhXn9GAlqkjPo/

!

!

!

!

!

!

spanning-tree mode pvst

spanning-tree extend system-id

!

interface FastEthernet0/1

[mai mult...]