Configurare program

Cum activăm criptarea cu BitLocker pe un calculator fără cip TPM

BitLocker este o unealtă inclusă în Windows 7 (Enterprise și Ultimate), Windows 8.1 (Pro și Enterprise) și Windows 10 (Pro și Enterprise) care poate fi folosită pentru criptarea datelor de pe orice partiție. Pentru a o putea folosi, este nevoie de un cip TPM în calculator. Dacă nu-l ai, există o metodă prin care poți determina BitLocker să cripteze partițiile pe care le vrei.

Un cip TPM (Trusted Platform Module – Modul Platformă de Încredere) este un dispozitiv care generează chei criptografice sigure și unice, care sunt stocate ca date criptate, pentru a putea fi folosite în autentificarea dispozitivelor hardware. Cheile criptografice pot fi criptate și decriptate doar de cipul TPM care le-a creat.

Software-ul de criptare BitLocker din Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10 folosește cipul TPM pentru a proteja cheile de criptare și a cripta datele de pe calculator. Apoi, cipul este folosit și pentru autentificarea calculatorului criptat și pentru a-ți da acces la datele criptate de pe el, atunci când dispozitivul care încearcă să le acceseze este identificat ca fiind “de încredere”. Din moment ce cheile stocate în fiecare cip TPM sunt unice, software-ul de criptare poate verifica foarte rapid sistemul care încearcă să acceseze datele criptate și poate indentifica dacă sunt ale sistemului care a făcut criptarea inițială ori ale altui sistem.

[mai mult...]