4 lucruri de stiut inainte sa cumperi un router Wi-Fi 6E

Configurare noua (How To)

Situatie

Cu toate că routerele Wi-Fi 6 continuă să fie lansate, routerele Wi-Fi 6E încep să-și facă apariția pe piață, alături de noua lor bandă de 6 GHz, promițând o lățime de bandă mai mare, viteze mai mari și o latență redusă.

Solutie

1.Wi-Fi 6E extinde Wi-Fi 6 în banda de 6 GHz

Wi-Fi 6E nu este o nouă generație a protocolului Wi-Fi precum a fost Wi-Fi 6. Funcționează cu același standard ca și Wi-Fi 6, dar până la 1200 MHz de spectrul adițional în banda de 6 GHz (ce funcționează între 5.925 GHz și 7.125 GHz). Aceasta va crește capacitatea rețelei în timp ce va reduce din aglomerație.

Wi-Fi 6E permite până la 7 canale super-wide de 160 MHz adiționale în banda de 6 GHz, permițând mult mai multe transmisii de date simultane la cele mai mari viteze posibile.

Spre deosebire de benzile aglomerate de 2.4 GHz.și 5 GHz, noua bandă de 6 GHz este accesibilă doar dispozitivelor care suportă Wi-Fi 6E (și viitoarele standarde Wi-Fi, oricare vor fi ele). Acest lucru reduce complet aglomerația din mediile cu sute alte dispozitive conectate. Cu o capacitate crescută, canale mai largi și o bandă liberă, utilizatorii Wi-Fi 6E se pot bucura de filme 8K, gaming AR/VR sau descărcări de fișiere mari—toate lipsite de probleme în zonele aglomerate.

2. Wi-Fi 6E va fi adoptat rapid

Conform spuselor lui Phil Solis, director de cercetare la International Data Corporation (IDC): “Wi-Fi 6E va fi adoptat rapid în 2021, cu peste 338 de milioane de dispozitive intrând pe piață și aproape 20% din toate dispozitivele Wi-Fi 6 vândute până în 2022 vor suporta [banda de] 6 GHz”. Acest lucru poate fi observat chiar și astăzi prin companiile care lansează deja produse ce suportă Wi-Fi 6E—de la telefoane la laptopuri—cu multe altele aflate la orizont.

3. Wi-Fi 6E încă se află în primele stadii de dezvoltare și implementare

The Wi-Fi Alliance® a lansat programul de certificare Wi-Fi 6E în ianuarie 2021. Totuși, Wi-Fi 6E își are începuturile pe la sfârșitul anului 2018, când Comisia Federală de Comunicații (FCC) a Statelor Unite a propus folosirea nelicențiată a unei noi benzi de 5925-spre-7125 MHz, Wi-Fi-ul în banda de 6 GHz fiind lansat oficial în 2020. Astăzi, Wi-Fi 6E se află pe drumul adoptării sale la scară globală.

În urma primilor pași făcuți de Statele Unite, entități precum Regatul Unit, Uniunea Europeană, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și altele, au luat decizia să ofere Wi-Fi în banda de 6 GHz. Multe alte țări iau în considerare sau se află în procesul de adopție al benzii de 6 GHz pentru operațiunile fără licență.

4. Momentan, relativ puține dispozitive suportă banda de 6 GHz

Până acum a existat un număr limitat de routere Wi-Fi 6E care intrau pe piață, iar prețurile lor erau ridicate, însemnând că aceste dispozitive nu sunt tocmai pregătite pentru consumatorul de rând. Desigur, mai multe modele de routere mid-range și entry-level vor apărea în mod gradual, dar acest lucru va dura ceva timp.

O altă problemă este compatibilitatea. Deși Wi-Fi 6E este compatibil cu standardele Wi-Fi anterioare, banda sa de 6 GHz este accesibilă doar dispozitivelor care suportă Wi-Fi 6E (și viitoarele standarde Wi-Fi care vor apărea). Momentan, dispozitivele Wi-Fi 6E sunt o raritate în locuințele obișnuite. De fapt, probabil că ai doar unul sau două, iar asta doar dacă ți-ai actualizat recent dispozivitele majore, precum telefonul sau calculatorul. Din aceste motive, nu există suficiente dispozitive care să profite de noua bandă de 6 GHz în acest moment.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(7 din 18 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?