Cum să utilizați comanda de redenumire pe Linux

Configurare noua (How To)

Situatie

Nu este nimic în neregulă cu mv. Comanda face o treabă bună și se găsește pe toate distribuțiile Linux, în macOS și în alte sisteme de operare asemănătoare Unix. Comanda mv are un scop, și anume mutarea fișierelor. Este un efect secundar fericit că poate fi folosit pentru a muta un fișier existent într-un fișier nou, cu un nume nou. Efectul net este de a redenumi fișierul, astfel încât să obținem ceea ce ne dorim. Dar mv nu este un instrument dedicat pentru redenumirea fișierelor.

  • Redenumirea unui singur fișier cu mv

Pentru a utiliza mv pentru a redenumi un fișier, tastați mv, un spațiu, numele fișierului, un spațiu și noul nume pe care doriți să îl aibă fișierul. Apoi apăsați Enter.

Puteți folosi ls pentru a verifica dacă fișierul a fost redenumit.

mv oldfile.txt newfile.txt
ls *.txt
  • Redenumirea mai multor fișiere cu mv

Lucrurile devin mai complicate atunci când doriți să redenumiți mai multe fișiere. mv nu are capacitatea de a se ocupa de redenumirea mai multor fișiere. Trebuie să apelezi la folosirea unor trucuri ingenioase Bash.

Să presupunem că avem un director cu o varietate de fișiere în el, de diferite tipuri. Unele dintre aceste fișiere au extensia „.prog”. Dorim să le redenumim la linia de comandă, astfel încât să aibă o extensie „.prg”. Cum îl facem pe mv să facă asta pentru noi? Să aruncăm o privire la fișiere.

ls *.prog -l

Iată o modalitate de a face asta, care nu recurge la scrierea unui fișier script Bash real.

for f in *.prog; do mv -- "$f" "${f%.prog}.prg"

A funcționat? Să verificăm fișierele și să vedem.

ls *.pr*

Deci, da, a funcționat. Toate sunt fișiere „.prg” acum și nu există fișiere „.prog” în director.

Solutie

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(4 din 6 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?