Identifica rapid erorile din event viewer in mac OSx

Configurare noua (How To)

Situatie

Vizualizarea si interpretarea logurilor in caz de probleme ale sistemului sau troubleshooting se face foarte usor folosind aplicatia Console, accesibila din Applications > Utilities sau cu combinatia de taste Command+Space

console

Se da click pe Show Log List  din toolbar pentru a se vedea lista cu logurile de sistem impartite pe categorii.

 

BegGuidConsole-06

Solutie

Pasi de urmat

System Log Queries contine toate logurile care apartin de intreg sistemul. Aceste includ loguri de sistem dar si loguri de aplicatii

 

7-console-query

Daca selectam All Messages putem vedea activitatea sistemului in timp real. Toate logurile includ un timestamp, numele procesului sau al aplicatiei si mesajul logului. Se pot crea cautari personalizate (custom queries) dupa multe criterii pentru a filtra mesajele in functie de ce anume cautam. Pentru a face o cautare alegem New System Log Query din meniul File.

 

os-x-console1osx-console-window

Urmatoarea sectiune este Diagnostic and usage information

Logurile dein aceasta sectiune includ evenimente de diagnosticare ale aplicatiilor sau userilor cum ar fi:

  • o aplicatie care s-a inchis neasteptat
  • userul a fortat o aplicatie sa se inchida
  • o eroare de sistem care cere userului sa reseteze calculatorul

Diagnostic and Usage Messages

Mesajele din acesta sectiune oferta informatii despre cum sunt folosite aplicatiile si sistemul. Aici vedem doar mesajele si nu raportul problemei, ca de exemplu blocarile de sistem sau interuperile neasteptate ale aplicatiilor.

 

User Diagnostic Reports

In User Diagnostic Reports vedem mesajele care ai legatura cu contul de utlizator si a aplicatiilor care ruleaza pe utilizatorul logat in sistem in momentul respectiv.

 

System Diagnostic Reports

System diagnostic reports include urmatoarele informatii:

  • detalii despre blocarea unori aplicatii sau a sistem
  • detalii despre oprirea neasteptata a unei aplicatii
  • Kernel Panics
  • informatii legate de diverse evenimente ale sistemului (de exemplu, incercarile esuate ale unei functii)
  • Informatii despre resursele sistemului (user si aplicatii)

 

sqkgD

Files (Fisierele)

In sectiunea Files putem vedea logurile separate in diverse categorii. Logurile din aceasta sectiune sunt organizate pe criterii bine definite si legate cu fisierele corespunzatoare. Aici putem localiza fisierul logului intr-o fereastra de cautare.

system.log

Aici gasim loguri referitoare la drivere si extensii ale kernelului care se incarca la boot. Aici putem gasi si drivere si software care nu mai sunt folosite care care inca mai au servicii care ruleaza. Aici putem gasi cauza problemelor de tip hardware (referitoare la drivere) si evenimente care au loc la restart, shutdown, sleep.

 

kernel.log

Logurile din aceasta sectiune sunt rezultatul comunicarii dintre software si hardware. Cand apare o problema la transmiterea comenzilor de la sistem catre aplicatii sau de la o aplicatia catre procesor si alte componente hardware, logurile create sunt stocate aici.

~/Library/Logs

Aceste loguri raporteaza activitatea utilizatorului curent logat in sistem. Expanzand acest folder, se pot gasi loguri pentru programe si servicii specifice utlizatorului respectiv. Aici se mai gasesc si crash reports ce contin informatii despre aplicatiile care s-au oprit neasteptat, informatii ce pot fi trimise programatorilor si developerilor pentru a se afla cauza problemei.

 

/Library/Logs

Aici gasim aceleasi tip de loguri ca cele de mai sus doar ca ele sunt pentru toti utilizatorii care folosesc calculatorul: atat pentru userul logat cat si pentru toate conturile deja existente.

 

/var/log

Aici gasim loguri de nivel inferior care nu contin informatii despre o anumita aplicatie sau parti ale sistemului ci contin loguri de autorizare (authorization logs) pentru folosirea sistemului si a diverselor aplicatii.

 

Console_Mac_OS_X

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(7 din 13 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?