Thunderbolt 3 vs. USB-C: Care este diferența?

Configurare noua (How To)

Situatie

Laptopurile mai noi vin adesea încărcate cu un port care acceptă un conector reversibil și acceptă viteze de transfer foarte rapide. Știi ce e asta? Dacă ați ghicit portul Thunderbolt 3 sau USB 3.1, aveți dreptate, iar aici este problema.

Ambele protocoale de transfer de date folosesc același conector, dar utilizările potențiale ale acestora variază. Poate fi dificil să înțelegeți diferențele dintre cele două porturi și dacă laptopul dvs. este dispus cu unul sau altul.

Cu toate acestea, după ce înțelegeți diferența, este ușor să aflați ce port este care și cum să le utilizați.

Thunderbolt 3 ports on a MacBook Pro.

Solutie

Pasi de urmat

Ce este Thunderbolt 3?

Thunderbolt 3 este un protocol proprietar (deocamdată) de transfer de date și video dezvoltat de Intel. Pentru a-l folosi, producătorii de computere trebuie să obțină certificarea de la Intel. Nu orice companie vrea să facă asta.

Asta este rău, deoarece Thunderbolt 3 este incredibil de rapid. Este mult mai rapid decât viteza maximă actuală pentru USB. Versiunea de top actuală a USB-ului este USB 3.1 Gen 2, care este capabilă să viteze până la 10 Gigabits pe secundă (Gbps). Aceasta este doar un sfert din viteza maximă a Thunderbolt 3, care are o capacitate maximă de 40 Gbps.

Care este diferența dintre Thunderbolt 3 și USB 3.1?

A graphic on a white background with a laptop, Thunderbolt 3 cable, and all of Thunderbolt 3's benefits.

Înainte să ajungem la ce poate face Thunderbolt 3 în comparație cu USB 3.1, să vorbim despre cum arată. Atât Thunderbolt 3 cât și USB 3.1 folosesc conectorul și portul USB Type-C.

Pentru a spune diferența, porturile Thunderbolt 3, cablurile și angrenajul sunt de obicei etichetate cu o formă de săgeată precum un fulger. Porturile USB pot avea și fulgere, dar acestea indică faptul că portul USB este capabil să încarce articole mici, cum ar fi smartphone-urile, chiar și atunci când laptopul este oprit. Dacă este Thunderbolt 3, fulgerul apare așa cum vedeți mai sus.

Acum, iată punctul critic despre Thunderbolt 3 și USB: Un port Thunderbolt 3 poate funcționa și ca port USB, dar un port USB nu poate funcționa ca Thunderbolt 3.

Thunderbolt 3 are o opțiune „Fallback”, unde dacă nu poate comunica cu un dispozitiv conectat ca unitate Thunderbolt, atunci încearcă protocolul USB. Când utilizați USB, portul Thunderbolt 3 este limitat la viteze USB ale dispozitivului conectat, nu la viteze rapide de aprindere ale Thunderbolt.

Viteza tunetului nu înseamnă doar că puteți transfera un videoclip 4K de două ore pe o unitate externă mult mai rapid. Puteți conecta, de asemenea, până la două afișaje 4K la 60Hz prin DisplayPort. USB 3.1 Gen 2 acceptă și video în ceea ce se numește „Mod Alt”, unde vă puteți conecta direct la un monitor DisplayPort – HDMI este de asemenea posibil. Cu toate acestea, modul Alt este că este o caracteristică opțională pe care OEM-urile trebuie să o activeze. Thunderbolt 3, prin comparație, acceptă video din casă.

Cu Thunderbolt 3, puteți, de asemenea, daisy lanț până la șase dispozitive suplimentare la mașina dvs. sursă. Aceasta înseamnă că conectați dispozitivul A la portul Thunderbolt 3 de pe laptop și apoi conectați dispozitivul A la dispozitivul B și așa mai departe. Toate dispozitivele trebuie să utilizeze Thunderbolt 3. Dacă folosiți un dispozitiv USB 3.1 ca dispozitiv C, de exemplu, atunci lanțul de margarete se oprește în acel moment.

De asemenea, rețineți că laptopul dvs. va avea nevoie de resursele de calcul pentru a face față tuturor celor care sunt conectate dispozitive Thunderbolt. Înlănțuirea Daisy este de obicei folosită pentru a conecta mai multe afișaje, dar ar putea fi de asemenea folosită pentru a conecta mai multe monitoare și hard disk-uri externe dintr-un singur port.

Samsung acceptă înlănțuirea de margarete pentru monitoarele cu USB 3.1, dar, în general, această caracteristică nu este la fel de bine acceptată ca în cazul Thunderbolt 3.

În cele din urmă, Thunderbolt 3 poate suporta dispozitive PCIe cum ar fi docuri externe pentru carduri grafice, în timp ce USB 3.1 nu. Suportul PCIe permite jucătorilor să transforme un laptop fără prea mult în modul de susținere grafică într-o mașină de joc destul de bună. Trucul este că producătorii de computere trebuie să suporte această caracteristică în laptopurile lor, deoarece suportul pentru plăcile grafice PCIe nu este automat.

Ce calculatoare includ Thunderbolt 3?

A close-up shot of laptop ports including (from left) HDMI, Thunderbolt 3, DisplayPort, and dual USB ports.

O primă fotografie a porturilor de laptop, inclusiv (de la stânga) HDMI, Thunderbolt 3, DisplayPort și porturi dual USB.

Cel mai simplu mod de a vă asigura că primiți Thunderbolt 3 este să cumpărați un Mac. Apple pune portul pe toate mașinile sale actuale, inclusiv laptopurile, computerele desktop și toate echipamentele.

În partea Windows, dacă doriți un port Thunderbolt 3 din casetă, atunci căutați un laptop. Unele desktop-uri pre-construite acceptă Thunderbolt 3, dar de obicei trebuie să cumpărați un card de expansiune pentru a adăuga Thunderbolt 3 pe un desktop Windows.

Laptop-urile sunt o poveste diferită, cu modele selecte (și adesea mai scumpe) care transportă porturi Thunderbolt 3. Câteva exemple includ Alienware M17, Asus ZenBook S UX391 și Lenovo ThinkPad X390 Yoga.

Care este viitorul pentru Thunderbolt 3?

Nu este clar dacă Intel intenționează să actualizeze Thunderbolt la versiunea 4, dar viitorul pentru Thunderbolt 3 este foarte clar. Protocolul Thunderbolt al Intel se îmbină în USB4. Specificația pentru USB4 a fost anunțată în vara anului 2019, produsele bazate pe USB4 fiind difuzate în 2020 sau 2021.

USB4 va avea aceeași viteză maximă de transfer de 40 Gbps ca Thunderbolt 3, precum și aceeași capacitate de a afișa dispozitive video și lanțuri de margarete. Odată ce dispozitivele USB4 încep să se deruleze, ne așteptăm ca Thunderbolt 3 să dispară în cele din urmă.

Companiile pot crea dispozitive la fel de capabile ca Thunderbolt 3 fără probleme de licență de la Intel. Sprijinirea Thunderbolt 3 este o opțiune cu USB4, care este o veste excelentă pentru dispozitivele mai vechi, dar nu există prea puține motive pentru a crea noi dispozitive Thunderbolt 3 atunci când USB4 este disponibil.

În cele din urmă, s-ar putea să vedem o lume în care doar USB4 cu conectorul său de tip C domnește suprem și cam toate se pot conecta doar prin acel port, inclusiv dispozitive de stocare, monitoare, chei de securitate și multe altele.

Desigur, viitorul acesta va dura probabil ani întregi. Producătorii de computere vor continua să includă porturi USB standard pe laptop-uri pentru a susține echipamentele vechi ale utilizatorilor casnici și ai întreprinderii, fără a fi nevoie de adaptoare.

Având acest viitor tipic USB4, atât de îndepărtat, mai plătește să cunoaștem diferența dintre un port USB de tip C și Thunderbolt 3.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(4 din 18 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?