Instalare Role / Feature pe server

Cum folosim DFS Replication într-o infrastructură HQ – Branch Office

DFS Replication este un mecanism prin intermediul căruia se pot replica / sincroniza sisteme de fișiere între fileservere. Utilitatea DFS Replication apare atunci când avem un sediu / birou aflat la distanță, legat de sediul principal ( HQ ) prin VPN ( sau altă tehnologie ) și avem nevoie de accesarea foarte rapidă a fișierelor aflate pe serverele din HQ.

DFS Replication sincronizează fișierele din cele două sedii, iar utilizatorii le pot accesa cu ușurinta si rapid, cu viteza rețelei locale. Sincronizarea se poate face în intervale orare prestabilite și se face diferențial ( se sincronizează doar modificările nou apărute ) .

În continuare vom prezenta pașii de instalare și configurare. Vom considera că serverul DC001 se află în HQ iar DC002 în Branch Office.

[mai mult...]

Ce este DHCP Failover și cum se configurează pe Windows Server 2012

DHCP Failover este o funcție cu ajutorul căreia putem oferi redundanță serviciului de DHCP.

Ce înseamnă asta ?

Înseamnă că atunci când este o problemă cu serverul de DHCP ( se oprește, se blochează, etc. ) un altul preia sarcina imediat, astfel încât funcționarea serviciului să nu fie întreruptă. De asemenea există și posibilitatea ca cele două servere să împartă sarcina ( util atunci când avem foarte mulți clienți DHCP ).

Înainte de a configura DHCP Failover trebuie să ne asigurăm că:

-serviciul DHCP este instalat / configurat pe serverul principal

-avem disponibil un al doilea server ( fizic sau masina virtuală ) ce are / va avea rolul de DHCP instalat

-cele două servere pot comunica între ele

Pentru a afla cum se instalează rolul DHCP pe Windows Server 2012 puteți urmări și utiliza soluția elaborată de unul din colegii noștrii aici – >> http://askit.ro/solutii/instalare-rol-dhcp-windows-server-2012/ .

Soluția următoare arată pașii ce trebuie urmați pentru a configura DHCP Failover pe Windows Server 2012. Este valabilă și pentru Windows Server 2008.

În acest exemplu avem două servere DC001 și DC002, ambele Domain Controllere ( nu este neapărat ca serverele să fie DC-uri ). Vom replica configurația DHCP de pe DC001 pe DC002 cu ajutorul DHCP Failover.

 

[mai mult...]