Ce e de facut daca am descarcat din greseala un fisier care contine un program malware?

Configurare noua (How To)

Situatie

Ce este un program malware?

„Malware” se referă la orice tip de software conceput special pentru a afecta un computer. Programele malware pot sustrage informații delicate de pe computer, pot încetini treptat funcționarea acestuia și pot chiar să trimită e-mailuri false din contul dvs., fără să aveți cunoștință de acest lucru. Iată câteva tipuri de malware frecvent întâlnite despre care probabil ați auzit:

  • virus: un program de computer care se poate copia singur și poate infecta un computer;
  • vierme informatic: un program de computer rău intenționat care trimite copii ale sale pe alte computere prin intermediul unei rețele;
  • spyware: programe malware care culeg informații de la utilizatori fără ca aceștia să știe;
  • adware: program software care redă, afișează sau descarcă automat reclame pe un computer;
  • cal troian: un program distructiv care pretinde a fi o aplicație utilă, dar, după ce este instalat, afectează computerul sau fură informații.

Răspândirea programelor malware

Programele malware pot fi instalate pe computer în mai multe moduri. Iată câteva exemple frecvente:

  • descărcarea de pe internet a unor programe software gratuite care conțin, în secret, programe malware;
  • descărcarea unor programe legitime care, în secret, vin la pachet cu programe malware;
  • accesarea unui site infectat cu programe malware;
  • clicul pe un mesaj de eroare fals sau pe o fereastră de tip pop-up falsă, care duce la descărcarea unui program malware;
  • deschiderea unui fișier anexat la e-mail care conține programe malware.

Programele malware se pot distribui în mai multe moduri, însă acest lucru nu înseamnă că nu le puteți ține departe de dvs. Întrucât acum știți ce sunt programele malware și ce anume pot face acestea, vă vom prezenta câteva măsuri practice prin care să vă protejați.

Solutie

Pasi de urmat

Împiedicarea instalării programelor malware

Computerul și aplicațiile software trebuie să fie actualizate

Microsoft și Apple lansează frecvent actualizări ale sistemelor de operare. Este recomandat să instalați aceste actualizări în momentul în care devin disponibile pentru computerele dvs. Windows și Mac. Printre aceste actualizări se numără adesea elemente care pot îmbunătăți siguranța sistemului. Anumite sisteme de operare oferă și actualizări automate, astfel încât să puteți primi automat actualizări de îndată ce devin disponibile.

Utilizatorii Windows pot instala actualizări cu ajutorul unei funcții denumite „Windows Update”, iar utilizatorii de Mac pot instala actualizări cu ajutorul unei funcții denumite „Software Update”. Dacă nu cunoașteți aceste funcții, vă recomandăm să căutați pe site-urile Microsoft și Apple mai multe informații despre instalarea actualizărilor de sistem pe computer.

Pe lângă sistemul de operare al computerului, trebuie să actualizați și aplicațiile software de pe acesta prin utilizarea celor mai recente versiuni. Versiunile mai noi conțin, adesea, mai multe componente de siguranță pentru prevenirea atacurilor malware.

Când este posibil, utilizați un alt cont decât cel de administrator

Majoritatea sistemelor de operare vă permit să creați mai multe conturi de utilizator pe computer, astfel încât fiecare utilizator să poată avea setări diferite. Aceste conturi de utilizator pot avea, de asemenea, setări de siguranță diferite.

De exemplu, un cont de „administrator” are, de obicei, dreptul de a instala programe software noi, în timp ce un cont „limitat” sau „standard” nu poate face acest lucru. Când doar navigați, probabil că nu trebuie să instalați programe software noi. Prin urmare vă recomandăm să utilizați un cont de utilizator „limitat” sau „standard” atunci când este posibil. Acest lucru vă poate ajuta să împiedicați instalarea de programe malware pe computer, care să ducă la modificări în întregul sistem.

Dați dovadă de precauție când dați clic pe linkuri sau descărcați ceva

În lumea reală, cei mai mulți dintre noi ar fi probabil suspicioși când văd o clădire care arată dubios și pe care se află o reclamă luminoasă cu textul „Computere gratuite!”. Pe web, trebuie să fiți la fel de precaut când accesați site-uri necunoscute care pretind să ofere articole gratuite.

Știm că vi se poate părea tentant să descărcați un program gratuit de editare video sau un joc, dar aveți cu adevărat încredere în site-ul care le oferă? Uneori, este o idee bună să părăsiți site-ul și să căutați recenzii sau informații despre acesta sau despre program înainte de a descărca sau instala ceva. Descărcările reprezintă una dintre modalitățile principale prin care utilizatorilor le parvin programe malware. Prin urmare, dați dovadă de precauție cu privire la elementele pe care le descărcați și la locul de unde le descărcați.

Dacă o persoană oarecare vă trimite prin poștă o cutie cu bomboane de ciocolată, o deschideți și mâncați toate bomboanele fără ezitare? Probabil că nu. Trebuie să fiți la fel de suspicios și dacă o persoană oarecare vă trimite un e-mail cu fișiere anexate sau imagini. Uneori, aceste e-mailuri pot reprezenta spam, dar în alte cazuri, acestea pot conține, în secret, programe malware dăunătoare. Dacă utilizați Gmail, semnalați acele e-mailuri ca spam, astfel încât să putem elimina într-un mod mai eficient astfel de e-mailuri pe viitor.

Când navigați pe web, este posibil să accesați site-uri care afișează ferestre de tip pop-up care vă fac să credeți că vi s-a infectat computerul și care vă solicită să descărcați un program software cu ajutorul căruia să vă protejați. Nu cădeți în această capcană. Închideți fereastra de tip pop-up și nu dați click în interiorul acesteia.

Unele site-uri și aplicații vă permit să distribuiți cu ușurință fișiere altor persoane. Multe dintre aceste site-uri și aplicații oferă un grad redus de protecție împotriva programelor malware. Dacă descărcați sau faceți schimb de fișiere prin aceste metode de distribuire a datelor, încercați să identificați existența unor programe malware. Deseori, programele malware pot fi ascunse sub forma unui film, a unui album, a unui joc sau a unui program popular.

Dacă doriți să descărcați ceva, este recomandat să utilizați un program antivirus pentru a scana fișierul respectiv pentru a identifica eventuale programe malware, înainte de a-l deschide. Programele software antivirus vă permit să scanați întregul computer pentru a identifica eventuale programe malware. Este de dorit să executați scanări periodice ale computerului, astfel încât să identificați programele malware din timp și să împiedicați răspândirea acestora.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(45 din 82 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?