Symlinks in Linux

Configurare noua (How To)

Situatie

Symlinks (simbol links = legăturile simbolice) numite și „legături soft” și „legături simbolice”, sunt o formă de comenzi rapide care pot indica fișiere și directoare. Un link simbol arată exact ca un fișier obișnuit sau un director dintr-o fereastră a managerului de fișiere. De asemenea, apare ca o intrare într-o listă de fișiere într-o fereastră a terminalului. Fișierul sau directorul către care indică link-ul simbolic poate fi oriunde în arborele sistemului de fișiere.

Solutie

O instalare Linux standard conține multe linkuri simbolice. Chiar dacă nu creați nici unul, sistemul de operare le folosește. Rutinele de instalare a aplicației folosesc adesea linkuri simbolice pentru a indica fișierele executabile. Când software-ul este actualizat, fișierul binar este înlocuit cu noua versiune și toate legăturile simbolice continuă să funcționeze ca înainte, atâta timp cât numele noului fișier este același cu vechiul.

Putem vedea cu ușurință câteva legături simbolice folosind ls în directorul rădăcină. Unele dintre intrări sunt afișate într-o culoare diferită, acestea sunt afișate cu albastru deschis.

ls /

Putem arunca o privire mai profundă utilizând opțiunea -l (listare lungă). Tastăm următoarea comandă pentru a privi toate intrările „lib” și intrarea unică „bin”:

ls -l /lib* /bin

La începutul fiecărui rând este un „l”, care indică faptul că elementul este o legătură simbolică. Textul de după „->” arată ce îndreaptă legătura simbolică. În exemplul nostru, țintele sunt toate directoare.

Permisiunile sunt listate ca citite, scrise și executate pentru proprietar, grup și altele. Acestea sunt intrări false implicite. Acestea nu reflectă permisiunile reale asupra obiectelor către care se îndreaptă linkurile simbolice. Permisiunile pentru fișierul sau directorul țintă au prioritate și sunt onorate de sistemul de fișiere.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(8 din 16 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?