Cum se instaleaza si configureaza un server de e-mail Sendmail

Configurare noua (How To)

Situatie

Instalarea si configurarea serverului Sendmail pe sistemul de operare Linux.

 

Solutie

Pasi de urmat

sendmail si m4 sunt pachetele de care avem nevoie pentru a instalat serverul. Serverul local va verifica existenta lor, daca exista nu se va face instalarea, daca nu exista, ele vor fi descarcate de pe internet. Ne vom folosi de utilitarul RPM (RPM Package Manager)

send-1

Serverul de mail citeste fisierul /etc/mail/sendmail.cf Daca dorim schimbarea configuratiei a serverului, vom edita fisierul /etc/mail/sendmail.mc . Cand Sendmail este pornit sau repornit prin comanda service sendmail restart , se va genera un nou fisier sendmail.cf daca fisierul sendmail.mc a fost modificat.

Deschidem fisierul /etc/mail/sendmail.mc pentru a fi editat cu vi

send-2

In editorul vi , scriem comanda set nu pentru afisa liniile ascunse. Implicit, sendmail permite doar trimiterea de mesaje locale. Linia de configurare ar trebui sa fie in randul 116. In fisierul sendmail.mc , linile care incep cu dnl (delete new line) sunt considerate ca un comentariu si nu sunt executate. Chiar daca unele linii se termina in dnl, ele nu sunt comentarii, atentie la diferenta aceasta.

send-3

Linia 116 o vom transforma in comentariu daca vom scrie dnl #

send-4

Din editorul “vi” iesim si salvam modificarile utilizand comanda :wq

Generam un fisier nou sendmail.cf folosindu-ne de comanda m4 ca in exemplu de mai jos:

send-5

Ultimul pas este configurarea ca serviciul sendmail sa porneasca dupa restart (chkconfig) si restartul sau dupa toate modificarile de mai sus (restart).

send-6

Daca sendmail a pornit fara erori, inseamna ca totul s-a configura corect.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(6 din 15 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?