Ce este Veeam Software si ce ofera

Configurare noua (How To)

Situatie

Solutie

Veeam Backup and Replication este o solutie de backup si replicare sigura care te poate ajuta in securitatea datele tale.

Veeam Backup and Replication iti permite sa ai un control mai mare asupra numarului de retentie pentru  backup-ul tau. Se poate stabili o retentie de 2 puncte sau 24 ceea ce inseamna ca poti avea 2 backup-uri ale datelor tale sau 24 de backup-uri. Printre cele mai populare optiuni de setare a backup-ului avem backup incremental, proces care iti creeaza un backup initial de tip full iar apoi urmeaza numai backup-uri incrementale, si atunci cand backup-urile depasesc retentia setata de tine veeam o sa stearga cele mai vechi backup-uri pentru a elibera spatiul.

Cealalta metoda de backup este backup sintetic care pe langa backup-ul initial de tip full urmat de incrementale iti ofera posibilitatea de a mai creat inca un backup full intr-o zi aleasa de tine iar apoi vor urma iarasi backup-uri incrementale.

Ca exemplu la o retentie de 14 zile, asta inseamna ca vei avea 1 full pentru fiecare saptamana si incrementale pentru restul de zile. Alt avantaj este dat de faptul ca in situatia in care primul full este cumva corup iar incrementalele devin neutilizabile tu poti in continuare restaura datele folosind al 2-lea full deoarce Veeam le considera lanturi de backup separate.

Pe langa metoda de backup normala Veeam mai ofera o optiune pentru a seta un job de tip backup copy. Asta inseamna ca pentru job-ul initial se poate seta o destinatie secundara iar odata ce job-ul principal s-a terminat incepe job-ul de backup copy care o sa faca o copie a noului punct de backup creat si o sa il mute in locatia secundara.Aceasta locatie secundara poate sa fie un alt server, nas sau alt echipament de stocare si iti ofera o securitate in plus in cazul in care se intampla ceva cu datele din locatia principala iar backup-ul nu mai poate fi folosit.

O alta metoda de realizare a unui backup este ofertia de optiunea de replicare. Acesta optiune iti permite sa setezi un job prin indicarea unei masini virtuale aflata pe host 1 care o sa faca o replica identica a masini pe un alt host secundar.

Acesta optiune este o metoda foarte rapida de a face un backup la o masina in fuctiune sau oprita pe alt host iar in cazul in care se intampla ceva cu prima masina in cateva minute te-ai conectat pe hostul secundar si pornesti masina replica de acolo iar asta iti ofera un downtime cat mai mic asupra productiei.

In timp ce acum masina replica este in functiune tu poti face restaurarea din backup a masini dupa care inversezi procesul de replicare de pe host secundar pe host 1, iar atunci cand masina virtuala de pe primul host are toate datele recente poti opri masina replica si reporni masina virtuala. Pentru a securiza accesul la date folosind solutia de backup Veeam se poate seta un backup local pe un server dedicat pentru backup la care accesul sa fie restrictionat doar pentru serverul unde se afla consola de backup folosita pentru managemen, pentru a seta repository si transferal de date.

Pe serverul unde se afla consola de backup la fel trebuie restrictionat accesul doar pentru persoanele care se ocupa de backup. La randul lor este recomandat sa se foloseasca un cont local cu drepturi normale si cont de admin doar daca trebuiesc facute modificari pentru a reduce riscurile ca personae neautorizate sa faca modificari pe server in cazul in care se capata access.

O alta metoda de a asigura securitatea datelor si recuperarea lor este de a pastra o copie pe un alt echipament ca un NAS sau HDD extern de unde se pot recupera datele in cazul in care serverul initial este compromis sau nu mai este functional.Pe langa asta este recomandat ca o alta copie sa fie salvata pe internet in cloud la un furizor de storage ca Microsoft, Amaron, Acronis. Desigur transferul de date trebuie sa fie criptat iar Veeam asigura aceasta optiune.

O soluție modernă de backup poate ajuta la reducerea riscului pentru datele companiei dvs.  prin urmare Veeam va permite sa implementați strategii transparente, acționabile si de incredere care va protejeaza datele de ransomware si ștergerea lor nedorita.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(23 din 53 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?