Samsung 750 EVO – un SSD de calitate pentru performanță

Configurare noua (How To)

Situatie

SSD-urile reprezintă una dintre cele mai bune soluții pentru îmbunătățirea performanței și vitezei calculatoarelor noastre. Acest lucru se datorează faptului că ele sunt întotdeauna mai rapide decât unitățile de stocare tradiționale. Unul dintre producătorii cei mai mari de SSD-uri este Samsung, o companie care este cunoscută de toată lumea, în principal datorită smartphone-urilor pe care le produce. În ultimele zile, le-am testat SSD-ul Samsung 750 EVO: un dispozitiv care promite să ofere viteze ridicate de citire și scriere a datelor, la un preț rezonabil.

Solutie

Despachetare și specificații hardware

SSD-urile nu sunt dispozitive vândute în ambalaje spectaculoase, cu design-uri complicate. Ele vin de obicei, în cutii simple și minimaliste, iar Samsung 750 EVO nu este o excepție de la această regulă.

 Acest SSD este ambalat într-o cutie pătrată, construită din carton alb de culoare mată. Pe partea superioară a cutiei, poți să vezi o imagine cu SSD-ul, numele său și capacitatea sa de stocare.

 

Samsung 750 EVO

Pe spatele pachetului, vei găsi mai multe informații imprimate, inclusiv despre garanție. Vei fi mulțumit să afli că SSD-ul Samsung 750 EVO beneficiază de o garanție de 3 ani.

Samsung 750 EVO

În interiorul cutiei, vei găsi SSD-ul așezat pe un suport din plastic și actele de garanție imprimate pe hârtie. Nimic altceva!

Samsung 750 EVO

SSD-ul Samsung 750 EVO se încadrează în clasa de dimensiune de 2,5 inci, ceea ce înseamnă că se va potrivi perfect atât într-un calculator desktop cât și într-un notebook, de exemplu.

Samsung 750 EVO

După cum poți vedea în imaginea de mai jos, SSD-ul se conectează la PC prin intermediul conectorilor SATA 3.

Samsung 750 EVO

Dimensiunile exacte ale SSD-ului sunt 100 x 69,85 x 6,8 mm în lățime, înălțime și adâncime. El reprezintă o alegere îndeosebi bună dacă ai nevoie să îl folosești într-un dispozitiv portabil, precum într-un laptop sau într-un PC convertibil, deoarece este și foarte ușor: cântărește mai puțin de 50 de grame.

Samsung 750 EVO

Samsung produce și vinde SSD-ul 750 EVO în mai multe versiuni, de diferite capacități: 120 GO, 250 GO și 500 GO. Modelul pe care l-am testat noi are 250 de GO de spațiu de stocare. Windows 10 a raportat că el are o capacitate utilizabilă de 232 de GO.

Samsung 750 EVO

Samsung ne spune că SSD-ul 750 EVO este capabil să citească date la viteze de până la 540 MO/sec și că poate să scrie date la viteze de până la 520 MO/sec. Desigur, acestea sunt vitezele maxime teoretice, atinse la citirea și scrierea secvențială.

Aceste viteze sunt atinse cu ajutorul unui controler Samsung MGX și cu memoria de tip Samsung NAND Flash. Vom vedea ceva mai târziu în acest review care sunt vitezele atinse în realitate.

Dacă te interesează consumul de energie, trebuie să știi că SSD-ul Samsung 750 EVO de 250 de GO are un consum mediu de 2,1 Wați la citirea de date și de 3,7 Wați la scriere.

 

Performanțe în testele sintetice

Pentru a îți face o idee mai bună despre performanțele și vitezele oferite de SSD-ul Samsung 750 EVO, am rulat și câteva benchmark-uri, folosind următorul sistem de test:

 • Procesor: AMD FX-8350
 • Placă de bază: ASRock 970 Extreme3
 • Memorie: HyperX Predator 8.00 GO Dual-Channel DDR3 la 2133MHz
 • Placă grafică: Sapphire AMD Radeon R9 270X Dual-X
 • Sistem de operare: Windows 10 Home 64-bit cu Creators Update

Prima aplicație de benchmark pe care am folosit-o a fost CrystalDiskMark, aceasta executând mai multe teste de citire și scriere de date, atât secvențial cât și aletor:

 • Seq Q32T1: Citire/scriere secvențială (mărimea blocului = 128KiB) cu multiple cozi și fire de execuție
 • 4K Q32T1: Citire/scriere 4KiB aleatoare, cu multiple cozi și fire de execuție
 • Seq: Citire/scriere secvențială (mărimea blocului=1MiB) și un singur fir de execuție
 • 4K: Citire/scriere 4KiB aleatoare, cu o singură coadă și un singur fir de execuție

După cum poți vedea în captura de ecran de mai jos, vitezele de citire și de scriere secvențiale pe care le-am măsurat cu CrystalDiskMark pe sistemul nostru de test, sunt foarte apropiate de cele promise de Samsung pentru SSD-ul 750 EVO.

Samsung 750 EVO

Pentru a avea și o a doua opinie, am rulat câteva teste și cu o altă aplicație populară de benchmark pentru SSD-uri, numită AS SSD Benchmark. Deși vitezele de transfer de date la citire și la scriere pe care le-am măsurat cu AS SSD Benchmark nu sunt la fel de mari ca cele pe care le-am văzut în CrystalDiskMark, ele sunt destul de apropiate pentru a ne confirma faptul că acesta este un SSD rapid.

Testele pe care le-am rulat cu AS SSD Benchmark sunt:

 • Seq: testează performanța de scriere/citire secvențială
 • 4K: testează performanța de citire/scriere aleatorie, folosind blocuri de date de 4KO
 • 4K-64Thrd: testează performanța de citire/scriere aleatorie folosind blocuri de date de 4KB și 64 de fire de execuție
 • Acc.time: măsoară timpul de acces al SSD-ului

Samsung 750 EVO

În ambele benchmark-uri – CrystalDiskMark și AS SSD Benchmark – am fost impresionați de vitezele de scriere pe care reușește să le obțină SSD-ul Samsung 750 EVO de 250 de GO. La nivelul său de preț, există și alte SSD-uri care pot susține aceste viteze de citire, dar nu sunt foarte multe care să susțină și aceleași viteze mari de scriere.

Software inclus: Samsung Magician

Pe pagina de suport a SSD-ului Samsung 750 EVO, compania oferă un software care poartă un nume destul de amuzant: Samsung Magician. Este disponibil în mod gratuit pentru toți utilizatorii de Samsung 750 EVO. Îți recomandăm să îl descarci și să îl instalezi, deoarece te va ajuta să crești performanța oferită de noul tău SSD, precum și să îți ofere actualizări de firmware și să îți dea detalii despre el, ca de exemplu starea lui de sănătate.

Cea mai importantă caracteristică a software-ului Samsung Magician însă este cea numită RAPID ModeRAPID Mode este un instrument care îți poate crește vitezele SSD-ului, prin crearea și utilizarea unui sistem cache în memoria RAM a calculatorului tău, aceasta fiind folosită pentru a mări viteza de citire și de scriere pe SSD-ul Samsung. RAPID Mode se activează cu un simplu comutator din interfața de utilizare a Samsung Magician și are nevoie doar de o repornire a sistemului pentru a începe să funcționeze.

Samsung 750 EVO

Software-ul Samsung Magician îți oferă și informații despre sănătatea SSD-ului tău, cantitatea totală de date care au fost scrise pe el începând din prima zi de utilizare, versiunea de firmware instalată și ultima versiune disponibilă, etc.

De asemenea, poți folosi instrumentul Performance Benchmark pentru a vedea cât de rapid este SSD-ul tău și instrumentul Secure Erase pentru a șterge definitiv datele stocate pe SSD-ul Samsung 750 EVO.

Software-ul Samsung Magician te ajută să crești performanțele SSD-ului tău, să îi faci upgrade la firmware atunci când este disponibilă o nouă versiune și îți oferă și multe informații utile despre starea SSD-ului tău. 

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(13 din 27 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?