Cum să conectezi un router la un altul pentru a-ţi extinde acoperirea reţelei wireless

Fie că eşti acasă sau ai o firmă mică, apar situaţii când ai nevoie să îţi măreşti capacitatea reţelei de internet. Poate ai mai multe staţii necesare afacerii tale sau pur şi simplu doreşti să îţi extinzi reţeaua wireless acasă. Cea mai simplă soluţie în acest sens este să conectezi un router de altul. În acest fel creşti numărul de porturi disponibile sau/şi acoperirea wireless.

Mai jos sunt paşii ce trebuie să îi urmezi în acest sens.

[mai mult...]

Creare conexiune VPN, pentru a accesa reteaua de acasa din exterior (router ASUS RT-N56U)

In cazul in care ai mai multe echipamente de retea acasa (calculator, televizor, telefoane, tablete, imprimante de retea, etc.) iar acestea sunt toate conectate intre ele, prin cablu sau fara fir, ai o retea interna privata, care este separata de reteaua Internet, printr-un router care, cel mai probabil, are si functionalitati firewall de baza, pentru a nu permite accesul neautorizat in interiorul retelei.

Reteaua Internet este direct conectata la router-ul de retea, care la randul lui conecteaza toate echipamentele interne, si le deserveste cu serviciile de internet, avand rol de gateway (poarta) de internet. Nici un echipament din afara retelei personale, nu are acces direct la aceste echipamente din reteaua interna, fara a aplica cateva configurari in router-ul de retea (forwards).

Totusi, exista si alte posibilitati, in afara configurarilor amintite, si anume de a crea o retea privata virtuala (tunel VPN), intre calculatorul personal si reteaua interna de acasa, astfel facilitand accesul direct al echipamentelor din reteaua interna, de la distanta.

In randurile de mai jos, se va detalia un exemplu de creare a unei retele de tip PPTP, pe un router wireless Asus RT-N56U, si configurarea acesteia pe calculatorul personal (laptop), care va accesa reteaua VPN de la distanta.

[mai mult...]