Ce este un Server de Politici de Rețea (RADIUS)?

Configurare noua (How To)

Situatie

Ce este rolul de NPS, Radius si cum te poate ajuta la securizarea retelei tale daca este folosit.

Solutie

Serverul de Politici de Rețea (NPS) este un server RADIUS și un instrument de proxy oferit de Microsoft, utilizat pentru gestionarea accesului și a politicilor în rețea.

NPS furnizează servicii de autentificare, autorizare și contabilitate (AAA), permite utilizarea echipamentelor de rețea diverse și asigură integritatea dispozitivelor de rețea. Protocolul RADIUS facilitează configurarea și gestionarea procesului de autentificare pentru clienții de rețea, jucând un rol esențial în funcționarea NPS.

NPS poate fi instalat în edițiile curente prin intermediul funcției Servicii de Politici și Acces la Rețea (NPAS) din Windows Server 2016 și Server 2019. Acest articol explorează conceptul de servere RADIUS, scopul Serverelor de Politici de Rețea, rolul lor în rețele și bunele practici pentru gestionarea NPS.

Ce este, de fapt, protocolul RADIUS? RADIUS este acronimul pentru Remote Authentication Dial-In User Service și a fost inițial un protocol client-server utilizat în conexiunile prin dial-up. Chiar dacă conexiunile prin dial-up au pierdut popularitatea în mediul de afaceri, serverele RADIUS rămân o soluție eficientă pentru externalizarea procesului de autentificare de la punctele de acces.

Serverele RADIUS pot funcționa pe sisteme de operare Windows sau Unix și, cel mai important, oferă administratorilor controlul asupra utilizatorilor care pot conecta la rețea. Clienții serverului RADIUS sunt reprezentați de punctele de acces la rețea, iar utilizatorii transmit solicitări către aceste clienți RADIUS, care le transmit mai departe către serverul RADIUS pentru a fi autentificate.

Serverele RADIUS facilitează comunicarea între serverele de acces la rețea și dispozitivele client. Atunci când un dispozitiv client solicită o conexiune, serverul de acces la rețea (NAS) colaborează cu serverul RADIUS pentru autentificarea utilizatorului și obținerea permisiunilor necesare pentru configurarea corectă.
Scopul Serverului de Politici de Rețea (NPS) este de a oferi administratorilor de rețea Windows o soluție cu capacități RADIUS. NPS nu doar permite configurarea politicilor pentru accesul la rețea, ci asigură și conectarea dispozitivelor non-Microsoft după autentificare.

Prin organizarea utilizatorilor și dispozitivelor client în grupuri sau prin clasificare automată, administratorii pot controla tipurile de clienți și permisiunile disponibile pentru utilizatorii rețelei. Această gestionare permite aplicarea continuă a politicilor de acces și înregistrarea evenimentelor în scopuri de contabilitate. NPS scanează de asemenea solicitările pentru a verifica starea sănătății clienților și pentru a menține integritatea rețelei.

NPS are trei roluri principale: Server RADIUS, Proxy RADIUS și Protecție de acces.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(17 din 29 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?