Ce facem daca contul de admin este compromis de programe malware?

Configurare noua (How To)

Situatie

Malware se refera la orice tip de software conceput special pentru a dauna unui computer. Programele malware pot fura informatii de pe calculator, pot trimite email-uri din contul conectat la calculator si le pot incetini.

Cum se raspandesc?

Iata cateva exemple commune prin care aceste programe pot fi raspandite sunt:deschiderea unui atasament dintr-un e-mail, descarcarea de programe legitime care au atasat  programe malware, descarcarea de programe gratuite de pe Internet sau apasand pe un mesaj de eroare fals sau pe o fereastra pop-up falsa care iti descarca acest program.

Ce faci daca ai fost compromise?

Daca banuiti ca computerul a fost infectat, mai intai trebuie minimizat daunele. Se poate incepe prin a izola masina afectata si deconectarea de la internet.

Solutie

Pasi de urmat

Curatati-va computerul

-Un computer compromis este unul nesigur.

-Ar trebui sa folositi un software antivirus pentru a scana si elimina orice malware.

-Cautati aplicatii instalate necunoscute accesand din Control Panel > Programs, iar daca gasiti ceva care nu ar trebui sa fie acolo, puteti face click pe acesta si alegeti Dezinstalare.

-Verificati ce ruleaza in fundal deschizand Task Manager si apoi selectandu-l din lista. De aici, faceti click dreapta si alegeti End Task.

Schimbati toate parolele

-Daca credeti ca unul sau mai multe dintre conturile dvs. au fost compromise, veti dori sa va resetati parolele imediat. Ca si precautie se pot schimba toate parolele, doar pentru a fi in siguranta.

-Daca ati folosit aceiasi parola pentru toate conturile, considerati de acum utilizarea uneia diferite pentru fiecare cont. Astfel, nu aveti un singur punct de bresa care v-ar putea expune toate datele si serviciile.

-Cand este posibil, utilizati un alt cont local cu drepturi limitate decat contul de administrator. De exemplu, un cont de „administrator” poate instala software nou, in timp ce un cont „limitat” sau „standard” nu poate fara a cere introducerea unui cont administrativ.

  • Verificati daca magazinele online pe care le frecventati si ati avut parolele salvate in browser nu au cumparaturi care nu au fost facute de dvs. sau sunt trimise la adrese care nu sunt ale dvs.
  • Serviciile de streaming pot fi verificate pentru achizitii noi de filme, muzica sau alt continut pe care este posibil sa nu fie achizitionat de dvs.
  • Tineti software-ul si OS-ul actualizat pe computer, pastrarea software-ului pe computerul tau te poate proteja de brese de Securitate si iti face calculatorul mai performant si eficient.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(8 din 18 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?