Reguli de configurare

Ce este EIGRP? (Enhanced Interior Gateway Routing Protocol)

Ce este EIGRP ?

EIGRP (Enhanced Interior Gateway Routing Protocol) este un protocol de rutare dezvoltat de Cisco, pentru Cisco.EIGRP este un protocol de rutare, creat de Cisco cu scopul de a deveni cel mai rapid si bun fata de competitorul direct OSPF. Acesta face parte dintr-o categorie speciala numita “Advanced (aka. Hybrid) Distance Vector” pentru ca imprumuta caracteristici atat de la protocoale de rutare precum RIP (modul de invatare  al retelelor – de la vecini, respectiv OSPF (relatia de adiacenta, Hello-uri, packete de tip Update, etc.).

Algoritmul EIGRP-ului – DUAL

Algoritmul EIGRP-ului se numeste DUAL (Diffusing Update Algorithm) si are rolul de a stabili cea mai buna cale catre o anumita retea Destinatie.

Exista cativa termeni specifici EIGRP care tin de starea unui Router, metrica si posibilitatea ca un Router sa fie o cale de backup:

  • S – Successor – next-hop-ul (calea principala) catre reteaua destinatie
  • FS – Feasible Successor – un posibil succesor (aka. backup) pentru reteaua destinatie
  • FD – Feasible Distance – metrica pana la reteaua destinatie
  • RD – Reported Distance – metrica routerului vecin pana la reteaua destinatie
  • FC – Feasibility Condition – conditia ca un router sa fie considerat backup. se face pe baza metricii.
[mai mult...]

Afla cum poti testa stabilitatea sistemului, configuratiei overclock, a RAM-ului si a procesorului.

In acest material va voi prezenta Prime95, un software ce verifica stabilitatea la nivel hardware a unui sistem precum si buna functionare a memoriei RAM, a procesorului si a placii video. Testele se efectueaza prin suprasolicitarea componentelor (Torture test).

Programul se poate folosi cu succes si in testarea stabilitatii sistemelor pe care este facut overclock.

[mai mult...]

Cum putem dezactiva accesul la porturile USB in Windows 8/8.1

Unul dintre cele mai simple moduri prin care un computer poate fi infectat cu virusi sau alte tipuri de malware este prin intermediul dispozitivelor USB. De asemenea, tot cu ajutorul dispozitivelor USB anumite persoane pot copia de pe computere date la care in mod normal nu ar trebui sa aiba acces. Aceste doua motive mentionate mai sus fac ca dispozitivele USB sa reprezinte o vulnerabilitate grava a computerelor si o amenintare reala la securitatea acestora.

In cazul in care va preocupa securitatea computerului (mai ales daca stiti ca la computerul personal sau computerul de servici au acces si alte persoane in afara de dvs), cea mai simpla metoda prin care puteti reduce riscul unei infectari sau al unui furt de date este sa dezactivati accesul la porturile USB ale computerului, astfel incat acesta sa nu poata citi nici un dispozitiv USB conectat.

Daca sunteti utilizator Windows 8 sau Windows 8.1, puteti dezactiva porturile USB ale PC-ului urmand instructiunile de mai jos.

[mai mult...]

Cum sa faci o imagine de sistem in Windows 10

Oricine a pierdut la un moment dat date de pe un calculator, sau s-a confruntat cu erori de hard disk, iti va spune ca niciodata nu poti face destule backup-uri. De multe ori poate parea un proces destul de elaborat dar, din fericire, Microsoft a venit cu o metoda destul de simpla pentru a face un backup complet al sistemului de operare, o data cu aparitia Windows 8.1 si Windows 10, folosind optiunea System Image Backup. Mai jos vom arunca o privire la modul in care se foloseste.

[mai mult...]