Situatie
Un utilizator se poate afla in situatia de a nu putea sa reincarce sau sa inlocuiasca bateriile/acumulatorii de pe mouse-ul wireless. In acest caz sau pentru alte aplicatii, se pot urma o serie de pasi pentru maximizarea timpului de folosire si minimizarea consumului de energie electrica a dispozitivului.
Cititorul ar putea avea nevoie de o documentare suplimentara legata de termenii tehnici, specificatiile si modul de lucru al dispozitivelor pe usb.
Solutie
A) Folosirea de baterii in locul acumulatorilor
Pentru timpul maxim de folosire continua a dispozitivului se recomanda baterii ce nu sunt reincarcabile, acestea adesea avand capacitatea cel putin dubla fata de acumulatori (din motive ce tin de chimia bateriei)
B) [Pierderea garantiei] Folosirea de heatsinks (disipatoare de caldura) (din cupru) impreuna cu pad-uri termice
Aplicarea lor pe chip-ul senzorului sau al MCU-ului (microcontroller) (sau chiar al chip-urilor pentru comunicatii wireless). Ca urmare, cel putin pentru circuitele pe baza de cupru vom avea o rezistenta electrica redusa cu cateva procente (respectiv crestere similara a timpului de utilizare). Eventual se pot da cateva gauri in lateralul si in partile superioare ale carcasei mouse-ului pentru a evita formarea unui sistem termic izolat.
C) Oprirea setarilor mouse-ului ce presupun timp de procesare suplimentara pentru procesorul integrat
Acestea includ dar nu se limiteaza la:
-motion-sync (sincronizarea pachetelor de date de la senzor cu fereastra de timp pentru trimiterea pachetelor usb)
-ripple control (compensarea pentru nivelul de zgomot/eroare ce apare la folosirea valorilor mari de DPI sau CPI (peste 3000 de obicei))
-filtru de slam-click (impiedicarea declansarii click-urilor accidentale la ridicarea si punerea pe masa a mouse-ului)
-folosirea luminilor RGB cu efecte statice sau oprirea lor totala (negru) (altfel se prefera nuantele mai inchise ori rosu / verde, in aceasta ordine)
D) Desi este o extensie a solutiei anterioare: Reducerea ratei de esantionare
Este o recomandare oferita inclusiv de catre producatori, desi uneori poate avea efectul invers dorit: reducerea ratei de esantionare poate creste timpul necesar indeplinirii task-urilor datorita intarzierilor adaugate, in consecinta trebuie testate multiplele valori disponibile (daca producatorul ofera aceasta facilitate) pentru a gasii un echilibru
E) Reducerea factorului de amplificare a miscarii (DPI/CPI) combinat cu cresterea Pointer Speed
Un dpi redus inseamna ca mouse-ul va trimite mai putine date (si procesorul integrat efectiv va lucra mai putin) pentru aceeasi miscare de mana versus cazul folosirii unei valori mai mari. Totusi pentru a compensa pentru “viteza” redusa este necesara cresterea valorii pentru Pointer Speed din Mouse Properties din Control Panel
F)Enhance pointer precision – bifat
Aceasta setare permite cresterea dinamica a “vitezei cursorului” sau mai bine spus implementeaza acceleratia pentru controlarea cursorului. Avantajele sunt evidente deoarece reduce timpul si “distanta fizica” de folosire a mouse-ului.
G)Folosirea in proximitatea mouse-ului a receptorului
Pentru laptopuri probabil ca este suficienta folosirea pe aceeasi latura cu locatia mouse-ului, altfel se poate utiliza un cablu de extensie USB (M/F) de 50-150cm pentru ca receptorul sa fie cat se poate de aproape de mouse, reducand nevoia de retransmitere a pachetelor de date si a folosirii unui regim mai intens de lucru al antenelor integrate.
H) Update de firmware pentru mouse/tastatura
Se recomanda citirea changelog-urilor inaintea aplicarii unui firmware nou, dar de obicei acestea ajuta si cu imbunatatirea performantei bateriei (ceea ce simultan poate sau nu impacta si performanta senzorului/timpului de intarziere a click-urilor dar aceasta nu este o prioritate momentan). Daca un changelog nu este disponibil sa poate contacta echipa de suport tehnic a producatorului dar trebuie avut in vedere faptul ca majoritatea mousilor/perifericelor nu suporta (in mod oficial) downgrade-ul/revenirea la versiunea precedenta de firmware.
Reamintim ca nu se recomanda update-uri de firmware cand bateriile nu sunt incarcate ori exista posibilitatea unei pene de curent (blackout).
I) Inlocuirea mouse-ului cu un trackpad, trackball sau stylus
Desi cel mai probabil productivitatea va avea de suferit (considerabil in primele cateva saptamani/zeci de ore de utilizare), cel putin primele doua periferice ar trebui sa poata oferi un timp de folosire mai lung a bateriei, de obicei din cauza dimensiunilor mai mari (ce ar permite acomodarea unui acumulator intern mai mare).
J) [Pierderea garantiei] inlocuirea acumulatorului integrat cu unul de capacitate mai mare:
Utilizatorii cu experienta de service/cunostinte (electrice) ce tin de “modding” (modificare) pot incerca achizitionarea unei baterii cu acelasi voltaj si inlocuirea celei integrate. Aceasta solutie este recomandata doar in cazuri extreme/uz casnic si nu este indicata implementarea in cadrul office-urilor.
K) Testarea implementarii tehnologiei bluetooth versus wireless
Unele periferice permit conectarea la calculator atat prin bluetooth cat si prin intermediul unui receptor proprietar wireless. Literatura de specialitate poate recomanda una sau cealalta optiune, dar de obicei producatorul va oferi in specificatii duratele de viata pentru fiecare mod de operare. Totusi se recomanda testarea ambelor moduri la fiecare model/produs in parte, in special atunci cand se iau in considerare solutiile prezentate anterior.
Leave A Comment?