Cum monitorizăm activitatea pe un server Linux

Configurare noua (How To)

Situatie

Sistemele Linux furnizează o serie de comenzi care fac ușoara raportarea activității sistemului. În acest post vom examina câteva comenzi care sunt deosebit de utile.

Solutie

Comanda „watch

Comanda „watch” este o comandă care face mai ușoara examinarea în mod repetat a unei varietăți de date despre sistemul dvs. – activitățile utilizatorilor, procesele care rulează, datele de conectare, utilizarea memoriei etc. Tot ce face este să ruleze comanda pe care o specificați dvs, în mod repetat, de fiecare dată suprascriind rezultatul afișat anterior, acest lucru dovedindu-se o modalitate foarte convenabilă de monitorizare a ceea ce se întâmplă în sistemul dvs.

Mai jos avem o comandă mai interesantă, prin care puteți vizualiza o listă actualizată a utilizatorilor care se conectează la server. Conform exemplului, această comandă se va actualiza la fiecare 10 secunde. Utilizatorii care se deconectează vor dispărea din lista curentă, iar cei care se autentifica vor vor fi afișați în aceasta. Dacă nimeni nu se conectează sau deconectează, lista va rămâne aceeași, cu excepția afișării timpului curent.

$ watch -n 10 who

În cazul în care doriți doar să vedeți câți utilizatori sunt conectați, puteți afișa numărul de utilizatori, împreună cu media load-ului, care vă va arata cât de încărcat este sistemul, alăturând comanda uptime împreună cu watch.

$ watch uptime

Pentru a verifica utilizarea memoriei, puteți rula comanda următoare:

$ watch -n 5 free -m

Comanda „top

În cazul în care doriți să urmăriți procesele rulate de către un anumit utilizator, top are o opțiune ideală pentru dvs. – opțiunea -u:

$ top -u root

Nu numai că vedeți ce procese rulează utilizatorul, ci și resursele (CPU și memoria) pe care procesul în sine le consumă și cât de încărcat funcționează sistemul per ansamblu.

Comanda „ac

Dacă doriți să vedeți cât de mult timp este conectat fiecare dintre utilizatorii dvs., puteți utiliza comanda ac. Aceasta necesită instalarea pachetului acct (Debian) sau psacct (RHEL, Centos, etc.).

Comanda ac are un număr de opțiuni, dar își colectează datele din fișierul wtmp. Iată un exemplu care arată numărul total de ore în care au fost conectați utilizatorii recent:

$ ac

Această comandă arată numărul total de ore per utilizator:

$ ac -p

Această comandă arată contorizarea zilnică a numărului de ore în care au fost conectați utilizatorii:

$ ac -d | tail -10

Există multe comenzi prin care se poate examina activitatea unui sistem. Comanda de watch vă permite să executați în mod repetat orice comandă și să urmăriți modificarea rezultatului. Comanda top este o opțiune mai bună pentru a vă concentra pe procesele utilizatorilor și, de asemenea, se leagă într-un mod care vă permite să vedeți modificările în timp ce acestea se întâmplă, iar comanda ac examinează timpul de conectare al utilizatorului.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(38 din 79 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?