Alegerea celui mai bun smartphone (ghid)

Configurare noua (How To)

Situatie

Smartphone-urile, in ziua de azi, inlocuiesc o puzderie de dispozitive si obiecte pe care, pana de curand, le foloseam zi de zi. Un smartphone ,cu aplicatiile corespunzatoare instalate, poate inlocui cam orice obiect de care am avea nevoie la purtator: Harti, portofel, jurnal, internet(cu tot ce implica), cheie de la masina si pe langa toate astea, telefon. Acest aspect, impreuna cu oferta coplesitoare de dispozitive, poate face ca alegerea unui astfel de device sa fie un adevarat cosmar. Mai ales daca bugetul este limitat.

BUNCHF

Dar, la fel ca un laptop sau calculator, performantele unui smartphone depind de componentele sale care, rareori sunt unice. Astfel, cateva informatii de baza despre componente vor face diferenta. Sa incepem:

Solutie

Pasi de urmat

Procesor (CPU):

CPUF

Procesorul smartphone-ului este componenta folosita pentru prelucrarea informatiilor primite de smartphone. Puterea procesorului poate fii stabilita de frecventa sa (masurata in Herti – Hz, sau multiplii – cum ar fii GigaHerti – Ghz) si de numarul de “nuclee” (unitati de procesare) Ca regula generala, mai multe nuclee + mai multi Ghz = procesor mai puternic. Dar, un dual core (2 nuclee) de 1.8 ghz (2×1.8 ghz) va fii mai sab decat un quad-core (4 nuclee) de 1.2 Ghz (4 x 1.2 Ghz).

 

Memorie (RAM):

RAMF

Memoria RAM este un spatiu de stocare in care sunt stocate temporar datele ce urmeaza a fii trimise spre procesor pentru prelucrare. Este masurata in GigaBytes – GB.

Mai multa memorie ajuta smartphone-ul sa ruleze fluent mai multe aplicatii simultan.

Mai multa memorie = mai bine.

Procesor grafic. (GPU)

GPUF

Procesorul grafic este un procesor separat configurat special sa gestioneze redarea informatiei pe ecran. Multe telefoane au procesorul grafic integrat in procesorul principal.

Daca telefonul va avea GPU separat (dedicat), acesta va reda mai fluid aplicatii cu cerinte grafice mai mari (jocuri 3D, redare filmari HD)

Memorie interna (GB):

memoryF

Se masoara in GigaBytes. Reprezinta spatiul disponibil pentru stocarea permanenta a datelor, cum ar fii poze sau aplicatii. Cu cat este mai mare, cu atat vom putea stoca o cantitate mai mare de date pe telefon. Vom vedea in lista 8, 16, 32, 64 gb, etc… In realitate vom avea mai putina memorie disponibila pe smartphone datorita sistemului de operare instalat pe telefon care va ocupa o parte (destul de mare, 2-8 gb) de pe smartphone. In consecinta, pentru a nu fii presat constant de lipsa de spatiu, ar fii necesari cel putin 32 GB.

CARDF

La multe smartphone-uri, memoria interna poate fii suplimentata cu memorie externa sub forma unor carduri de diverse dimensiuni. Cardurile pot avea intre 2 Gb si 128 Gb. Unele dispozitive nu vor recunoaste carduri mai mari de 64 GB. Exista si dispozitive la care nu se pot folosi aceste carduri. De regula, acestea vin cu memorii interne mai mari din fabrica .

Display (ecran):

DISPLAYF

Aici vom auzi lume vorbind de rezolutie sau dimensiune. In general, la ecranul telefonului ne intereseaza 2 aspecte:

dimensiunea – masurata in inci(1 inch = 2.5 cm), vom vedea lungimea diagonalei. Acest aspect este pur subiectiv. Tu stii cat de mare iti place sa fie telefonul tau.

PPI – Abreviere de la PixelPerInch. reprezinta densitatea pixelilor(pixelii sunt “patratelele” care alcatuiesc imaginea) pe ecran. Un ecran mic cu o rezolutie mare va da un PPI foarte mare. Pe noi nu ne intereseaza sa fie cat mai mare ci sa fie cat mai apropiat de 390 – 410 PPI. La aceasta densitate, ochiul uman, chiar si la distanta mica de vizionare, nu va putea percepe pixelii individuali, imaginea parand un intreg. . Daca PPI e mic, pixelii individuali sunt vizibili, imaginea parand creeata din patratele.

Ecranele cu rezolutie foarte mare vor avea si un PPI mare, dar acestea vor consuma mai mult din resursele telefonului pentru a reda o imagine imposibil de perceput ca fiind mai buna.

 

Baterie:

BATTERYF

Sunt multe aspecte ale smartphone-ului care dicteaza cat timp acesta functioneaza pana sa fie necesara reincarcarea. Dimensiunea bateriei este un aspect principal dar si cat de bine sunt optimizate diverse componente ale smartphone-ului pentru a rula diverse aplicatii.

Dimensiunea bateriei este masurata in miliamperi (mAh). Bateriile decente pornesc de la 2000mAh. Cele mai mari baterii instalate pe un smartphone masoara 5000mAh (Asus ZenFone Max).

Ca regula generala o baterie mai mare va dura mai mult pana va necesita reincarcarea.

Sistem de operare:

osf

Avem 4 alegeri mai mari:

Android – Sisetm de operare de la Google. cel mai bogat in aplicatii si cu posibiliati nelimitate de personalizare

iOs – Sistem de operare de la apple. Vine standard cu orice telefon apple si nimic altceva. Foarte intuitiv.

Blackberry os – Sistem de operare al telefoanelor Blackberry. Pretuit in companii pentru functii avansate de protectie a datelor. Cu o interfata mai putin intuitiva decat a celorlalti, blackberry os nu este foarte user-friendly. Numar de aplicatii destul de scazut.

Windows Phone – Windows pe telefon. Un sistem de operare foarte simplu de utilizat dar cu functii limitate precum si nu foarte aplicatii.

 

Pe partea de design si materiale, totul este subiectiv. Oferta de dispozitive mobile este vasta. Materialele sunt incredibil de variate. Legat de fiabilitatea dispozitivului, motivele de ingrijorare sunt prea putine pentru ca cel mai probabil iti vei schimba telefonul odata la un an sau 2 si sunt putine dispozitive pe piata care prezinta probleme in acest interval de timp. Mai ales daca telefonul este pastrat intr-o husa de protectie.

phones

Spor la cumparaturi.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(14 din 29 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?