Cum faci backup de date folosind Istoric fișiere(Windows 8.1 și 10)

Configurare noua (How To)

Situatie

Aplicația Istoric fișiere este un instrument foarte util care a fost inclus în Windows 8.1 și Windows 10. Aceasta îți va permite realizarea unor backup-uri (copii de siguranță) automate ale datelor tale și funcționează cu ajutorul unui număr mare de dispozitive pe care acele datele pot fi stocate.

Solutie

Pasi de urmat

Cum accesezi aplicația Istoric fișiere în Windows 8.1 și Windows 10

Cel mai simplu mod în care poți accesa aplicația Istoric fișiere este legat de folosirea Panoului de control. După ce l-ai deschis, trebuie să accesezi categoria Sistem și securitate. Aici, vei putea găsi aplicația Istoric fișiere, pe care o poți porni imediat doar apăsând pe ea.

Windows, backup, date, fisiere, istoric, cum sa

Alternativ, în Windows 8.1, poți căuta cuvintele “istoric fișiere” direct în ecranul Start. Apoi, trebuie doar să apeși pe rezultatul corespunzător al căutării, adică Istoric fișiere.

Windows, backup, date, fisiere, istoric, cum sa

În Windows 10, poți utiliza caseta de căutare a Cortanei de pe bara de activități pentru a găsi acest instrument. Tot ce trebuie să faci este să tastezi cuvintele “istoric fișiere” în caseta de căutare, iar apoi, pur și simplu, să apeși pe aplicația Istoric fișiere.

Windows, backup, date, fisiere, istoric, cum sa

Cum se poate activa aplicația Istoric fișiere

Activarea aplicației Istoric fișiere este destul de ușor de realizat. În primul rând, va trebui să conectezi un hard disk extern sau un stick de memorie USB de mari dimensiuni, care să aibă îndeajuns de mult spațiu liber. Apoi, tot ce trebuie să faci este să apeși pe butonul Activare din fereastra principală a instrumentului Istoric fișiere.

Windows, backup, date, fisiere, istoric, cum sa

Vei fi întrebat dacă dorești să recomanzi această unitate de stocare celorlalți membri ai Grupului de domiciliu.

Windows, backup, date, fisiere, istoric, cum sa

După ce vei alege una dintre aceste opțiuni, aplicația Istoric fișiere își va începe imediat treaba.

Windows, backup, date, fisiere, istoric, cum sa

Care sunt folderele și fișierele pentru care aplicația Istoric fișiere va face copii de rezervă

Aplicația Istoric fișiere are un set predefinit de foldere pentru care se face backup în mod automat: toate bibliotecile (atât bibliotecile implicite, cât și biblioteci personalizate pe care ți le-ai creat singur), Desktopul, Persoane de contact, preferințele din Internet Explorer sau Microsoft Edge, precum și OneDrive. Ideea din spatele instrumentului Istoric fișiere este că îți va permite să restaurezi versiuni anterioare ale unui anumit fișier. Acest lucru înseamnă că, dacă modifici un document sau orice alt tip de fișier, poți oricând să te întorci în timp și să restaurezi oricare dintre versiunile anterioare ale acestuia.

Din păcate, în Windows 8.1, nu poți configura foldere sau biblioteci specifice pentru backup. Poți doar să excluzi anumite elemente din copia de rezervă, utilizând procedura detaliată în secțiunea următoare a acestui tutorial. Deci, dacă vrei ca aplicația Istoric fișiere să facă backup pentru un folder specific în Windows 8.1, trebuie să creezi o bibliotecă nouă pentru acesta sau să îl incluzi într-o bibliotecă deja existentă.

În versiunea desktop, Windows 10 oferă aceleași opțiuni precum Windows 8.1 și s-ar părea că acest instrument s-a schimbat foarte mult. Totuși, Microsoft ne surprinde cu posibilitatea de a include mai multe locații specifice în backup-ul automat și, astfel, nu mai ești limitat doar la fișierele din bibliotecile contul tău de utilizator. Această funcție este disponibilă doar în noua aplicație Setări din Windows 10, care ocolește complet vechea interfață din Panoul de control.

 

 

Cum se pot exclude biblioteci și folderele din backup

Pentru a exclude biblioteci și foldere specifice, trebuie pur și simplu să apeși pe opțiunea Excludere foldere în coloana din stânga a ferestrei principale Istoric fișiere.

Windows, backup, date, fisiere, istoric, cum sa

Apoi, apasă pe butonul Adăugare și selectează elementul(ele) pe care dorești să le excluzi.

Windows, backup, date, fisiere, istoric, cum sa

Când ai terminat de configurat folderele care vor fi excluse, apasă pe butonul Salvare modificări.

Cum se poate configura modul în care funcționează aplicația Istoric fișiere

Dacă nu ești mulțumit cu setările implicite utilizate de aplicația Istoric fișiere, ai posibilitatea să le îmbunătățești. În coloana din stânga a ferestrei principale a instrumentului Istoric fișiere trebuie să apeși pe opțiunea Setări complexe.

Mai apoi, în fereastra cu Setări complexe, vei putea să configurezi cât de des se vor crea copii de rezervă pentru fișierele tale. Setarea implicită este La fiecare oră, însă o poți schimba pentru o perioadă mai scurtă precum La fiecare 15 minute sau La fiecare 30 minute.

Windows, backup, date, fisiere, istoric, cum sa

Vei avea, de asemenea, posibilitatea de a schimba cât de mult din spațiu tău de pe disc este utilizat de către memoria cache offline creată de acest instrument. De asemenea, una dintre cele mai importante setări care pot fi modificate, este posibilitatea de a alege cât timp vrei să păstrezi versiunile salvate pentru fiecare fișier în parte. Opțiunea implicită este Întotdeauna, dar noi am alest o perioadă mai scurtă de timp,  am ales 3 luni.

Windows, backup, date, fisiere, istoric, cum sa

 

Dacă ai vreo problemă cu dispozitivul de stocare, trebuie să știi că este foarte simplu să schimbi unitatea de backup utilizată de aplicația Istoric fișiere. Pentru a face acest lucru, va trebui să apeși pe Selectare unitate din coloana din stânga a ferestrei principale și apoi să selectezi unitatea corespunzătoare din lista cu dispozitive disponibile.

Windows, backup, date, fisiere, istoric, cum sa

Poți adăuga, de asemenea, o locație în rețea, cum ar fi o unitate recomandată pentru utilizare prin intermediul Grupului de domiciliu.

Ce se întâmplă când deconectezi unitatea de backup

Cea mai bună trăsătură a aplicației Istoric fișiere este că funcționează în fundal, fără a folosi prea multe din resursele procesorului și fără a forța hard discul. Îi va lua destul de mult timp pentru a face backup datelor tale, mai ales prima dată când vei utiliza acest instrument, însă trebuie să știi că funcționează impecabil, fără să fie nevoie de orice altă intervenție din partea utilizatorului.

Dacă deconectezi unitatea de backup din Windows 8.1, aplicația Istoric fișiere se va opri din funcționare și îți va arăta acest avertisment Imposibil de terminat copierea fișierelor. Conectați unitatea Istoric fișiere și reîmprospătați această pagină pentru a continua..

Windows, backup, date, fisiere, istoric, cum sa

Deconectarea unității de rezervă va face ca aplicația Istoric fișiere să copieze, temporar, fișierele tale pe hard discul calculatorului până când vei reconecta dispozitivul de stocare.

Windows, backup, date, fisiere, istoric, cum sa

După ce conectezi înapoi unitatea , aplicația Istoric fișiere va relua backup-ul datelor tale în fundal.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(9 din 32 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?