Ce este SIEM-ul, cum a apărut, de ce a apărut și cum funcționează?

Configurare noua (How To)

Situatie

Security information and event management – SIEM

Introdus în 2005, SIEM analizează alertele de securitate în timp real. Fundamental, SIEM-urile fac următoarele 3 lucruri:

  • Colectează, normalizează și stochează event log-uri și alerte din rețeaua organizației, dar și a dispozitivelor din rețea, a serverelor, bazelor de date, aplicațiilor, și endpoint-urilor, într-o locație securizată, centrală. SIEM-urile colectează informații nu numai din adresele fizice ale dispozitivelor, dar și din dispozitivele virtuale / cloud. Investigatorii au determinat că logarea în fiecare sistem pentru colectarea event-log-urilor relevante devenea aproape imposibilă. De asemenea, dacă log-urile tale nu erau securizate, nu aveai nicio garanție că un atacator tocmai ce a șters entry log-urile pentru a-și ascunde activitatea.
  • SIEM-urile rulează analize avansate pe date, în timp real și pe date istorice, pentru a identifica potentialele incidente de securitate care ar trebui să fie investigate de un om. Potențialul incidentelor este prioritizat de risk, severitate și impact. De-alungul timpului, aceste analize de securitate au crescut de la simple reguli pentru a monitoriza anormalitățile în comportamentele utilizatorilor, urmărind bine-știuții indicatori de compromis (IoC – Indicators Of Compromise) și aplicând sofisticate modele de Machine Learning.
  • Au dovedit că toate controalele de securitate sub revizuirea SIEM sunt la locul lor și sunt eficiente. Pe când menținerea securității pentru binele acesteia ar trebui să conducă cerințele de securitate și nivelul adecvat de investiții, în realitate, pentru multe organizații, principalul motiv pentru achiziționarea SIEM-ului a fost pentru conformarea reglementărilor.

Primele două decenii ale secolului 21 a văzut o inundație de noi cerințe de conformitate, atât legislative cât și sponsorizate de industrie. Câteva exemple sunt:

  • Payment Card Industry – PCI Standard
  • Sarbanes – Oxley Act din 2002
  • Health Insurance Portability and Accountability Act – HIPPA
  • General Data Protection Regulation – GDPR

Afacerile, spitalele, dar și alte organizații ignoră conformarea acestor reglementări pe propria răspundere, iar cei care încalcă aceste reglementări pot fi sancționați drastic. Pe măsură ce atacurile cibernetice au devenit tot mai sofisticate și deghizate, cererile pentru informațiile cu privire la un atac cibernetic au crescut – caracteristicile acestuia, scopul, măsura în care s-a extins în rețeaua internă – și au devenit tot mai urgente. Un alt lucru îngrijorător a fost că echipele de securitate nu descopereau breșele de securitate decât câteva luni mai târziu după acestea aveau loc, iar aceste atacuri erau deseori descoperite de un third-party, nu de o echipă de securitate internă

Echipele de securitate aveau nevoie de o pictură de ansamblu a activității în rețea, analize asupra activității istorice, analize în timp real și analize asupra comportamentului utilizatorilor și analize asupra acestuia (UEBA – User and Entity Behavior Analytics), iar recent, Machine Learning a devenit o parte esențială a uneltelor pre-incluse într-un SIEM care este foarte folositor în chunk-uri de date foarte mari.

SIEM rezolvă toate problemele descrise mai sus deoarece oferă rapoarte în timp real, analizează comportamentul utilizatorilor, analizează rețeaua internă, oferă echipelor de securitate vizibilitate a întregii rețele interne,creează topologii arătând echipelor de securitate cum fiecare dispozitiv din rețea este interconectat și stabilește un baseline pentru comportamentul normal al utilizatorilor, identificând cu ușurință comportamentul anormal.

În câteva decenii, SIEM a evoluat de la o platformă de informații, la un centru de inteligență al amenințărilor, la un centru intergrat și automatizat pentru securitatea și operațiunea rețelelor interne. Produsul Fortinet SIEM se numește FortiSIEM și encapsulează toate aceste unelte, plus altele.

Sursa: Fortinet Network Security Engineer 2 Training – NSE 2

Solutie

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(18 din 37 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?