Totul despre routere si functionalitatea lor

Configurare noua (How To)

Situatie

Te-ai gandit vreodata ce poti face in cazul in care ai un router care nu mai este eficient, iar tu ai nevoie sa fii conectat la internet? Deseori oamenii nu isi mai pun aceasta intrebare, deoarece se gandesc la faptul ca nu se poate intampla asa ceva intr-o tara cu un internet bun si conexiuni foarte stabile. Pe de alta parte inevitabilul se poate produce oricand, de aceea in paragrafele de mai jos am sa-ti descriu cat de importante sunt routerele si ce trebuie sa faci atunci cand router-ul tau nu mai este functional.

Mai intai de toate trebuie sa-ti alegi un router specific nevoilor tale. Iar aici ai posibilitatea de a alege intre cele 3 mari categorii: routere individuale, routere pentru companii si routerele wireless.

  •  Routerele individuale – se folosesc pentru conectarea utilizatorilor individuali sau a firmelor mici la serviciile de internet prin cablu, DSL sau la acele retele de cartier, iar acest lucru se poate intampla deoarece se folosesc routere de mici dimensiuni si nu foarte puternice. Cele mai multe dintre aceste routere au inclus si un switch, iar printre aceste routere puteti gasi si routere ce pot suporta si conexiuni wireless, mai ales prin reteaua Wi-Fi. Ceea ce este si mai interesant la acest tip de routere este faptul ca indiferent cate calculatoare se pot conecta la el, routerul transforma adresele acestora intr-o singura adresa IP publica prin NAT. Iar acest lucru apare pe internet ca si cum acea micuta reatea de calculatoare sa fie cunoscuta ca un singur calculator, o singura adresa IP unica.
  •  Routerele pentru companii – in general companiile folosesc toate tipurile de rouatere, dar si routere foarte puternice. Iar aceste routere puternice se gasesc deseori in centre de cercetare si bineinteles in cadrul companiilor de telecomunicatii. Companiile ce au o raspandire geografica mare se folosesc de obicei de un model de achizitie a routerelor cutrei nivele: acces, distributie si nucleu.
  • Routerele wireless – sunt cele mai raspandite si in acelasi timp cele mai folosite. Acest tip de routere fac posibila conectarea anumitor dispozitive precum laptopuri, tablete, calculatoare tip desktop sau telefoane smart la reteaua de internet.

Cum cele mai cunoascute sunt routerele wireless majoritatea populatiei alege un astfel de produs. Dar uneori problemele nu sunt provocate de router, ci de acel cablu fibra optica, pe care multa lume nu prea il ia in seama. Cel putin o parte din oameni au fost obisnuiti sa spuna chiar asa: „aaa, un cablu”, dar de cele mai mute ori se uita importanta acestui cablu.

In plus de asta nu mai sunt persoane interesate de functionalitatea acestora, cat si de siguranta lor, iar la un moment dat se trezesc ca nu se mai pot conecta la Internet. Si totusi daca se intampla sa ai o astfel de problema – sa nu te poti conecta la internet – in afara de verificarea router-ului, indiferent de tipul lui, te sfatuiesc sa iei in calcu si berificarea cablului tau. Daca nu faci acest lucru este posibil ca atunci cand iti schimb router-ul, nici cel nou sa nu poata fi functional.

Solutie

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(5 din 9 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?