Cum functioneaza Oculus Rift

Configurare noua (How To)

Situatie

Oculus Rift este un dispozitiv ce reda o realitate virtuala (vr) ce se afla in curs de dezvoltare din anul 2012. In spatele aspectului minimalist se ascunde un dispozitiv foarte complex proiectat sa pacaleasca simtul vizual, cel auditiv precum si orientarea in spatiu. De asemenea, Oculus Rift trebuie sa compenseze si pentru senzatia de greata provocata de disocierea actiunilor corpului (ex. miscarea mainilor) cu efectele percepute prin dispozitiv. Iata, pe scurt, cum face toate astea:

 

0 ocu

Solutie

Pasi de urmat
  1. Vizual.

Oculus Rift foloseste un mecanism foarte similar cu cel al propriilor nostri ochi pentru a reda un mediu 3D. Faptul ca noi percepem o singura imagine este de fapt un truc. Fiecare ochi percepe individual cate o imagine care este transmisa prin intermediul nervului optic catre creier. Imaginile captate nu sunt identice. Ele sunt captate din unghiuri diferite dar si la distante diferite, unul din ochi fiind putin mai aproape de imagine decat celalat. Imaginele captate astfel sunt trimise catre creier, care le transforma intr-o singura imagine, cu efect de adancime si perspectiva. Aceasta este imaginea vazuta de noi.

the eyes

Oculus Rift foloseste aceleasi principii; in fata fiecarui ochi se afla cate un ecran.In incinta dispozitivului ecranele sunt amplasate la fel; in unghiuri diferite si cu o diferenta mica de distanta. Cele 2 imagini nu sunt combinate nicicum de hardware-ul dispozitivului. “Magia” se intampla in continuare in creierul utilizatorului. Tehnologia nu este noua. Ce este nou este doar tehnologia ecranului.

ochi

Ecranele sunt ecrane OLED de rezolutie indeajuns de mare asa incat ochiul nostru sa nu perceapa nici pixelii separati, nici spatiile existente intre pixeli. Ecranele au si un refresh rate de minim 60Hz, frecventa imperceptibila de ochiul uman. Ele redau un camp vizual orizontal de 100 de grade fiecare, pentru ca ochiul nostru sa nu perceapa deloc incadrarea ecranelor. Aceste 2 tehnici produc impreuna efectul 3d.

disp

2. Localizare

Desi efectul 3d in sine este impresionant, Oculus Rift nu ar fi nici pe departe un dispozitiv revolutionar fara a oferi utilizatorului posibilitatea “sa se uite” in mediul 3d. Pentru asta, Dispozitivul foloseste un senzor exterior si o serie de LED-uri infrarosu montate pe vizor. Senzorul urmareste constant pozitia led-urilor si astfel, schimba imaginea redata in vizor. este un sistem asemanator celui folosit de Kinect. Pentru a evita zonele moarte, Oculus Rift are astfel de LED-uri pe toata circumferinta capului.

tracker

Sistemul de localizare este ajutat si de un dispozitiv numit “Adjacent Reality Tracker”. Acest dispozitiv foloseste un magnetometru, un giroscop si un accelerometru. Este incredibil de sensibil; In combinatie cu LEDurile de pe piesa de cap, dispozitivul detectecteaza cele mai fine miscari pe toate cele 3 axe, trimitand date catre procesare de peste 1000 de ori pe secunda. Astfel, nu exista nici o discordanta intre pozitia capului tau in realitate si pozitia capului tau in realitatea virtuala.

cap

 

3 – Sunetul

Desi vazul ne acapareaza cea mai mare parte din perceptia noastra despre ce avem in jur, auzul este si el un element esential in alcatuirea unei “imagini” de ansamblu a lumii care ne inconjoara. Pentru asta, Oculus rift contine software care, in functie de aplicatiile care ruleaza, simuleaza schimbarile unei unde sonore in functie de directia din care provine, precum si distanta. Software-ul poate simula schimbari sonore in functie de cateva sute de puncte de origine din jurul capului, consolidand iluzia lumii virtuale. Oculus rift ofera o pereche de casti detasabile care pot fi inlocuite cu orice model doreste utilizatorul.

 

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(18 din 42 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?