Ar trebui să utilizați un VPN pentru toată navigarea dvs. pe web?

Configurare noua (How To)

Situatie

O rețea privată virtuală, sau VPN pe scurt, este o rețea care vă ascunde traficul de internet folosind criptarea. Probabil că sunteți la curent cu unele dintre avantajele pe care le oferă VPN, dar ar trebui să utilizați tot timpul VPN?

  • Un VPN oferă confidențialitate

Un VPN vă ascunde adresa IP reală, care este ușa principală a conexiunii la internet. Acest lucru este util mai ales dacă aveți un IP static care nu se rotește, deoarece agenții de publicitate și alți trackere vă pot utiliza adresa IP pentru a vă conecta activitatea online. Aceasta poate fi utilizată pentru a difuza reclame direcționate într-un mod oarecum dispersat. De exemplu, spuneți că cumpărați online instrumente electrice. S-ar putea să căutați articole, să verificați comercianții cu amănuntul și poate să urmăriți un videoclip pe YouTube sau două. Dacă adresa dvs. IP este expusă, agenții de publicitate vă pot difuza cu ușurință mai multe reclame pentru instrumente electrice, vizând adresa.

Acest lucru ar putea duce la o încălcare a confidențialității prin expunerea altor membri ai gospodăriei dvs. la reclame declanșate de activitatea dvs. de navigare. Acesta este doar unul dintre trucurile pe care agenții de publicitate îl folosesc pentru a urmări utilizatorii într-o sumă licitată pentru a difuza reclame relevante pe care este mai probabil să li se facă clic.

De cele mai multe ori, deconectarea de la rețeaua VPN și reconectarea vă vor oferi o nouă adresă IP. Chiar dacă pachetul dvs. de internet vă oferă un IP dinamic în continuă schimbare, activitatea dvs. de navigare ar putea fi în continuare legată de dvs., deoarece furnizorul dvs. de servicii va avea o înregistrare. Un VPN bun nu va păstra jurnalele suficient de mult timp pentru ca aceasta să fie o problemă.

  • Traficul dvs. pe Internet este criptat

Un VPN acționează ca un tunel sigur prin care traficul dvs. de internet este canalizat. Traficul este criptat la ambele capete, astfel încât, în teorie, numai dvs. și punctul final (site-ul web la care accesați) să știți ce este transmis. Acest nivel de protecție poate varia în funcție de ce protocoale acceptă furnizorul VPN, precum și de ce protocol alegeți să utilizați. În general vorbind, protocoalele mai sigure sunt mai lente. Protocoalele mai rapide, mai puțin sigure sunt mai bune decât nimic.

Criptarea de această natură este deosebit de utilă atunci când se utilizează rețele fără fir publice. Aceste rețele pot fi folosite pentru a lansa atacuri om-în-mijloc, unde datele de navigare sunt interceptate. Dacă traficul respectiv este criptat, probabil că nu va fi de niciun folos pentru nimeni care efectuează un astfel de atac. Protocoalele de criptare mai puternice oferă mai multă protecție în acest sens.

Nimic nu este vreodată „rezistent la hack” și este important să nu presupunem niciodată că sunteți pe deplin protejat. Chiar și așa, un VPN oferă un nivel suplimentar de securitate pe lângă criptarea existentă (cum ar fi HTTPS și TLS, utilizate de gazdele web și furnizorii de e-mail).

Ascundeți-vă activitatea de la ISP-ul sau guvernul dvs.
Când vă criptați traficul web, faceți dificil pentru orice terță parte să vadă ce faceți online. Aceasta include tipurile de site-uri web pe care le accesați sau serviciile pe care le utilizați.

Furnizorii de servicii de internet (ISP) ar putea încerca să „modeleze” traficul prin limitarea anumitor domenii sau tipare de trafic. De exemplu, traficul BitTorrent sau serviciile de streaming cu lățime de bandă mare ar putea fi încetinite artificial.

Dacă utilizați un VPN, tot traficul dvs. este criptat. Acest lucru face dificil pentru furnizorii de servicii Internet să știe exact pentru ce utilizați conexiunea dvs. la internet și este practic imposibil pentru ei să restricționeze sau să modifice traficul dvs. de internet, deoarece este ascuns în spatele unui strat de criptare.

Același lucru se poate spune despre partajarea de fișiere și alte practici din punct de vedere legal. Multe VPN-uri au servere situate în jurisdicții care adoptă o abordare mai blândă a problemei, unde este permisă partajarea de fișiere. Asigurați-vă că nu încălcați nicio politică care ar putea vedea VPN-ul dvs. să vă închidă contul pentru abuz.

Într-o notă mult mai serioasă, VPN-urile pot fi folosite și pentru a ocoli cenzura sau pentru a se ascunde de autorități. În unele țări, utilizarea unui VPN este ilegală. Dacă doriți să utilizați un VPN pentru a vă ascunde de autorități în așa fel, asigurați-vă că înțelegeți riscurile de a face acest lucru. Veți dori să vă familiarizați cu conceptul de kill switch, care protocoale vă vor proteja cel mai bine și cel mai bun software pe care îl aveți la dispoziție pentru a stabili o conexiune VPN.

Economisiți bani și accesați conținut blocat de regiune, prea
Pentru majoritatea utilizatorilor, un VPN este în primul rând o investiție în securitate și confidențialitate din motivele expuse mai sus. A putea apărea ca și cum ați naviga pe internet într-o altă țară are și alte câteva avantaje, în special atunci când vine vorba de vânzare cu amănuntul și streaming de conținut.

Este posibil să fiți taxat mai puțin pentru un anumit produs sau serviciu dacă păreați că vă aflați într-o altă țară. Cel mai evident exemplu este zborurile, unde prețul se poate schimba dramatic în funcție de locul în care rezervați. Acest lucru nu reflectă neapărat nici itinerariul de călătorie (destinația dvs. de plecare nu trebuie neapărat să se potrivească cu locația în care a fost efectuată rezervarea.).

Un alt motiv major pentru care mulți oameni se înscriu pentru un VPN în primul rând este să transmită în flux conținut geo-restricționat. Acesta ar putea fi catalogul Netflix al unei alte țări, servicii de streaming TV sau chiar evenimente live, cum ar fi sporturi, care ar putea să nu fie disponibile local.

Dacă mergeți pe ruta de streaming, pregătiți-vă să faceți cumpărături. Serviciile de streaming precum Netflix sunt mai conștiente ca niciodată de trucurile pe care furnizorii de VPN le folosesc pentru a ocoli restricțiile geografice. Unele servicii pot avea servere specifice la care ar trebui să vă conectați pentru a accesa fluxul video.

  • Care sunt dezavantajele unui VPN?

Un dezavantaj major al utilizării unui VPN este că acestea încetinesc viteza internetului. Deoarece utilizarea unui VPN introduce un strat suplimentar între dvs. și internetul mai larg, viteza dvs. va fi mai mică dacă navigați printr-un VPN. Există mai multe cercuri pentru ca datele să poată sări înainte de a ajunge la dvs. cu un VPN.
Problema vitezei depinde în mare măsură de viteza internetului de acasă și de distanța dintre dvs. și serverul VPN pe care îl utilizați. Un server situat la câțiva kilometri distanță va introduce o mică încetinire, dar un server de cealaltă parte a lumii ar putea avea un impact dramatic. Și da, acest lucru poate afecta performanța streamingului. Acest lucru poate face utilizarea unui VPN nedorit pentru aplicații cu latență redusă, cum ar fi jocul online sau găzduirea de fluxuri video.

Al doilea dezavantaj major este percepția că un VPN vă oferă o protecție completă împotriva amenințărilor online. Nu este cazul. Amintiți-vă că o rețea VPN nu vă poate proteja împotriva amenințărilor online obișnuite ale malware-ului, escrocilor, exploatărilor de zi zero și furtului de identitate. Și dacă nu vă schimbați obiceiurile online pentru a vă spori confidențialitatea, ați putea fi totuși ușor de identificat.

  • Alegerea VPN-ului potrivit

Alegerea VPN-ului potrivit este importantă. Ar trebui să evitați VPN-urile gratuite, deoarece acestea sunt adesea ținta atacurilor și oferă o protecție mică sau deloc. Vestea bună este că majoritatea VPN-urilor sunt accesibile la doar câțiva dolari pe lună.

Dacă sunteți îngrijorat de faptul că activitățile dvs. online sunt expuse, asigurați-vă că alegeți un VPN cu o politică minimă de înregistrare. Aceasta înseamnă că VPN păstrează jurnalele cu ceea ce fac utilizatorii săi pentru o perioadă foarte scurtă. În mod ideal, acest serviciu ar trebui să existe în afara jurisdicției dvs. și în afara jurisdicțiilor de partajare a informațiilor, cum ar fi Five Eyes.

Aflarea despre diferitele protocoale VPN disponibile pentru dvs. vă va permite să înțelegeți mai bine ce nivel de protecție vă oferă un anumit serviciu. Deși acest lucru poate fi deranjant, ghidul nostru pentru diferite protocoale VPN ar trebui să vă indice în direcția corectă.

Deci, ar trebui să utilizați un VPN pentru toată navigarea pe web?
Dacă plătiți pentru un VPN cu care sunteți mulțumit, care vă oferă un nivel suficient de securitate și care vă permite să accesați servicii pe care altfel s-ar putea să nu le aveți la dispoziție, atunci ar trebui să îl utilizați cât mai mult posibil .

Ar putea avea mai mult sens să izolăm puținele activități online pentru care un VPN nu este potrivit, cum ar fi să joci jocuri online sau să obții descărcări (legale) finalizate cât mai repede posibil. Puteți oricând să vă deconectați și să folosiți webul „nud” pentru astfel de activități. Dacă preferați să utilizați VPN-ul pentru absolut orice pe toate dispozitivele dvs., puteți configura un VPN pe unele routere.

Solutie

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(4 din 7 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?