Ce este Cloud VPS si la ce foloseste?

Configurare noua (How To)

Situatie

Datorita evolutiei tehnologice din ultima perioada, companiile de diferite dimensiuni dispun in prezent de o cantitate mare sau foarte mare de informatie pe care trebuie sa o proceseze si sa o arhiveze, iar cea mai recomandata solutie in aceasta situatie este utilizarea serverelor de tip Cloud VPS  – Cloud Virtual Private Server. In general, serverele cloud lucreaza in aceeasi maniera ca si serverele fizice uzuale, insa functiile pe care acestea le ofera pot fi diferite. Atunci cand opteaza pentru cloud hosting, clientii inchiriaza un server virtual si nu unul fizic.

Solutie

Ce este un VPS?

Un VPS este o masina virtuala care functioneaza precum un server independent, dar care face parte dintr-un sistem de operare mai mare. De obicei, un server poate avea doua, trei sau chiar mai multe masini virtuale care ruleaza simultan pe acesta, insa un server VPS este de sine statator, astfel incat tot ceea ce se intampla in cadrul sau nu afecteaza si celelalte VPS-uri de pe acelasi sistem. 

Gazduirea dedicata este o forma avansata de hosting, in care clientul inchiriaza un server intreg, fara a-l imparti cu alti clienti (alte site-uri). In unele cazuri, pentru proiecte de anvergura, se inchiriaza chiar mai multe servere. Serverul dedicat permite un control total asupra hostingului. Dezavantajul apare insa prin faptul ca este nevoie de o predictie cat mai exacta a capacitatii de procesare si a resurselor necesare, pentru a acoperi nivelurile de trafic asteptate. O capacitate subestimata duce la aparitia blocajelor nedorite in perioadele de trafic maxim, pe cand una supra estimata duce la costuri suplimentare care nu sunt necesare. Totodata, un VPS are avantaje evidente si fata de un server dedicat. Daca nu sunteti pregatit sau nu aveti resursele necesare pentru a va administra complet propriul server dedicat, un VPS este solutia perfecta. Astfel, un administrator se va ocupa de securitatea datelor, in timp ce dumneavoastra veti avea acces administrativ la serverul VPS. De asemenea, VPS-ul reprezinta o alternativa  la serverele dedicate care ofera o redundanta marita.

Pe de alta parte, un Cloud VPS reprezinta un VPS dinamic (poate fi modificat in timpul rularii), iar principalele sale atribute sunt faptul ca resursele suplimentare hardware pot fi adaugate in timpul rularii si ca VPS-ul poate fi mutat pe un alt echipament in timpul rularii.

In ceea ce priveste capacitatea, serverul de tip Cloud VPS permite utilizarea unor resurse tehnice foarte mari, in functie de nevoile fiecarei companii, fara a fi nevoie de achizitionarea unor resurse suplimentare in spatiul dumneavoastra. Cu alte cuvinte, VPS Cloud ofera o flexibilitate aproape nelimitata in ceea ce priveste resursele, iar upgrade-ul se poate face chiar in timpul rularii. Astfel, daca site-ul dumneavoastra inregistreaza brusc un trafic mult mai mare, nu este necesara migrarea pe un alt server, ci puteti pur si simplu sa adaugati mai multe resurse, schimbarile implementandu-se imediat. Prin cloud hosting clientii primesc cea mai buna optiune in ambele sensuri. Resursele se pot diminua sau pot creste in functie de necesitati, facand hostingul mult mai flexibil si in acelasi timp mult mai eficient din punctul de vedere al costurilor. Atunci cand sunt necesare resurse mai mari pentru functionarea site-ului, capacitatea alocata de server poate creste automat pentru a acoperi cererea, fara a fi nevoie ca pretul pentru resurse mai mari sa fie platit in permanenta.

Totodata, pentru administrarea unui Cloud VPS nu veti avea nevoie de o echipa IT de administratori. Serverul virtual va fi configurat si deservit de providerul de hosting, iar consultantul va avea responsabilitatea de a va tine la curent cu toate necesitatile pietei. In plus fata de serverele dedicate, serverele cloud pot fi supravegheate de un hypervisor (virtual machine monitor). Rolul acestuia este de a controla capacitatea necesara fiecarui client si de a aloca in consecinta resursele unuia sau mai multor servere pentru satisfacerea optima a nevoilor de procesare atunci cand este cazul. Atunci cand traficul pentru un anumit site atinge niveluri inalte, acestuia i se vor aloca temporar resurse suplimentare, pana in momentul cand acestea nu-i mai sunt necesare.

Tip solutie

Workaround

Voteaza

(14 din 31 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?