Securitate: Tehnologiile VPN pentru acces securizat la distanta

Configurare noua (How To)

Situatie

Solutie

Un VPN sau o rețea virtuală privată este o conexiune securizată criptată la o altă rețea decât cea în care te afli, de obicei, prin intermediul internetului. Asta înseamnă că un VPN extinde o rețea privată în cadrul unei rețele publice (în cazul nostru, internetul), ceea ce permite utilizatorilor să trimită și să primească date confidențiale ca și cum calculatoarele lor ar fi conectate direct la aceeași rețea privată, chiar dacă, din punct de vedere fizic, nu sunt în aceeași rețea.

Să spunem că tu și cu un coleg/prieten aveți nevoie să faceți schimb de o cantitate mare de informații și programul pe care trebuie să îl utilizați pentru acest transfer de date necesită ca ambele calculatoare să fie conectate la aceeași rețea. Din păcate, prietenul/colegul tău este plecat din oraș și nu își folosește propriul său calculator. Cea mai simplă soluție pentru a rezolva această problemă este să configurezi o conexiune VPN la rețeaua ta locală, care îi va permite să se conecteze virtual în rețea. Această conexiune va face să pară că sunteți amândoi în aceeași rețea locală și schimbul de informații poate fi realizat mult mai ușor.

Cu alte cuvinte, rețeaua virtuală privată vă ajută să pretindeți că sunteți într-o rețea locală deși, de fapt, singura voastră legătură este conexiunea la internet.

Solutiile VPN rezolva necesitatea companiilor, indiferent de marimea acestora, de a oferi utilizatorilor sai mobili acces securizat, pe baza de autentificare, indiferent de locatie sau de reteaua prin care se conecteaza.

Principalul obiectiv consta in imbunatatirea performatelor si a productivitatii angajatilor care au un nivel ridicat de mobilitate, fara a prejudicia in nici un fel securitatea datelor. Ca atare, utilizatorii au posibilitatea de a accesa securizat datele, fisiere, aplicatiile, dar si echipamentele existente din reteaua centrala, cu aceeasi usurinta cu care ar face-o daca ar lucra de la birou.

O solutie VPN fiabila este aceea care asigura functionarea simultana a cat mai multe tunele si care aplica proceduri de securitate stabile si sigure, inclusiv criptarea informatiei. In aceeasi masura, solutia VPN optima ar trebui sa fie usor de instalat, administrat si – mai ales – usor de utilizat, asa incat atat administratorul, dar si utilizatorul, sa simta beneficiile acesteia.

In plus, o solutie VPN este de preferat sa fie flexibila din toate punctele de vedere: sa permita utilizatorilor sa acceseze resursele companiei practic de pe orice tip de device si folosind orice tip de sistem de operare, sa permita administratorului sa customizeze si sa organizeze interfata in functie de specificul rolurilor pe care le au utilizatorii, dar si o instalare incrementala prin care compania va accesa si exploata doar functionalitatile necesare.

  • VPN-urile sunt legale?

Pe scurt, răspunsul este da! VPN-urile sunt legale în România și le puteți folosi cât vreți, fără nici o teamă. Atâta timp cât nu le utilizați pentru a descărca conținut protejat prin drepturi de autor sau pentru alte activități ilegale, nu aveți niciun motiv de îngrijorare.

Cu toate acestea, există câteva excepții. Anumite țări, precum China și Iran, au legi stricte de cenzură care interzic utilizarea tuturor VPN-urilor care neaprobate de guvern. Cele permise tind să nu fie de încredere, deoarece respectă regulile de cenzură. Așadar, chiar dacă călătoriți într-o țară cu restricții puternice ale internetului, puteți utiliza totuși un VPN pentru a accesa site-urile blocate. Deoarece VPN-urile criptează traficul, autoritățile nu vor putea să le detecteze. Cu toate acestea, trebuie să alegeți un VPN premium cu funcționare dovedită în țara respectivă.

  • VPN-ul se poate instala pe orice dispozitiv?

Cele mai bune VPN-uri oferă versiuni pentru Windows, macOS și multe alte tipuri de dispozitive mobile, precum și extensii pentru diferite browsere. De asemenea, acestea vă permit să conectați mai multe dispozitive în mod simultan, unele dintre ele oferind chiar și conexiuni nelimitate. Așadar, puteți instala VPN-ul pe aproape orice tip dispozitiv deținut, de la laptopuri și iPad-uri la televizoare inteligente.

Tip solutie

Permanent
Etichetare:

Voteaza

(6 din 15 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?