Situatie
Introdusă în 2006, MacBook Pro este cea mai veche și mai puternică gamă de laptopuri Apple, o gamă care s-a bucurat de-a lungul celor 10 ani de existență de numeroase actualizări, mai mult sau mai puțin importante.
Este acel computer pe care îl vor prefera profesioniștii. Un computer ale cărei limite nu vor putea fi testate de prea multe aplicații – nici măcar de mai multe folosite laolaltă. Și care nu va obosi oricât de mari și de multe ar fi filmele pe care le montezi, oricât de complexe ar fi aplicațiile pe care le scrii sau melodiile pe care le mixezi ori creezi. O mașinărie pe care poți lucra fără oprire ore în șir, zile la rândul, concentrându-te pe ceea ce creezi sau la ceea ce muncești și nu la cum îl poți menaja.
El este „nou” nu prin design sau cine știe ce caracteristici ieșite din comun, ci prin stocarea flash ultra-rapidă, GPU-ul dedicat îmbunătățit, autonomia bateriei crescută și noul trackpad cu ForceTouch.
Pe lângă ecran și performanțele pe care le are, MacBook Pro cu afișaj Retina de 15 inchi excelează și la capitolul design. MacBook Pro cu afișaj Retina de 15 inchi reprezintă dorința Apple de a aduce pe piață un laptop care este întâi de toate performant și apoi portabil. El este destul de compact pentru dimensiunile pe care le are, dar nu este cel mai portabil laptop pe care Apple ți-l poate oferi în momentul de față.
Dacă ești interesat de dimensiunile exacte ale MacBook Pro cu afișaj de 15 inchi, trebuie să știi întâi că el încă excelează la anumite capitole, datorită unor reduceri și eliminări de caracteristici (comparativ cu generația precedentă). Cu o grosime de numai 1.8 cm dintr-un capăt în celălalt, acest laptop este insesizabil mai gros decât un MacBook Air, în cel mai gros punct al său (1,7 cm) – deși oarecum surprinzător, atunci când sunt așezate pe masă unul lângă celălalt, MacBook Pro pare a fi mai subțire decât Air datorită picorușelor din cauciuc mai scurte. În rest, MacBook Pro cu afișaj Retina de 15 inchi măsoară 31,4 cm pe lungime și 21,9 cm pe lățime, fiind de departe cel mai mare laptop din gama actuală de MacBook, dar mult mai compact comparativ cu generația precedentă. De asemenea, el este și cel mai greu MacBook, cântărind 1,58 kg.
Designul actual al MacBook Pro îți oferă cam tot ceea ce aștepți, atunci când deschizi capacul.
Un lucru destul de ciudat la designul actual de MacBook Pro este legat de acea scobitură în carcasă. Ea nu este nicidecum la fel de adâncă precum cea de la MacBook Air , așa că îți va fi mai dificil să folosești un deget pentru a deschide ecranul – mai dificil, dar posibil, pentru că și acest MacBook este perfect echilibrat și nu se va ridica, cu totul atunci când tragi de capac în sus.
Și cum despre carcasa de pe „spate” nu putem spune prea multe – are patru piciorușe din cauciuc, care protejează aluminiul de zgârieturi, afișează modelul de MacBook și poate fi considerată mult mai frumoasă decât carcasa celor mai multe laptopuri de pe piață -, iar capacul
ecranului a rămas neschimbat odată cu trecerea anilor (acesta este un lucru bun,
pentru că păstrează simplitatea și logoul iluminat pe care n-ai cum să nu-l iubești), haideți să trecem la porturile pe care le găsim pe grosimea MacBook Pro. Am văzut ceva mai sus că există câteva porturi care au dispărut, la fel și discul optic, iar locul lor a fost luat de unele mai des folosite și mai utile în vremurile în care trăim. Pe laterala din stânga a MacBook Pro găsim conectorul de alimentare MagSafe 2 (care este extraordinar, pentru că este reversibil și magnetic, deci nu va trage după el și laptopul, dacă te împiedici de cablu), un port USB 3.0, două porturi Thunderbolt 2, un jack pentru căști și două microfoane (care fac calitatea audio mult mai bună chiar și atunci când efectuezi apeluri telefonice redirecționate de pe iPhone). Pe laterala din dreapta, MacBook Pro cu afișaj Retina are încă un port USB 3.0, un slot SDXC (care continuă tradiția de a lăsa parțial afară cardurile SD conectate) și un port de ieșire HDMI. El rămâne deci, chiar și acum, singurul model de MacBook cu ieșire HDMI, iar această adiție este extrem de utilă atât pentru cei ce vor să scoată sunet pe difuzoare/sisteme externe, cât și imagine pe un monitor sau chiar TV, fără a mai folosi adaptoare sau un Apple TV, de exemplu.
Trackpadul MacBook continuă să fie cel mai bun de pe piață.
Acest trackpad Multi-Touch, datorită sistemului de operare OS X, îți permite să folosești gesturi naturale – cum ar fi glisarea sau aproprierea și depărtarea degetelor -, împrumutate chiar de la iPhone sau iPad, pentru a trece de la o aplicație la alta, răsfoi prin documentele tale și beneficia la maximum de spațiul oferit de ecran. El îți oferă atât de multe gesturi, încât probabil nu vei ajunge foarte rapid să te obișnuiești cu toate și să le folosești pentru a beneficia de toată puterea lui. Dar ca și cum n-ar fi fost de ajuns, Apple a decis că trebuie și mai mult, așa că a introdus, întâi în MacBook, apoi și în MacBook Pro, trackpadul cu Force Touch.
Force Touch folosește un sistem de retroacțiune haptică, care, mulțumită unui Motor Taptic, vibrează suprafața trackpadului într-un mod în care să simuleze cu precizie foarte mare senzația de apăsare a unui buton.
MacBook Pro de 15 inchi a fost primul Mac care a primit afișajul Retina
MacBook Pro are un ecran IPS cu diagonala de 15,4 inchi, cu o rezoluție de 2880 pe 1800 pixeli. În total sunt 5,18 milioane de pixeli. Cei 220 de pixeli per inch ai afișajului Retina din MacBook Pro de 15 inchi sunt deci suficienți de mulți și de deși încât să nu îi poți vedea pe fiecare în parte, atunci când ții laptopul la distanța potrivită de ochi.
În prezent, fiecare dintre cele mai importante navigatoare web pentru OS X – Safari, Chrome, Firefox și Opera – sunt optimizate pentru afișajele Retina, iar foarte multe dintre site-urile web pe care le vei accesa sunt și ele optimizate pentru ecranele de înaltă rezoluție. Asta înseamnă că citirea noutăților va fi brusc la fel de plăcută ca și cum ele ar fi fost tipărite pe o hârtie de foarte bună calitate.
MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi este disponibil în două versiuni standard. Prima dintre ele (și cea pe care o am eu) este cea cu procesor quad-core Intel Core i7-4770HQ tactat la 2,2 GHz (Turbo Boost până la 3,4 GHz), cu 6 MB de memorie cache L3 partajată, 256 GB spațiu de stocare tip PCIe și plăci grafice Intel Iris Pro. Cea de-a doua are un procesor quad-core Intel Core i7-4870HQ, cu 6 MB de memorie cache L3 partajată, ce este tactat la o frecvență de lucru mai mare, de 2,5 GHz (cu Turbo Boost până la 3,7 GHz). De asemenea, ea vine cu o stocare flash de tip PCIe de 512 GB și cu placă video dedicată AMD Radeon R9 M370X, cu memorie GDDR5 de 2 GB și comutare grafică automată. În plus, Apple mai oferă opțiunea de a face upgrade procesorului la un quad-core Intel Core i7 tactat la 2,8 GHz (Turbo Boost până la 4,0 GHz), cu 6 MB de memorie L3 partajată (pentru un cost minim de 1.100 lei). Iar pentru cei cu mai multă dare de mână, care consideră cei 512 GB de stocare prea puțini, se poate face upgrade la 1 TB de stocare flash de tip PCIe.
Îmbunătățirile aduse stocării se vor simți cel mai bine pe MacBook Pro de 15 inchi și mai ales pe modelele cu capacitate de stocare mai mare. Totuși, modelul meu poate lejer să atingă 1800 MB/s în citirea continuă și peste 1000 MB/s în scrierea continuă. Modelul cu 512 GB de stocare atinge viteze și de 2000 MB/s în citirea continuă și de peste 1500 MB/s în scrierea continuă.
Folosind Blackmagic Disk Speed Test, am obținut în medie o viteză de scriere continuă de 1105 MB/s și o viteză de citire continuă de 1828 MB/s. Iar această viteză uriașă se va simți bine și în fișierele mici, unde, conform testelor efectuate, un fișier aleatoriu de 4kB va fi scris cu 111 MB/s și citit cu 37 MB/s. În cazul transferelor de fișiere, ei bine, un fișier de aproape 9 GB (8,7 GB) a fost transferat în numai 14 secunde dintr-un dosar într-altul.
Ori ținând cont mai ales de vitezele mari de scriere/citire a fișierelor mici, operațiuni cum ar fi lansarea aplicațiilor sau deschiderea fișierelor ori navigarea pe desktop, ce necesită I/O rapid, vor fi executate mult mai prompt decât pe alte MacBook-uri cu stocare flash, chiar și de tip PCIe – nu că s-ar fi plâns cineva că stocarea SSD a acestora este lentă.
Leave A Comment?