Afla de ce o partitie NTFS este mai buna si mai securizata decat o partitie FAT32

Configurare noua (How To)

Situatie

Partitionand un hard-disk in doua sau mai multe partitii, organizeaza si ajuta la protejarea fisierelor si a datelor importante. Dupa crearea partitiei, date pot fi securizate mai mult, prin formatarea folosind sistemul NFTS, ori de cate ori este posibil. Exceptand situatiile cand sistemul de operare nu permite, optand pentru o partitie NTFS, reprezinta solutia cea mai buna si mai sigura.

 

Solutie

Pasi de urmat

Criptarea datelor

O partitie NTFS include un sistem de criptare a datelor, care nu se gaseste la tipurile vechi de partitii. Criptarea fisierelor permite pastrarea datelor in fisierele si foldere private, schimbandu-le formatul, facandu-le astfel imposibil de vizualizat, fara sa detina cheile de decriptare. Fara cheile de decriptare  corecte, utilizatorul primeste un mesaj de eroare cand incearca sa deschida un fisier de pe partitia respectiva.

Intr-o partitie FAT32, orice are acces la aceasta, are acces si la fisierele si folderele continute.

Permisii

Posibilitatea de a seta permisii in NTFS, spe deosebire de FAT32, este o functionalitate care mareste securitatea intr-o partitie NTFS. Nivelurile de permisii includ, controlul total, modificarea, citirea si executarea, listarea continutului folderelor, citirea si/sau scrierea, fiecare dintre ele incluzand permisii specifice nivelului respectiv. De exemplu, un utilizator care are controlul total, detine toate cele 14 permisiuni, in timp ce un utilizator ce detine doar drepturile de citire, detine 5 din ele. Administratorul de sistem, are posibilitatea de a seta permisiuni pentru fiecare grup sau utilizatori individuali.

Tratarea erorilor

Tratarea erorilor in NTFS, asigura integritatea datelor si permite recuperarea datelor. Un proces denumit “Transactional NTFS”, disponibil de la sistemele de operare Vista, poate elimina modificarile partiale ale datelor, inainte ca acestea sa afecteze sistemul, in cazul in care scrierea pe disc nu a fost efectuata complet, sau conform. Transactional NTFS, dispune de un sistem de rollback, care poate sa anuleze operatii ca si modificarea sau stergerea fisierelor si directoarelor, daca diverse probleme sau evenimente de tipul problemelor de alimentare, nu permit finalizarea operatiunilor respective. O partitie NTFS are deasemenea optiuni de recuperare, care permit a se seta un punct de restaurare, si a recupera majoritatea datelor pana la un anumit punct.

Consideratii

Desi formatarea unei partitii in NTFS inseamna un nivel mai mare de securitate a datelor, nu este o optiune pentru sistemele de operare vechi, sau pentru sistemele de operare non-Windows. NTFS, a inceput a fi folosit cu sistemele de operare Windows NT, insa acest tip de partitie, s-a mai dezvoltat intre timp, prin adaugarea de functionalitati noi, ajungandu-se la versiunea curenta 3.1.

Alte sistemele de operare ar putea sa aiba posibilitatea de a citi/monta partitii de tip NTFS, permitand operatii de baza de citire/scriere, insa cu functionalitati limitate.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(25 din 63 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?