Cum se foloseste Malwarebytes for Windows Premium

Configurare noua (How To)

Situatie

La ce este bun Malwarebytes for Windows?

Malwarebytes for Windows este o alegere bună pentru tine dacă:

  • Vrei să îți îmbunătățești securitatea calculatorului tău cu Windows, adăugând un nivel suplimentar de protecție împotriva malware-ului și ransomware-ului, pe lângă antivirusul tău principal.
  • Vrei să fii bine protejat împotriva site-urilor web malițioase, indiferent de browser-ul web pe care preferi să îl folosești.

Solutie

Pasi de urmat

Pentru a obține o versiune de evaluare de Malwarebytes for Windows pe calculatorul tău, trebuie să descarci un fișier executabil numit mb3-setup-consumer-3.3.1.2183.exe, cu o dimensiune de 74,7 MO. Executarea fișierului de instalare deschide expertul de instalare, care îți dă opțiunea de a face o instalare rapidă folosind opțiunile implicite. De asemenea, poți să configurezi și opțiunile avansate.

Malwarebytes for Windows Premium

Totuși, singurele opțiuni avansate disponibile sunt alegerea folderului de instalare și decizia dacă vrei să creezi o scurtătură pe desktop. Din punctul nostru de vedere, nu sunt niște opțiuni chiar “avansate”. Când este finalizată instalarea, poți să vezi interfața de utilizare și ți se prezintă mesajul de bun venit la versiunea de evaluare Premium pentru 14 zile. Când se termină această perioadă, Malwarebytes for Windows poate fi folosit pentru a curăța calculatorul dacă este infectat, dar nu mai previne malware-ul și nici nu mai oprește proactiv ransomware-ul și site-urile web periculoase.

Malwarebytes for Windows Premium

Procesele de descărcare și instalare pentru Malwarebytes for Windows sunt directe și rapide. Utilizatorii începători cât și cei experimentați trec ușor prin aceste procese. De asemenea, nu sunt cerute datele personale ale utilizatorului, iar asta este foarte bine.

Integrarea cu Windows, browser-ele web și aplicațiile Windows universale

Malwarebytes for Windows nu dezactivează automat Windows Defender și nu dezactivează nici Windows Firewall. Ne așteptam ca el să dezactiveze Windows Defender deoarece site-ul web prezintă Malwarebytes for Windows ca fiind un înlocuitor al antivirusului. Totuși, se pare că această afirmație este cel puțin înșelătoare. Am căutat prin forumurile și prin documentația lor și am aflat că Malwarebytes for Windows este construit să funcționeze bine alături de alte produse antivirus, inclusiv Windows Defender.

Când testăm produse antivirus precum acesta, verificăm dacă dezactivează și Windows Firewall și dacă îl înlocuiesc cu un firewall propriu. Malwarebytes for Windows nu include un modul firewall, așa că nu are niciun motiv să dezactiveze Windows Firewall. Acest lucru înseamnă și că nu ar trebui să te aștepți să primești o protecție mai bună împotriva atacurilor care își au originea în rețea, deoarece Malwarebytes for Windows nu poate să îți ofere o astfel de protecție.

Partea bună la a nu avea un modul firewall este că sunt foarte mici șansele să ai probleme cu opțiunile de rețea din Windows. Crearea și asocierea la un Grup de domiciliu se face ușor, și la fel de ușor este și să partajezi fișiere și foldere prin rețea. De asemenea, nu am avut probleme la rularea sau actualizarea aplicațiilor Windows universale.

Pentru a te proteja de site-urile web periculoase, Malwarebytes for Windows scanează și filtrează tot traficul de internet care intră și care iese de pe calculatorul tău. Acest lucru înseamnă că ești în siguranță în orice browser web preferi să folosești, iar asta este foarte bine.

Malwarebytes for Windows Premium

Mergând mai departe, am vrut să vedem dacă Malwarebytes for Windows are un efect negativ semnificativ asupra performanței laptopului nostru de teste. Am început prin a folosi BootRacer ca să măsurăm timpul de pornire al calculatorului înainte și după ce l-am instalat. Numerele pe care le-am obținut cu Malwarebytes for Windows instalat au crescut cu 10 procente, aceasta fiind o creștere semnificativă. De asemenea, ne-am uitat la cât de mult RAM consumă. În circumstanțe normale, Malwarebytes for Windows are nevoie de aproximativ 227 MO de RAM, valoare ceva mai mare decât am văzut la alte produse de securitate dar un număr totuși nesemnificativ după standardele din prezent.

Pentru a verifica dacă vitezele pe internet sau în rețeaua locală sunt afectate de Malwarebytes for Windows, am rulat câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Rezultatele nu au evidențiat schimbări semnificative. Se pare că acest produs de securitate nu are un efect negativ asupra performanței în rețea sau internet.

Malwarebytes for Windows este un software de securitate bine integrat cu Windows. Poate funcționa împreună cu alt software antivirus fără probleme. Acest produs de securitate nu pare să ne încetinească calculatorul de teste prea mult, deși am văzut o creștere a timpului de pornire, de 10%.

Ușurința în utilizare și configurare

Malwarebytes for Windows are o interfață de utilizare simplă care este ușor de folosit de către oricine. Este vorba despre o fereastră ce poate fi redimensionată, cu cinci secțiuni diferite: Dashboard (Tablou de bord), Scan (Scanare), Quarantine (Carantină), Reports (Rapoarte) și Settings (Setări). Aceste secțiuni sunt afișate într-un meniu în partea stângă a ferestrei, iar conținutul lor este afișat în partea dreaptă. Interfața de utilizare folosește culori albastre și verzi, iar majoritatea caracteristicilor și opțiunile pot fi activate sau dezactivate cu apăsând pe comutatoare sau bifând casete. Aceste detalii fac ca acest software să fie ușor de folosit pe calculatoare tradiționale, cu un mouse și o tastatură, dar și pe dispozitive cu ecrane tactile, cu ajutorul degetelor.

Malwarebytes for Windows Premium

Dacă vrei să rulezi o scanare, o poți face direct din Dashboard (Tablou de bord), apăsând pe butonul Scan Now (Scanare acum). Totuși, dacă vrei să rulezi o scanare personalizată pentru care să poți să alegi ce obiecte vor fi verificate, precum și pentru a selecta modul în care sunt abordate programele potențial nedorite, ar trebui să folosești secțiunea Scan (Scanare). Acesta este și locul unde poți să programezi scanări dacă vrei.

Malwarebytes for Windows Premium

Un lucru bun pe care mulți oameni îl vor aprecia îl reprezintă Reports (Rapoartele) pe care le primești de la Malwarebytes for Windows. Nu există statistici vizuale, dar toate evenimentele sunt înregistrate și listate în secțiunea Reports (Rapoarte) a interfeței. Ele sunt detaliate și un dublu click pe unul dintre ele îți dă toate detaliile pe care ai putea să ți le dorești.

Malwarebytes for Windows Premium

Toate setările, atât cele simple cât și cele complexe, se găsesc în secțiunea Settings (Setări). Majoritatea lor sunt ușor de înțeles și dacă ai nevoie de ajutor suplimentar pentru oricare dintre ele, tot ce trebuie să faci este să dai click pe iconița mică în formă de semn de întrebare de lângă acea setare sau opțiune. Malwarebytes for Windows nu oferă fișiere offline de ajutor, dar documentația online este detaliată, bine organizată și este ușor să cauți prin ea. Din punct de vedere al opțiunilor de suport, ai acces la forumurile comunității, chat live și opțiuni de suport prin email, însă nu există opțiuni de suport telefonic de niciun fel.

Malwarebytes for Windows Premium

Din punct de vedere al alertelor și notificărilor, noi am văzut alerte referitoare la fișiere periculoase, precum și notificări despre site-uri web malițioase care au fost blocate de către Malwarebytes for Windows. Acest software de securitate nu este “vorbăreț” și nici nu te deranjează cu alerte neimportante, acesta fiind un lucru bun.

Malwarebytes for Windows Premium

Malwarebytes for Windows este un software de securitate cu o interfață de utilizare simplă și ușor de folosit. Arată bine și totul este ușor de găsit.

Protecție antivirus și antispyware

Primul lucru pe care l-am verificat referitor la protecția antivirus și antispyware, a fost să vedem cât de eficient este Malwarebytes for Windows la a te proteja atunci când navighezi pe internet. Malwarebytes for Windows filtrează tot traficul de internet care are loc pe calculatorul tău, iar asta înseamnă că ar trebui să primești aceeași protecție indiferent de browser-ul web pe care preferi să îl folosești.

Pentru a testa cât de bun este scutul web, am folosit cele mai populare browsere web din prezent – Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge și Opera – și am încercat să vizităm o serie de site-uri web cunoscute ca fiind periculoase. Malwarebytes for Windows a reușit să ne oprească din a încărca toate site-urile pe care am încercat să le vizităm, în toate browser-ele menționate. Acesta este un rezultat excelent!

Malwarebytes for Windows Premium

În continuare, am vrut să vedem ce face Malwarebytes for Windows atunci când conectezi o unitate de memorie externă cu malware pe ea. Am luat un stick de memorie USB și am copiat niște fișiere malware pe el, după care l-am conectat la laptopul nostru de teste. Din păcate, Malwarebytes for Windows nu a avut nicio reacție. Chiar dacă am deschis stick-ul de memorie USB în File ExplorerMalwarebytes for Windows tot nu a inițiat o scanare. Singura metodă de a verifica stick-ul de memorie pentru malware a fost să îl scanăm manual. Din cele 12 fișiere malware pe care le aveam pe el, Malwarebytes for Windowsnu a reușit să identifice patru fișiere infectate. Când am încercat să le executăm, acest software de securitate a mai detectat încă două dintre ele. Totuși, două fișiere malițioase au rămas neatinse, Malwarebytes for Windows nereușind să le detecteze ca fiind periculoase. Acesta este un rezultat mediu. În plus, am fi preferat să putem să configurăm Malwarebytes for Windows să scaneze unitățile de memorie automat dar, din păcate, interfața de utilizare nu permite acest lucru.

Malwarebytes for Windows Premium

La final, am realizat un test mai complex. Pe laptopul nostru de teste, am instalat Windows 10, l-am infectat cu niște malware periculos și apoi am cerut lui Malwarebytes for Windows să se instaleze și să curețe infecția. Nu a fost ceva ușor, dar a reușit să curețe calculatorul de teste. După o scanare completă de sistem și o repornire a sistemului, a dezinfectat toate fișierele infectate. De asemenea, am folosit Windows Defender pentru a vedea dacă a mai rămas ceva, dar totul indica faptul că sistemul era acum curat și funcțional din nou. Acesta este un rezultat bun!

Malwarebytes for Windows Premium

Am măsurat și timpul necesar lui Malwarebytes for Windows pentru a scana partiția noastră de sistem de 126 GO cu 35 de GO de date pe ea și am aflat că durează doar aproximativ 5 minute. Este rapid. În final, am verificat ce au avut de spus alte organizații de securitate independente despre Malwarebytes for Windows, dar aparent niciuna dintre organizațiile de securitate importante nu a testat această aplicație de securitate.

Malwarebytes for Windows face o treabă bună din punct de vedere al protecției pe care ți-o oferă în fața amenințărilor online. De asemenea, este capabil să repare un sistem infectat, dar se pare că puterea sa de detecție a malware-ului este doar una medie. Partea bună este că poți să îl folosești alături de alt antivirus și astfel poți să obții o mai bună protecție anti-malware.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi

Cât timp am folosit Malwarebytes for Windows, am descoperit câteva setări pe care credem că unii utilizatori ar putea vrea să le ajusteze:

  • Activarea opțiunii “Scan for rootkits” (“Scanare după rootkit-uri”) – crește timpii de scanare, dar verifică și dacă există rootkit-uri ascunși în sistemul tău. Pentru un nivel mai ridicat de protecție, activează această setare.
  • Dacă ai impresia că Malwarebytes for Windows îți încetinește pornirea calculatorului tău, ori că interferează cu pornirea altor aplicații, poate vei vrea să activezi opțiunea “Delay Real-Time Protection when Malwarebytes starts” (“Întârzie pornirea protecției în timp real atunci când pornește Malwarebytes”).
  • În cazul în care crezi că există malware pe sistemul tău, poate vei vrea să activezi opțiunea “Enable self-protection module early start” (“Activare pornire timpurie a modulului de autoprotecție”). Această opțiune schimbă ordinea de lansare a driverelor și aplicațiilor la pornirea Windows, astfel încât Malwarebytes for Windows începe să îți protejeze calculatorul cât mai curând posibil.

Toate setările de mai sus se găsesc în secțiunea Settings (Setări) din interfața de utilizare, în fila Protection (Protecție).

Malwarebytes for Windows Premium

Malwarebytes for Windows este un software de securitate care este configurat bine în mod implicit, dar sunt câteva setări pe care este posibil să vrei să le ajustezi pentru a îți face calculatorul cu Windows mai rapid sau mai sigur.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(7 din 39 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?