Ce ISO trebuie să folosesc cu camera mea?

Configurare noua (How To)

Situatie

ISO este setarea unei singure camere pe care o puteți schimba fără a afecta modul în care imaginea dvs. arată prea mult, cel puțin pentru valori mai mici. La valori mai mari, zgomotul digital vizibil poate deveni o problemă. Deci, haideți să ne uităm la cum să alegeți valoarea potrivită pentru situații diferite.

Backup

nu necesita

Solutie

Pasi de urmat

Implicit: ISO de bază a camerei dvs.

Fiecare cameră are o bază ISO. Aceasta este sensibilitatea de bază a senzorului și este valoarea la care acesta funcționează cel mai bine cu cel mai mare interval dinamic. La fiecare altă valoare, camera amplifică semnalul generat de lumină lovind senzorul care, la rândul său, amplifică cantitatea de zgomot digital din imagine.

Pentru marea majoritate a camerelor DSLR și a camerelor fără oglindă, baza ISO este de 100, deși câteva camere Nikon de înaltă calitate au o bază ISO de 64.

ISO de bază nu este neapărat cea mai scăzută setare ISO. De exemplu, Canon 5D III are o setare ISO 50, dar acest lucru este realizat prin reducerea câștigului de pe senzor.

Din moment ce obțineți imagini de cea mai bună calitate la baza ISO, ar trebui să fie implicit pentru orice situație pe care o puteți utiliza. Dacă puteți obține viteza de declanșare dorită și diafragma dorită cu ISO 100 (sau ISO 64, verificați manualul camerei foto pentru a fi sigur), atunci asta ar trebui să utilizați.

Notă: Imaginea de mai sus a fost fotografiată pe un Canon 650D la ISO 100. Imaginile eșantionate pentru fiecare valoare ISO de mai jos sunt versiuni tăiate ale aceleiași imagini înregistrate la valoarea ISO stabilită.

Camerele digitale sunt incredibile. Au venit de-a lungul anilor, iar realitatea este că orice cameră modernă poate să obțină imagini incredibile între ISO 200 și ISO 800, fără o scădere semnificativă a calității imaginii – sau cel puțin fără să vă căutați.

Dacă trebuie să utilizați o viteză mai mare de declanșare sau o deschidere mai restrânsă decât cea pe care ISO o va permite, puteți crește în mod sporit ISO la aproximativ 800, fără a avea prea mult efect asupra imaginii. Am fotografiat în mod regulat portrete la ISO 400, astfel încât să pot garanta că viteza obturatorului nu va scădea prea mult.

Voi numi in mod arbitrar ISO 800 în partea de sus a acestei game, deoarece este la fel de mare ca și majoritatea camerelor senzoriale de crop care pot merge fără a vedea o anumită diminuare a calității imaginii, dar pe unele camere mai noi și cu cadru complet, mai mare. Cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faceți este să jucați cu camera dvs. și să vedeți cum funcționează la diferite valori.

ISO 800-3200

Undeva în intervalul ISO 800 și ISO 3200, veți începe să vedeți zgomotul digital vizibil în imaginea dvs., chiar dacă nu îl căutați prea atent. Din nou, este un tip specific pentru cameră; cu camere cu capăt inferior sau mai vechi, o veți vedea la un nivel inferior față de camerele cu capăt superior sau mai noi.                                     

Această gamă este un fel de cea mai mare măsură pe care o puteți împinge camera în cele mai multe situații, fără a face un sacrificiu clar în calitatea imaginii. Nu este cea mai mare pe care o poți împinge, dar e cea mai înaltă ce poți să faci și să obțini imagini bune.

ISO 6400 și Dincolo

Odată ce începeți să treceti de ISO 3200, veți vedea o creștere dramatică a zgomotului. Ca întotdeauna, valoarea exactă depinde de camera dvs., dar, la un moment dat, imaginile vor deveni inutilizabile, cel puțin pentru contexte profesionale.                            

De asemenea, depinde de ceea ce fotografiați. Am facut o serie de portrete de noapte la valori ISO ridicate si, pentru ca am imbratisat aspectul zgomotos, am putut sa fac la ISO 6400 fara sa ma ingrijorez prea mult.

Pe de altă parte, dacă mergi pe un aspect super curat, atunci probabil că ai noroc.

Cealaltă opțiune este de a examina alte modalități de reducere a zgomotului. Astrofotografii trag cu regularitate mai multe fotografii la ISO 6400 și apoi combină utilizarea lor în post-producție pentru a compensa zgomotul de la celelalte imagini. Deoarece zgomotul este întâmplător, este puțin probabil ca aceleași pete să arate zgomot în fiecare imagine.

ISO este adesea prima setare care se schimbă atunci când trebuie să crească o expunere, și asta e bine până la un punct. După ce veți vedea o scădere vizibilă a calității imaginii, trebuie să începeți să vă gândiți mai atent.

 

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(31 din 81 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?