Instalare Virtualbox 5.0 in Ubuntu

Configurare noua (How To)

Situatie

Virtualbox 5.0 s-a lansat pe data de 9 iulie 2015, dar in Ubuntu 14.04 ultima versiune disponibila in repozitorii este 4.3.10.

Pentru a instala ultima versiune trebuie sa urmam pasii de mai jos.

Solutie

Pasi de urmat

Primul pas este adaugarea in lista repozitoriilor si repozitoriul de unde vom descarca pachetul Virtualbox 5.0.

Pentru asta recomand sa ne autentificam ca root, deoarece avem mai multe comenzi de rulat. Asadar, dupa ce deschidem un terminal nou, tastam

sudo su –

apoi apsam tasta enter, introducem parola si apasam iarasi tasta enter.

Adaugarea se face ruland comanda de mai jos:

echo “deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian $(lsb_release -cs) contrib” >> /etc/apt/sources.list.d/virtualbox.list

Comanda scrie linia deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian $(lsb_release -cs) contrib in fisierul /etc/apt/sources.list.d/virtualbox.list. Acest fisier este citit de fiecare data cand se ruleaza comanda apt-get update.
In timpul executarii comenzii in care se scrie linia, se va rula si comanda $(lsb_release -cs) care citeste numele de cod al versiunii Ubuntu instalate si va seta repozitoriul specific versiunii instalate.

De exemplu, $(lsb_release -cs) pe Ubuntu 14.04 va returna numele de cod al versiunii, si anume: trusty.

Screenshot from 2015-08-13 20:40:33

Pentru ca adaugarea repozitoriului a fost facuta manual, trebuie sa descarcam si cheia care valideaza pachetele din noua sursa. Daca sarim peste acest pas, apt-get ne va atentiona ca pachetele pe care dorim sa le instalam din noua sursa nu sunt de incredere. Acest pas nu este obligatoriu, dar recomandat. Daca dorim ca autentificarea pachetelor sa functioneze corespunzator, rulam urmatoarea comanda:

wget -q https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox.asc -O- | apt-key add –

Daca nu au aparut probleme la import, ni se confirma faptul ca acea cheie a fost importata prin returnarea textului “OK” la finalizarea comenzii.

Screenshot from 2015-08-13 20:46:43

Dupa introducerea noului repozitoriu, trebuie sa specificam managerului de pachete ca au aparut noi adrese de unde poate descarca pachete. Pentru asta rulam

apt-get update

Apoi trecem la instalarea propriu-zisa a pachetului Virtualbox 5.0:

apt-get install virtualbox-5.0

Screenshot from 2015-08-13 20:53:32

 

Screenshot from 2015-08-13 20:54:38

Un ultim pas, optional, dar recomadat: instalarea Virtualbox Extension Pack. Dupa descarcarea fisierului, VEP se instaleaza ca un program in WIndows: dublu click pe fisier. Se va deschide urmatoarea fereastra in Virtualbox:

Screenshot from 2015-08-13 21:00:57

Se alege Install, apoi se introduce parola.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(8 din 16 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?