Exemple de NAS-uri

Configurare noua (How To)

Situatie

Printre producătorii care au în oferte NAS-uri dedicate şi utilizatorilor finali se numără QNAP, ZyXEL sau NetGear. Iată câteva exemple:

QNAP Turbo NAS TS-212E – 830 lei

QNAP Turbo NAS TS-212E este un NAS dotat cu procesor Marvell de 1.2 GHz, memorie RAM 256 MB şi două sertare pentru HDD-uri de 3.5” cu capacitatea totală de până la 8 TB.

Dezvoltat în special pentru utilizatorii individuali, modelul oferă numeroase funcţii atractive pentru aceştia prin intermediul sistemului de operare proprietar QNAP 4.0, care beneficiază de o interfaţă intuitivă.

De exemplu, File Station îţi permite să gestionezi fişierele stocate pe NAS prin intermediul unui browser, poţi realiza diverse back-up-uri în timp real inclusiv pe Dropbox sau Google Drive sau poţi realiza un server FTP. De asemenea, aplicaţia QSync îţi permite să uploadezi pozele direct de pe smartphone pe NAS, iar sistemul de operare include un client bittorrent cu posibilitate de căutare direct pe servere.

QNAP Turbo NAS 212P, un NAS pentru utilizatorii individuali

QNAP Turbo NAS 212E, un NAS pentru utilizatorii individuali

Pe partea de multimedia există aplicaţiile Photo Station, Music Station şi Video Station care îţi permit redarea rapidă a acestor fişiere pe alte dispozitive şi au inclusiv posibilitatea de a urmări pe televizor filmele stocate pe NAS.

În plus, QNAP 4.0 oferă numeroase funcţii utile pentru cei care realizează, administrează şi găzduiesc site-uri, un exemplu în acest sens fiind posibilitatea de alocare dinamică a DNS-urilor (Dynamic DNS). În plus, există CMS-uri şi Wiki-uri speciale pentru realizarea site-urilor, cum ar fi WordPress.

Nu în ultimul rând, NAS-ul QNAP poate fi accesat direct de pe smartphone-uri şi tablete cu Android şi iOS.

Preţul recomandat de producător pentru acest model este de 800 lei, însă reţine că NAS-ul nu include HDD-uri.

ZyXEL NSA 320 – 470 lei

Dacă ai nevoie de un NAS în special pentru activităţi multimedia, ZyXEL NSA 320 este un model pe care merită să-l iei în considerare.

Modelul propus de ZyXEL joacă practic rolul de media center: îţi permite să faci download, upload şi backup de fişiere, să accesezi fişierele audio, video sau office stocate pe el prin intermediul altor dispozitive conectate la reţea, dar şi prin aplicaţiile dezvoltate pentru smartphone-urile şi tabletele cu Android şi iOS. În plus, acestea pot fi transmise imediat pe reţelele sociale pe care activezi.

De asemenea, poţi accesa conţinut şi pe televizoare sau pe consolele de jocuri XBOX 360 şi PlayStation 3 şi poţi instala software din surse externe, inclusiv WordPress pentru gestionarea propriului site.

ZyXEL are in oferta un NAS adaptat pentru servicii multimedia

ZyXEL are in oferta un NAS adaptat pentru servicii multimedia

NetGear RND4000-100EUS – 800 lei

Netgear este un alt producător de NAS-uri, iar modelul propus de noi are un aspect clasic şi este adresat mai degrabă celor interesaţi de back-up-uri şi mai puţin de opţiuni multimedia. Suportă până la 4 HDD-uri SATA ÎI care pot fi conectate în RAID 0, RAID 1 sau RAID 5 şi beneficiază de numeroase opţiuni de back-up, inclusiv pentru stick-uri USB.

Pe de altă parte, poate partaja fişierele inclusiv cu televizoare şi consolele de jocuri XBOX 360 şi PlayStation 3. La fel ca şi celelalte modele prezentate, nici acesta nu include HDD-uri.

NetGear mizeaza mai debraba pe utilizatorii interesati de backup

NetGear mizeaza mai debraba pe utilizatorii interesati de backup

Concluzii

Un dispozitiv de tip NAS oferă o gamă diversificată de opţiuni şi funcţii pentru utilizatorii individuali, de la efectuarea unor back-up-uri periodice la redarea conţinutului multimedia şi accesarea fişierelor de pe PC, laptop, tabletă sau smartphone.

În plus, un astfel de gadget poate fi utilizat şi pe post de server pentru un site, mai ales că unele NAS-uri îţi permit inclusiv să instalezi CMS-uri precum WordPress.

Prin urmare, un NAS este un dispozitiv util pentru că permite un acces rapid la fişiere din partea mai multor persoane şi de pe o gamă variată de produse electronice

Solutie

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(5 din 9 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?