Ce este WiGig și cum este diferit de Wi-Fi 6?

Configurare noua (How To)

Situatie

Wi-Fi 6 este pe drum, dar nu este cea mai rapidă tehnologie wireless pe care o puteți obține. WiGig este proiectat pentru viteze super-rapide pe distanțe scurte, iar o versiune îmbunătățită vine în 2019.

Backup

nu necesita

Solutie

Pasi de urmat

Aplicația Vive Wireless Adapter HTC conectează un set cu cască Vive la un calculator fără fir, utilizând WiGig.

WiGig transmite date fără fir pe frecvența de 60 GHz, spre deosebire de Wi-Fi 6 și alte versiuni “normale” de Wi-Fi care utilizează frecvențele de 2.4GHz sau 5GHz.

Frecvența de 60GHz este mai puțin aglomerată decât 2.4GHz sau 5GHz, ceea ce înseamnă că poate transfera mai multe date simultan. Acest lucru se traduce prin viteze mai rapide de transfer fără fir – cu alte cuvinte, Wi-Fi mai rapid când se utilizează WiGig.

În mod specific, versiunea curentă a WiGig promovează viteze de aproximativ 5 Gbps în lumea reală, în timp ce viteza Wi-Fi 6 în lumea reală va fi probabil mai mare de 2 Gbps. Și există o versiune mai nouă și mai bună a WiGig, care ar trebui să fie chiar mai rapidă, la aproximativ 10 Gbps.

Sună grozav, dar există un dezavantaj. Aceste lungimi de undă mai scurte înseamnă că WiGig are o gamă mult mai mică. Alianța Wi-Fi spune că versiunea curentă WiGig poate suporta distanțe de până la 10 metri datorită formării fasciculului. Cu toate acestea, un semnal WiGig va avea probleme în a trece prin pereți sau alte obstacole.

Dispozitivele WiGig pot scădea la frecvențele de 2.4GHz sau 5GHz atunci când este necesar. Dar, pe aceste frecvențe, ei nu obțin viteze super-rapide ale WiGig.

WiGig este 802.11ad și 802.11ay

WiGig a fost anunțat pentru prima dată în 2009 de către Wireless Gigabit Alliance, o asociație comercială care împinge această tehnologie. În 2013, Alianța Wireless Gigabit a fost închisă, iar Wi-Fi Alliance – același organism care supraveghează standardele Wi-Fi precum Wi-Fi 6 – a preluat controlul. Wi-FI CERTIFIED WiGig este acum un standard Wi-Fi Alliance, la fel ca și securitatea WPA3.                                          

Versiunea originală a WiGig, publicată în 2012, utilizează standardul 802.11ad. Oferă viteze de aproximativ 5Gbps pe o distanță maximă de 10 metri.

Un nou standard mai rapid numit 802.11ay este programat pentru lansare în 2019, deci așteptați să vedeți mai repede produsele WiGig mai rapide. Dino Bekis de la Qualcomm a declarat pentru The Verge că acest nou standard ar putea fi de două ori mai rapid și va comunica pe distanțe de până la 100 de metri. (Țineți minte, totuși, că nu va fi mai bine să pătrunzi prin pereți.)

A nu se confunda aceste standarde cu 802.11ax, care este Wi-Fi 6.

Pentru ce va fi folosit WiGig?

WiGig nu va înlocui Wi-Fi 6. Chiar și cu o gamă extinsă în noul standard WiGig, WiGig nu va putea trece prin pereți și alte obstacole. Veți dori să aveți două dispozitive care utilizează WiGig în aceeași cameră fără obstacole între ele pentru a profita de WiGig.

Iată câteva tehnologii care ar putea beneficia de WiGig:

    Un computer ar putea alimenta un set de căști cu o realitate virtuală de înaltă rezoluție în aceeași cameră, fără fir. Adaptorul wireless Vive al HTC utilizează WiGig astăzi.

    Un telefon, o tableta sau un computer pot transmite în flux fără fir conținut către un televizor de înaltă rezoluție sau alt monitor din aceeași cameră. Telefonul ROG de la Asus poate folosi WiGig împreună cu stația de andocare pentru a conecta fără fir telefonul la un televizor cu ecran mare.

    Locurile wireless de acces în exterior pot comunica prin WiGig pentru viteze super-rapide, permițând livrarea fără fir a conexiunilor la Internet – la fel cum 5G poate livra Internetul acasă. Facebook folosește acest lucru pentru proiectul său Terragraph, care furnizează Internet fără fir.

WiGig o modalitate mult mai rapidă de a trimite date între două dispozitive, atâta timp cât acestea sunt destul de aproape și nu există obstacole în cale. Este o tehnologie fără fir pe care nu o utilizați pentru fiecare dispozitiv, deși – Wi-Fi 6 este mai flexibil.          

Cum obțin WiGig?

Gândiți-vă la WiGig ca un add-on opțional pentru Wi-Fi. Toate dispozitivele care suportă WiGig vor sprijini, de asemenea, standardele de bază precum WI-Fi 6. Dar nu toate dispozitivele Wi-Fi 6 vor include tehnologia WiGig.

Dacă sunteți interesat de această tehnologie, păstrați-vă un ochi deschis pentru dispozitivele care promovează suportul WiGig.

În timp ce standardul 802.11ad mai vechi a expirat o perioadă de timp, dispozitivele care îl suportă sunt puține și sunt foarte departe. Dispozitivele care acceptă standardul 802.11ay vor începe să fie lansate în 2019.

Dispozitivele mari care acceptă WiGig sunt “autonome” în acest moment. Cu alte cuvinte, cumperi un adaptor wireless Vive și comunică cu receptorul propriu prin WiGig. Sau cumperi un telefon ASUS ROG, iar stația de andocare comunică cu propriul adaptor prin WiGig.

Teoretic, ai putea cumpăra într-o bună zi un router cu WiGig și un laptop compatibil WiGig și să obțineți viteze super-rapide în timp ce vă aflați în raza de acțiune – dar aceste dispozitive nu au apărut încă pe piață.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(22 din 59 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?