Google’s Gemini deschide calea pentru boom-ul inteligenței artificiale generative

Configurare noua (How To)

Situatie

Un nou model de inteligență artificială de la Google, numit Gemini, reprezintă o concurență proaspătă pentru ChatGPT. Rivalii din domeniul inteligenței artificiale lucrează acum la idei chiar mai radicale.

Istoria inteligenței artificiale a fost marcată de perioadele așa-numitei “ierni AI”, când tehnologia părea să atingă un impas și finanțarea seca. Fiecare dintre aceste perioade a fost însoțită de proclamații că crearea mașinilor cu adevărat inteligente este prea dificilă pentru oameni să înțeleagă.

Google avansează cu Gemini

Google își continuă avansul în domeniul inteligenței artificiale cu două anunțuri majore în această săptămână, începând cu introducerea noului lor model AI: Gemini. Modelul Gemini este cel mai mare și cel mai capabil model AI al Google până acum, evidențiindu-se și prin flexibilitatea sa.

Lansarea lui Gemini, considerat a fi un model AI fundamental nou și cel mai puternic al companiei până în prezent, sugerează că o nouă “iarnă AI” nu este iminentă. De fapt, în ciuda faptului că cei 12 ani de la lansarea ChatGPT au fost un an remarcabil pentru AI, există motive întemeiate să credem că boom-ul actual al inteligenței artificiale abia începe.

Spre deosebire de Bard, care a dezamăgit în comparație cu ChatGPT și Claude, Gemini aduce o concurență reală. Google oferă o prezentare generală a celor trei modele Gemini:

  • Gemini Nano: Cel mai eficient model pentru sarcini on-device.
  • Gemini Pro: Cel mai bun model pentru extinderea pe o gamă largă de sarcini.
  • Gemini Ultra: Cel mai mare și cel mai capabil model pentru sarcini extrem de complexe.

Solutie

Competiția și noile abordări

Google deja lansase o replică directă la ChatGPT sub forma lui Bard mai devreme în acest an, lansând în cele din urmă tehnologia chatbot LLM pe care o dezvoltase mai devreme decât OpenAI, dar a ales să o țină confidențială. Cu Gemini, pretinde că a deschis o nouă eră care depășește în primul rând LLM-urile ancorate în text—posibil pregătind terenul pentru o nouă serie de produse AI semnificativ diferite de cele activate de ChatGPT.

Google numește Gemini un model “nativ multimodal“, ceea ce înseamnă că poate învăța din date nu numai din text, ci și din audio, video și imagini. ChatGPT arată cum modelele AI pot învăța o cantitate impresionantă despre lume dacă li se furnizează suficient text. Și unii cercetători AI au susținut că doar mărirea modelelor de limbaj ar crește capacitățile acestora până la a rivaliza cu cele ale oamenilor.

Chiar dacă ChatGPT demonstrează cât de mult pot învăța modelele AI despre lume atunci când li se furnizează suficient text, există limite în capacitatea lor de a înțelege realitatea fizică prin prisma informațiilor scrise de oameni. Deficiențele greu de eliminat ale modelului GPT-4, precum halucinațiile de informații, raționamentul deficitar și vulnerabilitățile lor de securitate neobișnuite, par să indice că extinderea tehnologiei existente are propriile limite.

Opinii împărțite în comunitatea tech

Pe platforma X, un inginer de cercetarea adus în discuție o comparație între Google Bard, alimentat de tehnologia Gemini, și ChatGPT, bazat pe GPT. După analiza răspunsului, Patel a concluzionat că “Gemini este atât de bun, mult mai performant și mai rapid decât GPT-4. Sunt convins – fac trecerea.”

Cu toate acestea, nu toți utilizatorii au fost impresionați de noul model de bază al Google. Programatorii, în special, au exprimat dezamăgirea față de capacitățile lui Gemini Pro în cadrul discuțiilor pe platforma X. Astfel, comunitatea tech se află în mijlocul unor dezbateri intense privind eficacitatea și performanța modelelor AI recent lansate, iar opinii variate continuă să apară în acest sens.

Nu știm ce alte funcționalități va activa Google Gemini, dar capacitățile dezvăluite la un eveniment eveniment al Google I/O includ Duet AI, o unealtă pentru generarea de text și imagini în cadrul aplicațiilor precum Google Docs și Sheets. Acest tip de generare ar trebui să vă ajute să adăugați profunzime ideilor, să furnizați foi de calcul mai complete și să oferiți explicații îmbunătățite ale datelor și altele asemenea.

Google ar putea să fi demonstrat recent o abordare care poate depăși ChatGPT. Dar poate cel mai notabil mesaj din lansarea lui Gemini este că Google este hotărât să meargă spre ceva mai semnificativ decât chatbot-urile de astăzi—exact așa cum pare să facă și OpenAI.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(19 din 29 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?