Ce faci cand hard disk-ul extern cedeaza?

Configurare noua (How To)

Situatie

Riscurile la care sunt supuse datele stocate pe un hard-disk-ul extern

Considerate pana nu demult un lux, avand si niste preturi prohibitive, hard-disk-urile externe au devenit din ce in ce mai populare in zilele noastre. Astfel, acestea au ajuns astazi din ce in ce mai accesibile ca pret, ajungand la capacitati impresionante de stocare, dimensiuni de 1TB sau 2TB fiind mai mult decat comune. Prin urmare, este oarecum normal ca utilizatorii sa isi stocheze datele pe acestea, in conditiile in care nevoia de spatiu pe hard-disk-ul calculatorului sau in memoria telefonului a devenit tot mai mare. In plus, evolutia tehnologica a condus la dimensiuni ale fotografiilor si ale filmelor din ce in ce mai mari, ceea ce face ca nevoia de spatiu pentru un fotograf profesionist, spre exemplu, sa devina vitala.

Pe de alta parte, hard-disk-urile externe sunt si o solutie de rezerva pentru fisierele noastre pretioase. O astfel de unitate nu trebuie folosita doar ca spatiu suplimentar pentru hard-disk-ul uzual, ci poate fi o buna varianta pentru un backup, astfel incat sa avem tot timpul un duplicat pentru documentele de interes.

Ce ne facem insa in momentul in care si aceasta varianta de rezerva devine inoperabila?

Ca orice dispozitiv de stocare a datelor, si hard-diskul extern este supus erorilor si defectiunilor de tot felul. Pricipalul lucru care ne poate afecta fisierele il reprezinta socurile. Unitatile externe se bazeaza practic pe acelasi principiu de functionare ca si hard-disk-urile clasice, adica pe un set de platane suprapuse, pe care sunt stocate datele. Or, este cunoscut ca la cel mai mic soc acestea se pot defecta sau pot da erori.

Solutie

Un prim pas pentru a vedea daca hard-disck-ul tau extern mai functioneaza il reprezinta conectarea la calculator sau la laptop si a vedea daca acesta este vazut ca dispozitiv de stocare. Mai apoi, se intampla ca fisierele de pe unitate sa fie total invizibile, ceea ce iarasi indica o problema. Nu in ultimul rand, s-ar putea ca unele fisiere sa fie vizibile, dar sa nu poata fi accesate. Ori, daca stim cu siguranta ca fisierele nu au fost copiate intr-un alt director, redenumite sau chiar transferate pe alta unitate, e cazul sa apelam la un specialist.

Mai exista suficienti utilizatori care cred ca le stiu pe toate, incercand metode dintre cele mai neconventionale de a recupera datele. Primul pas il reprezinta apelarea la diverse softuri descarcate gratuit de pe internet, care nu intotdeauna dau rezultatele scontate, mai ales daca sunt folosite de neprofesionisti. Exista si asa-zisi specialisti care pun imediat mana pe surubelnita si se apuca de desfacut unitatea hard-disk, in speranta ca vor rezolva ceva. Din nefericire, acestea nu sunt metode de aplicat pe incercate. Companiile specializate pot efectua astfel de operatiuni de recuperare HDD extern, insa in camere speciale, cu mediu controlat, in conditiile in care, se stie, pana si cel mai mic fir de praf sau impuritati asezate pe platanele hard-diskului pot afecta iremediabil datele de pe acesta.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(4 din 13 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?