Spatiu partitie

Elibereaza spatiu pe hard-disc, stergand fisierele temporare Windows Update

 

In sistemul de operare Windows, ocuparea spatiului cu fisiere temporare, ramase dupa diverse instalari ale acestuia, a consituit intotdeauna o problema, uneori spatiul folosit de fisierele temporare ajungand la cativa gigabaiti de fisiere nefolositoare. Acestea pot fi sterse fara niciun fel de problema, stergandu-le cu ajutorul unui utilitar din sistemul de operare, castigand astfel spatiu care sa fie folosit de catre fisiere mult mai importante.

Spatiul pe hard-disc poate fi cat se poate de pretios, mai ales in cazul hard-disc-urilor de tip SSD, care desi sunt mult mai rapide, sunt mai scumpe si mai mici din punct de vedere al capacitatii de stocare.

Windows Update, dupa instalarea actualizarilor in sistem, nu sterge fisierele temporare folosite la momentul instalarii, astfel ca dupa un timp acestea ajung sa ocupe foarte mult spatiu

Exista posibiliatea de a sterge aceste fisiere, folosind un utilitar al sistemului de operare Windows.

Cum se efectueaza acest lucru, in randurile de mai jos.

[mai mult...]

Cum aflam adevarata capacitate a unui hard disk

Inainte de a cumpara un hard disk trebuie sa avem in vedere nevoile de stocare pe termen mediu, de nevoia de backup si de variatia si raportul preturilor. Un alt aspect important este si dimensiunea reala a hard diskurilor care difera de cea publicata oficial in specificatii de catre producator. Cu cat este mai mare capacitatea cu atat diferenta este mai mare. Producatorii de hard diskuri calculeaza dimensiunea unui hard disk in format decimal, 2 la puterea 10 (baza 10 – baza in care creierul nostru este educat si obisnuit sa calculeze). In schimb, calculatorul (procesor, sistem de operare) face toate calculele in modul binar, in baza 2. Astfel, un hard disk formatat sub un sistem de operare (binar) va avea o capacitate diferita (mai mica) fata de cea specificata de producator.

[mai mult...]

Cum faci un stick USB read only ?

Poate ati avut nevoie la un moment dat sa distribuiti un soft sau o informatie pe un stick usb si doriti ca acea informatie sa ramana neschimbata. In plus nu va putea fi modificat nimic pe acel stick indiferent de sistemul de operare odata ce a fost facut read only, implicit acel stick va fi protejat de orice tip de virus.

Iata cum putem face acest lucru.

Atentie insa !

Solutia este permanenta, stickul nu va putea reveni la statutul de read-write.

[mai mult...]

Cum poate fi sters folder-ul Windows.old sau Windows.old0000 din Windows 10 si la ce ne ajuta acestea?

Windows.old sau Windows.old000 sunt foldere localizate pe partitia de sistem (de regula partitia C:), iar acestea se creeaza atunci cand nu facem o instalare curata de Windows. Windows.old pastreaza fisierele de user (Desktop, Pictures, Downloads, Documents, etc), vechiul sistem de operare si foldere si fisiere ale programelor care au fost prezente inainte de reinstalarea noului sistem de operare Windows 10.
Windows.old000 este folder ce contine instalari mai vechi ale sistemelor de operare care au fost prezente pe PC sau laptop.

Windows-old

In mod normal, Windows.old ne ajuta sa revenim la sistemul de operare anterior, daca nu suntem multumiti de cel actual. Acest folder desi ocupa destul de mult spatiu pe disk, el nu poate fi sters prin simpla selectare si apasare a tastei “Delete“. Avand multe fisiere si foldere protejate de sistem cu rang de Administrator, inainte de a incepe stergerea efectiva a Windows.old, va trebui ca user-ul pe care suntem logati pe Windows 10 sa devina owner-ul tuturor folderelor si fisierelor din Windows.old.

 

[mai mult...]