De ce nu porneste calculatorul?

Configurare noua (How To)

Situatie

Daca avem un calculator care are probleme la pornire, cel mai probabil avem de-a face cu o problema hardware.

Solutie

Calculatorul nu mai porneste: Principalele cauze

Sursa de alimentare

De-a lungul timpului s-a observat ca la furtuni sau vijelii puternice furnizorii de energie electrica sunt depasiti. De multe ori s-au stricat electrocasnice, componente de calculator si multe altele.

Va trebui sa verificam priza, apoi sursa calculatorului daca functioneaza in parametri normali.

Sursa calculatorului este prea mica

De cele mai multe ori oamenii fac greseala in a alege surse ieftine, asa zise „pocnitoare”, dar isi cumpara restul de componente mult prea performante si de cele mai multe ori consumatoare de energie. Intotdeanua trebuie sa facem un calcul exact si sa verificam cat „poate sa duca” sursa calculatorului.

Placa de baza

Daca abia ati asamblat calculatorul, asigurati-va ca placa de baza este izolata de carcasa si nu se creeaza scurt circuit intre componente.

In cazul in care ati aspirat sau curatat calculatorul aveti grija sa nu cumva sa aveti condensatori rupti sau umflati pe placa de baza.

Probleme cu procesorul

Nu vă băgați nasul acolo unde nu vă pricepeți. Mai repede veți strica lucrurile decât să le reparați. Dacă veți curăța cooler-ul procesorului aveți grijă să puneți o pastă termoconductoare de calitate.

Probleme in BIOS

De ceva ani pe internet, dar chiar si producatorii de componente de calculator ne recomanda sa facem overclock la componente. Unele permit mai mult, altele mai putin. Cei care au facut overclock la calculator, in cazul in care nu l-au configurat cum trebuie se pot trezi ca nu le mai porneste calculatorul.

In acest caz recomand sa resetati BIOS-ul. Cel mai simplu mod de a reseta BIOS-ul este de a scoate pentru 2,3 minute bateria de alimentare a acestuia. O gasiti pe placa de baza.

In cazul in care o componenta din calculator s-a stricat, sistemul va porni dar pana la bootare. De cele mai multe ori primim un mesaj sau un beep prin care suntem avertizati ca nu mai functioneaza o componenta cum trebuie. In acest caz va recomand sa va duceti cu el la un service sau la garantie, daca mai aveti.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(12 din 24 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?