Afla cum poti sa sertizezi un conector de retea RJ45

Configurare noua (How To)

Situatie

Pentru a conecta mai multe calculatoare sau diverse periferice intr-o retea de calculatoare, pe langa echipamentele active de retea (ex. switch, router, etc.) este nevoie si de echipamente pasive de retea, printre care se numara si cablurile patch.

Acestea sunt de mai multe tipuri, pentru diverse tehnologii de comunicatii, insa in acest articol se va arata cum se mufeaza un cablu patch, pe cupru, cu mufa RJ45, cu 8 fire, pentru a conecta doua sau mai multe calculatoare sau alte echipamente de retea.

Exista doua tipuri de cabluri de retea, crossover si patch, cu doua standarde de arajare a perechilor de fire, T568A si T568B.

RJ-45_TIA-568A_Left RJ-45_TIA-568B_Left

Standardul A, are urmatoarea aranjare a celor 8 fire, pe culori, alb-verde, verde, alb-portocaliu, albastru, alb-albastru, verde, alb-maro, maro, iar standardul B, alb-portocaliu, portocaliu, alb-verde, albastru, alb-albastru, verde, alb-maro, maro.

Un cablu crossover, are ambele standarde, si anume A pe de o parte, si B la celalalt capat, pe cand un cablu patch, are unul din cele doua standarde la ambele capete.

Un exemplu de mufare a unui cablu de retea, va fi detaliat in randurile ce urmeaza.

Solutie

Pasi de urmat

De ce avem nevoie?

  • cablu de retea
  • cleste sertizor
  • cleste dezizolat
  • mufe RJ45

11117840_10202754495423033_1089374340_n 11156983_10202754495583037_1146638914_n

Folosind clestele de dezizolat, se scoate aproximativ 2cm din membrana ce izoleaza cablul de retea, pentru a avea acces la cele 8 fire.

3 4

Se aranjeaza cele 8 fire, conform celor doua standarde de mai sus, si in functie de tipul de cablu dorit, crossover sau patchcord. Daca se doreste crossover, atunci se va face un standard la un capat, si un standard la celalalt, iar daca se doreste patchcord, se face unul din cele doua standarde la ambele capete.

5

Dupa aranjarea firelor, se taie varful acestora, firele fiind tinute asa cum au fost aranjate, pentru a ne asigura ca toate sunt de aceeasi lungime in capat.

6

 

Se introduce cablul, cu cele 8 fire aranjate, in mufa RJ45, cu partea cu pinii mufei la vedere.

7

Se introduce ferm cablul cu mufa atasata, in clestele sertizor, in partea notata 8P, pana intra complet.

8

Se strange puternic clestele sertizor, pana sunt impinse inauntrul mufei RJ45, toti cei 8 pini, care vor face contact in interiorul celor 8 fire.

9

Se scoate mufa RJ45 sertizata din clestele sertizor

11

Se aplica pasii anteriori, si pentru celalalt capat al cablului

La final, cablul RJ45 este gata de folosire.

Exista aparate de testat cablurile de retea, de diferite costuri, pentru diferite aplicatii, cu ajutorul carora se poate testa comunicarea intre cele doua capete pe fiecare fir in parte.

poza1-500x500

In lipsa unui astfel de testor, se testeaza direct pe echipamentele de retea dorite. Se poate observa in ledurile placilor de retea daca exista comunicatie.

lanport

Primul led semnalizeaza daca exista comunicatie din punct de vedere fizic, intre cele doua echipamente, iar cel de-al doilea led, semnalizeaza ca exista trafic intre acestea (se transmit pachete de date).

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(41 din 90 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?