Dezactivați contul root în Linux

Configurare noua (How To)

Situatie

Contul root este contul absolut al unui sistem de operare Linux și al altor sisteme de operare similare. Acest cont are acces la toate comenzile și fișierele dintr-un sistem cu permisiuni complete de citire, scriere și executare. Este folosit pentru a efectua orice fel de sarcină pe un sistem; pentru a crea/actualiza/accesa/șterge conturile altor utilizatori, instala/elimina /actualiza pachetele software și multe altele.

Backup

Atenție: Înainte de a bloca accesul la contul root, asigurați-vă că ați creat un cont de administrare capabil să utilizeze comanda sudo pentru a obține privilegii de root.

Solutie

Schimbare Shell-ul utilizatorului root

Cea mai simplă metodă de a dezactiva autentificarea utilizatorilor root este de a schimba shell-ul din /bin/bash sau orice alt shell care permite conectarea utilizatorului in /sbin/nologin, în fișierul /etc/passwd, deschideți pentru editare utilizând oricare dintre editoarele dvs. de linie de comandă preferate.

De acum încolo, atunci când utilizatorul root se conectează, acesta va primi mesajul “This account is currently not available.“. Acesta este mesajul implicit, dar îl puteți modifica și puteți seta un mesaj personalizat în fișierul /etc/nologin.txt.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(11 din 23 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?