Masurarea impactului valorilor setarilor principale ale unui monitor IPS asupra consumului electric

Configurare noua (How To)

Situatie

In anumite situatii se poate dori utilizarea dispozitivelor in mod eficient din punct de vedere electric; in continuare vom vedea daca aceasta abordare se poate aplica unui monitor 1080p de 280hz operand la 240hz de 25 inch.

Solutie

Pentru metodologia de testare am ales sa folosim instrumentul oferit de blurbusters de pe site-ul testufo, mai precis cel de moving photo la 1440 pixeli pe secunda in regim fullscreen:
https://www.testufo.com/photo#photo=toronto-map.png&pps=1440&pursuit=0&height=0&stutterfreq=0&stuttersize=0&fullscreen=1

Se pot alege si alte imagini, dar harta consuma putin mai mult curent electric fata de celelalte respectiv textul mic permite verificarea timpilor de raspuns al pixelilor.

instrumentul folosit are o rata de esantionare de pana la 2Hz dar dupa cum vom vedea in urma masuratorilor efectuate acesta a fost suficient pentru a ne forma o prima impresie; pentru inceput ne propunem sa comparam consumul in W (Watts ora) avand luminozitatea la valorile 0, 50 si 100 respectiv 25, 50 si 100 pentru contrast. Valoarea zero pentru contrast rezulta intr-o imagine complet neagra.

Am folosit preset-ul Standard, timpul de raspuns minim (Fast) si compensarea pentru zone intunecate (Black boost) pe 0. De mentionat ca pe setarile implicite (75 luminozitate si contrast) am avut un consum de 19.4 W iar producatorul ne avertizeaza asupra consumului ridicat daca vrem sa trecem de aceste valori.

De asemenea, daca oprim monitorul in orice fel (hardware ori software) vom avea un consum de 0.1W. Utilizarea ratelor de reimprospatare de 165 respectiv 60Hz reduce consumul cu inca 1.2 respectiv 2.3 W.

In concluzie, pe baza masuratorilor putem observa ca avem o crestere nonlineara a consumului raportat la luminozitatea produsa daca utilizam valori prea ridicate; cel putin pentru monitoare este viabil sa gasim un compromis care ne permite sa lucram cu ele avand lizibilitate decenta sau foarte buna fara consumuri electrice nerezonabile. Reducerea consumului electric la scara larga are multiple avantaje evidente, de la costuri reduse la o operare mai eficienta a retelei electrice si nu numai.

P.S. Pentru o testare mai rapida recomandam pornirea setarii DDC/CI pe monitor si utilizarea unui instrument precum controlmymonitor de la nirsoft cu importanta mentiune sa verificam periodic daca setarile coincid cu valorile din meniurile integrate ale monitorului.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(7 din 15 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?