Windows 10 Sandbox-Virtualizare Entry-level

Configurare noua (How To)

Situatie

Aplicatie noua, obtinuta de pe un site oarecare descoperit pe internet. Ce-i de facut? Un simplu click pe fisierul executabil poate da startul unui adevarat cosmar, riscand fisierele personale de pe hard disk si buna functionare a PC-ului.

Backup

Nu este cazul.

Solutie

Contrar asteptarilor, simpla prezenta a unui program antivirus instalat si operational pe PC nu garanteaza folosirea in siguranta a oricarei aplicatii descarcate de pe net, aparitia de noi forme malware nedocumentate in arhivele cu semnaturi antivirus putand pacali solutiile de securitate comerciale. In astfel de situatii, singura optiune pentru testarea aplicatiilor nesigure era folosirea unui PC „de sacrificiu” sau instalarea Windows 10 in „masina virtuala”, folosind una dintre solutiile pentru virtualizare disponibile gratuit sau contracost. Niciuna dintre variante nu este la indemana utilizatorilor de rand, izolarea aplicatiilor de OS-ul principal instalat pe PC necesitand un nivel destul de avansat de cunostinte pentru operare PC.

Microsoft vine sa rezolve aceasta problema introducand Windows Sandbox, o functie gratuita disponibila exclusiv pe sistemele care ruleaza versiunea Windows 10 Pro. Aplicatia cu dimensiune de numai 100 MB simuleaza o instalare Windows temporara, complet izolata de sistemul de operare principal. Aplicatiile lansate folosind optiunea Sandbox pot fi instalate normal si incercate pana ne convingem daca sunt sau nu folositoare.

Datele si modificarile facute de aplicatia respectiva sunt doar temporare, orice urma fiind eradicata dupa inchiderea componentei Sandbox. Microsoft nu detaliaza exact care sunt limitarile Windows Sandbox, dar este posibil ca salvarea si incarcarea de fisiere de pe hard disk sa fie cumva restrictionata. Totodata, este de asteptat ca Microsoft sa ia masuri pentru impiedicarea folosirii abuzive a aplicatiilor care necesita achizitionarea unei licente, optand in mod repetat pentru activarea modului de incercare.

Functionalitatea Windows Sandbox va fi disponibila incepand cu versiunea Windows 10 Pro sau Windows 10 Enterprise, build 18301.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(25 din 59 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?