Cum se utilizeaza aplicatia bmon Linux

Configurare noua (How To)

Situatie

Cu aplicația bmon Linux, puteți vedea lățimea de bandă utilizată pe conexiunile dvs. de rețea.

Graficele dinamice și statisticile în timp real care arată activitatea pe diferitele interfețe de rețea vă pot oferi un avans excelent în ceea ce privește performanța rețelei și consumul de lățime de bandă. Aceasta este exact ceea ce vă oferă bmon, chiar într-o fereastră de terminal.

Solutie

Pasi de urmat

Pentru a instala bmon pe Ubuntu, utilizați această comandă:

sudo apt-get install bmon

Pentru a instala bmon pe Fedora, utilizați această comandă:

sudo dnf install bmon

Pentru a instala bmon pe Manjaro, utilizați această comandă:

sudo pacman -Sy bmon

Tastați bmon și apăsați Enter pentru a porni programul. Afișajul bmon este împărțit în mai multe panouri. Primele trei sunt etichetate „Interfețe”, „RX” și „TX”. Panoul central afișează statistici și grafice detaliate.

  • Panoul „Interfaces” vă arată interfețele de rețea cu care este echipat computerul.
  • Panoul „RX” afișează biții primiți pe secundă și pachetele pe secundă pentru fiecare interfață și coada sa.
  • Pe computerul nostru, avem doar două interfețe instalate: interfața loopback (numită și adaptor loopback) și adaptorul Ethernet cu fir. Interfața loopback se numește „lo”, iar interfața Ethernet se numește „enp0s3”.
  • Adaptorul Ethernet de pe aparatul dvs. poate avea un nume diferit. Dacă folosiți un laptop, veți vedea și un adaptor wireless, iar numele acestuia va începe probabil cu „wl”.

bmon afișează informații despre interfața de rețea selectată în prezent. Interfața selectată este cea cu un semn evidențiat mai mare decât (>) lângă el. Puteți apăsa săgețile sus și jos pentru a muta semnul mai mare decât și selecta interfața pe care doriți să o monitorizați. Am ales adaptorul Ethernet.

Acum, că avem o interfață de rețea activă, vedem o anumită activitate în grafice și în citiri. Dacă nu vedeți niciun grafic, întindeți fereastra terminalului în jos.  Apăsați tastele săgeată stânga și dreapta pentru a schimba statistica graficată. Pentru unele grafice, va trebui să apăsați H înainte ca acestea să fie completate.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(5 din 10 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?