Situatie
Licentierea produselor Microsoft este complexa. Din acest motiv, de multe ori, se ajunge sa se licentieze gresit in dezavantajul clientului care poate avea probleme in cazul unui control de la politia economica.
In continuare vom expune Tipurile de licente si Modalitatile de achizitionare.
Solutie
Pasi de urmat
Tipuri de Licente:
- Device License: Intr-o companie este nevoie de licenta pentru fiecare echipament ce ruleaza Windows 10. De regula pe fiecare echipament ruleaza si suita de programe Office care de asemenea trebuie licentiata pentru fiecare echipament. In majoritatea cazurilor compania detine si un server care si el trebuie sa aiba licenta Windows server. Daca pe acel server ruleaza si serviciul de mail Exchange atunci si acesta trebuie licentiat cu licenta de Exchange server. Daca exista instalat si SQL server, de asemenea trebuie sa existe licenta de SQL server.
- Client Access Licenses (CAL) : Acest tip de licenta este necesar pentru orice utilizator sau device care acceseaza serviciile oferite de server. In functie de configuratia companiei putem alege User CAL sau Device CAL. Daca avem 10 calculatoare si 20 de utilizatori (lucreaza in schimburi) care acceseaza un File share este mai convenabil sa luam 10 Device CAL fata de 20 User CAL. De asemenea daca avem si Exchange server va trebui sa luam si aici Exchange User CAL pentru fiecare utilizator care are o casuta de mail.
- Management license (Server si Client): Necesara in special in companiile mari unde se monitorizeaza toate echipamentele prin System Center Configuration Manager.
- External license: necesara pentru utilizatorii externi care acceseaza serviciile server-ului
- Core license: O licenta de windows server este valabila pentru un server cu 16 core-uri. Daca serverul are mai multe core-uri atunci mai trebuie inca o licenta.
- Subscription license: necesara pentru fiecare utilizator care acceseaza servicii online de la Microsoft cum este Office 365
Modalitati de achizitionare a licentelor:
- Full package product: licenta retail, acea cutie care de obicei contine si un CD sau stick cu software-ul.
- OEM: licenta OEM vine preinstalata pe echipamentul cumparat. Spre deosebire de licenta retail, aceasta nu poate fi transferata pe alt dispozitiv.
- Online services: atunci cand software-ul este gazduit in cloud. Spre exemplu Exchange online, server de mail gazduit de Microsoft in Office 365.
- Volume Licensing care se imparte in mai multe categorii numite Agreements pentru companii mici si mijlocii (5-250PCs) si companii mari cu peste 250 de calculatoare. In functie de programul de licentiere ales, licentele pot fi perpetue sau non-perpetue adica la sfarsitul programului licentele iti raman respectiv expira. In anumite programe esti obligat sa iti licentiezi toate echipamnetele, iar in altele poti cumpara doar ce licente doresti. Un alt aspect important este Software Assurence adica ai acces mereu la ultima versiune software si support de la Microsoft.
Leave A Comment?