Activare și folosire Shadow Copies pe windows server

Configurare noua (How To)

Situatie

Avem un sever de fișiere pe care avem configurat un share de rețea. Atunci când un utilizator șterge un fișier/folder, acel fișier/folder este șters direct fără a trece într-un recycle bin ca la stergerea de pe calculator. Ce facem ca să avem posibilitatea de revenire/recuperare a acelui folder/fișier? Răspunsul e: folosim opțiunea shadow copy prezentă pe server.

Solutie

Pasi de urmat

În varianta de server, shadow copies a apărut pe Windows Server 2003 fiind îmbunătățită în Windows Server 2008. Ce sunt shadows copies? Simplificat: sunt salvări ale fișierelor sau modificări aduse fișierelor de pe volumele pe care este activat chiar și dacă acele fișiere sunt în uz, în felul acesta sunt disponibile mai multe versiuni anterioare ale unui fișier pentru recuperare/revenire sau backup.

Voi folosi pentru exemplificare Windows Server 2008, dar e asemănător și pe alte versiuni de Windows Server.

Cum se activează? Implicit, shadows copies sunt dezactivate, pentru activare, dăm clic dreapta pe volumul pe care vrem să activăm și alegem Configure Shadow Copies

shadow-copy-clic

Ne apare fereastra de configurare, unde dăm clic pe enable

shadow-copies

Mai apare o căsuță de dialog, dacă vrem să nu o mai vedem vreodată, clic pe do not show this message again și Yes

shadow-copies-enable

La prima pornire a shadows copies, se va crea automat o copie și un program de realizare a avestora. Pentru configurarea Shawod copies, clic pe Settings

shadow-copies-enabled

Putem configura cât spațiu să fie folosit și unde să fie salvat. Implicit shadow copies se salvează pe acelasi volum pe care sunt activate, dar din motive de lipsă de spațiu, performanță, etc. se pot salva și în altă locație.

Pentru configurarea timpului când se salveaza shadow copies, clic pe Schedule

shadow-copies-settings

Setările de salvare inițiale sunt să salveze de luni până vineri la 7 și la 12. Pentru adăugarea unor noi ore/date de salvare, clic pe New. Am ales să mai adaug doua salvări: de luni până vineri la ora 16 și sâmbătă, duminică la 13. Salvări de genul la fiecare 2 ore nu sunt decomandate deoarece vor fi multe salvări inutile plus că vom atinge repede limita de 64 de copii pentru un fișier, astfel încât dacă vrem să recuperăm un fișier de acum 2 luni, nu vom putea deoarece avem deja 64 de salvări anterioare care nu sunt suficient de rare ca să cuprindă perioada care ne interesează.

shadow-copies-scheduleshadow-copies-schedule2

Și asta a fost tot. Avem configurat shadow copies pe server.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(20 din 60 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?