Configurare si verificare setari de BOOT

Instalarea unui sistem de operare Windows folosind sistemul de partitionare GPT

Daca vrea sa convertim hard disk-ul principal de boot din sistemul MBR (Master boot record) in GPT  (GUID Partition Table) inca din timpul instalarii fara a folosi LiveCD-uri de Linux sau alte utilitare o putem face foarte simplu cu comanda DISKPART.

GPT are multe avantaje fata de MBR dar cele mai importante sunt ca suporta medii de stocare mai mari de 2TB si ca se pot face mai mult de 4 partitii primare pe acelasi hard disk, deci putem instala mai mult de 4 sisteme de operare pe acelasi hard disk.

 

[mai mult...]

Cum sa activezi porturile video ale placii de baza pe un calculator de tip Desktop

Generatiile noi de procesoare au integrate in acestea si procesor grafic, ce permite utilizarea unui calculator fara ca acesta sa aiba instalata o placa video dedicata. Acesta trimite semnalul prin porturile de iesire video ale placii de baza.
In situatia in care se doreste utilizarea porturilor video ale placii de baza, daca functia plug-and-play nu l-a detectat la conectarea acestuia la calculator, este necesara parcurgerea urmatorilor pasi (Daca PC-ul a fost pornit prima oara dupa asamblare, cu o placa video dedicata instalata, porturile video ale placii de baza sunt dezactivate implicit din BIOS/UEFI.) : 20160710_202316

[mai mult...]

Ecran albastru (BSOD) cu eroarea 0x00000124

Instrucțiunile din articol presupun că avem cunoștințe minime despre hardware-ul și bios-ul calculatorului sau suntem dispuși să aflăm și din alte surse (manualul plăcii de bază, internet, prieteni, etc) cum se fac practic operațiunile următoare)

Aceasta e una din rezolvările pentru BSOD 0x124

Rezolvare rapidă: se dezactivează din BIOS turbo boost și se scade multiplicatorul procesorului cu 2x sau 4x, eventual se ține calculatorul oprit peste noapte după ce s-au făcut cele de mai sus.
(detalii mai jos)

Rezolvare și analiză detaliată:

Avem un calculator relativ nou cu procesor Intel i7 și după ani buni de funcționare corectă ne apar, fără să fi făcut schimbări la calculator, erori de tip ecran albastru (bsod) 0x00000124, pe scurt 0x124. Această eroare e legată în cazul de față, de ceva ce nu funcționează bine în procesor și reprezintă de obicei un prim semn că procesorul e ”bolnav” și va ceda cândva în viitor. Vestea bună e că se poate face ceva în această privință, în sensul că procesorul nu va ceda prematur sau măcar vom prelungi durata de viață semnificativ.

De ce apar aceste erori? Cauza principală o constituie o îmbătrânire prematură a procesorului (sau blocuri funcționale din procesor) datorită temperaturilor înalte la care a funcționat o perioadă prea mare de timp, combinate cu o frecventă ridicată la care oricum funcționa procesorul în mod nativ (excludem overclocking-ul).

De ce apare această îmbătrânire prematură? În selecția procesoarelor pentru o anumită frecventă există o toleranță și e foarte posibil ca procesorul nostru să fie la limita de jos a toleranței pentru frecvența respectivă și implicit mai puțin rezistent în timp pentru regimul de funcționare la care a fost supus. Deasemenea mai pot fi mici defecte care apar sau se accentuează în timp favorizate de temperaturi înalte.

[mai mult...]