Null Byte Injection – O breșă de securitate ce se ascunde în inserții invizibile

Rezolvare problema (Fix IT)

Situatie

Ce este Null Byte Injection?

Null Byte Injection este o tactică de atac cibernetică care exploatează o slăbiciune în interpretarea programelor care permit întreruperi cu caractere null. Un byte null, cunoscut și ca byte zero sau \0, este un caracte care semnalează sfârșitul unei șiruri de caractere în limbajul de programare C și a multor alte limbaje. Atunci când acest byte null întâlnește o intrare, aceasta este interpretată ca încheierea șirului de caractere. Cu toate acestea, în sistemele care nu validează și nu elimină corect aceste bytes null la începutul sau în mijlocul unor instrucțiuni, atacatorii pot exploata această vulnerabilitate pentru a introduce și executa cod malițios.

Cum se manifestă Null Byte Injection?

Null Byte Injection poate fi folosită în mai multe moduri pentru a compromite securitatea unui sistem. Iată două dintre cele mai comune modalități de manifestare a acestui tip de atac:

  1. Atacul asupra sistemelor de fișiere și a căilor de acces

Atunci când o aplicație înregistrează sau stochează fișiere cu un nume de fișier specific, există cazuri în care acest nume de fișier nu este corect validat și ștergeți caracterele Null Byte. Acest lucru poate duce la crearea unor căi de acces incorecte, care, în cele din urmă, permit unui atacator să citească sau să scrie în locații restricționate prin sistemul de fișiere.

  1. Atacul asupra proceselor de citire și de afișare a datelor

Dacă o aplicație care acceptă intrări de la utilizatori – cum ar fi câmpurile de căutare sau formele de introducere a datelor – nu validează corect aceste intrări și nu înlătură caracterele Null Byte, un atacator poate insera un input cu byte null, reușind astfel să introducă comenzi sau să manipuleze acest flux de date al aplicației infectate.

Solutie

Cum ne putem proteja împotriva atacurilor de tip Null Byte Injection?

În ciuda complexității și implicării profunde ale Null Byte Injection, există măsuri preventive pe care le putem implementa pentru a ne proteja împotriva acestui tip de atac:

  • Validarea și curățarea în mod corespunzător a tuturor intrărilor

Asigurați-vă că toate programele și aplicațiile pe care le folosiți validează și înlătură corect caracterele Null Byte din orice tip de acces sau input. Aceasta ar trebui să fie o practică universală pentru dezvoltatorii de software.

  • Implementarea unei politici stricte de securitate a sistemului de fișiere

Asigurați-vă că toate numele de fișiere și căile de acces sunt corect validate și gestionate pentru a evita interacțiunea cu manipulări malitioase. Implementarea unei scheme de protecție împotriva accesului și actualizarea frecventă a software-ului sunt, de asemenea, măsuri eficiente pentru prevenirea atacurilor Null Byte Injection.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(7 din 16 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?