Diferenta intre virusi, troieni si viermi. Ce trebuie sa stim?

Configurare noua (How To)

Situatie

Majoritatea dintre noi utilizam aplicatii antivirus si incercam sa tinem aceste aplicatii actualizate pentru a evita infectarea cu virusi informatici, dar foarte multe persoane nu inteleg exact de ce pericole incercam sa ne protejam PC-ul. In cele ce urmeaza vom incerca sa explicam care sunt principalele tipuri de amenintari care exista pe Internet si prin ce se diferentiaza acestea.

Solutie

Pasi de urmat
  • Virus

Un virus este o bucata de cod care, executata pe un sistem informatic, va infecta acel sistem. De cele mai multe ori, seamana cu tipuri de fisiere familiare si poate sa fie primit prin e-mail, descarcat prin Internet sau prin reteaua interna. In momentul in care acest cod a infectat sistemul, se multiplica si va infecta si alte sisteme din retea.

  • Vierme

Un vierme este un tip de virus care poate sa infecteze un sistem fara sa fie nevoie sa ruleze un cod; acesta poate sa exploateze vulnerabilitatile aplicatiilor software si sa se instaleze automat in computer. Si acest tip de virus se va raspandi in retea si va incerca sa foloseasca vulnerabilitatile descoperite pentru multiplicarea pe cat mai multe sisteme.

  • Troian

Un virus troian este un cod care executat pe un sistem, va deschide o „usa” ce poate permite accesul neautorizat la acel sistem. Hackerii folosesc acesti virusi pentru a avea acces la sisteme pe care apoi le utilizeaza contul pentru a trimite mesaje nesolicitate, furturi de date si alte activitati ilegale. Aceste programe sunt, de cele mai multe ori, ascunse in aplicatiile utilizate frecvent pe computerele personale.

Ce trebuie sa stim

Din nefericire, exista opinia ca utilizarea unui soft antivirus (si actualizarea permanenta a softului) este suficienta pentru protejarea impotriva pericolelor care ne pandesc peste tot pe Internet. Asa cum am explicat, un virus de tip vierme poate sa ruleze pe un sistem folosind vulnerabilitatile aplicatiilor software utilizate, ca de exemplu Microsoft Windows. Asadar, este foarte important sa ne asiguram ca folosim ultima versiune de Windows (sau orice alta aplicatie), la fel cum incercam sa avem ultima versiune de antivirus.
Pentru a fi siguri ca utilizam versiunea la zi a sistemului de operare de la Microsoft, este bine sa accesam frecvent pagina de web a producatorului la adresa: windowsupdate.microsoft.com

Un virus de tip troian este de regula foarte greu de identificat, mai ales daca este foarte nou si inca nu este recunoscut de aplicatia noastra antivirus. Pentru a preveni infectia cu un astfel de virus, va sfatuim sa aveti grija ce aplicatii instalati pe sistem si sa utilizati mereu kituri de instalare originale. Mai mult decat atat, va sfatuim sa fiti atenti atunci cand permiteti altor persoane sa utilizeze calculatorul dumneavoastra si in nici un caz nu le permiteti sa instaleze aplicatii.

Un alt sfat este acela de a monitoriza permanent procesele si aplicatiile care ruleaza pe sistemul dumneavoastra. Se poate monitoriza si activitatea pe Internet a sistemului cu un soft de tip firewall, care este usor de instalat si utilizat. Nu trebuie decat sa cautati pe Google „personal + firewall” si cu siguranta veti avea de unde alege.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(4 din 14 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?