Black Screen cauzat de placa video – Troubleshooting Guide (RTX Edition)

Rezolvare problema (Fix IT)

Situatie

Black Screen / Ecran Negru

Una dintre cele mai comune probleme ale plăcii video este că pur și simplu nu pare să funcționeze deloc. Dacă ai pornit PC-ul și ai descoperit că nu afișează nimic pe ecran, aceasta poate fi o problemă destul de dificilă de rezolvat, deoarece nu este sigur că GPU-ul este de vină. O scurtă privire în ghidul de depanare a PC-ului va evidenția câte componente ar putea cauza necompletarea pornirii PC-ului în mod corespunzător, dar dacă ești destul de sigur că este placa grafică ce este de vină, iată câteva soluții pe care le poți încerca.

Simptome

  • Ecran negru
  • Ventilatoarele pornite la 100% doar pe placa video
  • Sunet in loop sau oprit
  • Leduri aprinse.

Solutie

Pasi de urmat
  • Restabilește driverul grafic: Apasă tastele Windows + Ctrl + Shift + B.

Acest lucru va reporni driverul tău grafic și ar putea face ca placa ta grafică să funcționeze din nou. Reporniți PC-ul și opriți și porniți din nou monitorul: uneori, oprirea și pornirea lucrurilor poate reseta orice cauzează problema. Este o soluție puțin probabilă, dar una care ar trebui să fie primul lucru la care te gândești ori de câte ori placa video nu cooperează.

  • Încearcă o altă ieșire video/alt display:

Încearcă să-ți conectezi monitorul într-un alt port de pe placa ta grafică. Încearcă DisplayPort în loc de HDMI sau invers. Încearcă să te conectezi la un alt display: Dacă ai un monitor de rezervă la îndemână, încearcă să-ți conectezi placa grafică la acela pentru a vedea dacă este problema display-ului original sau o problemă de compatibilitate.

Reinstalează placa ta grafică: Dacă te descurci în interiorul PC-ului tău încearcă să scoți placa ta grafică și să o conectezi din nou. Ar trebui să verifici și conectorii de alimentare PCI-Express și să iei în considerare să-i reconectezi și pe aceștia.

  • Încearcă un alt slot pentru placa ta grafică sau alt cablu de alimentare

Dacă placa ta de bază are mai multe sloturi PCIe x16, poți încerca să-ți conectezi placa grafică în al doilea. Aceasta poate duce la performanțe reduse pe unele plăci de bază, dar dacă funcționează, este mai bine decât un ecran negru și te poate ajuta în călătoria ta de depanare.

În cazul plăcilor video noi cu cabluri de 12VHPWR care au senzori pe conectorul de 16 pini care intră în placa video si determină dacă placa video utilizează curent prin 1, 2, 3 sau 4 conectori de 8 pini conectați la sursă (voltajul fiind de 150/300/450/600W respectiv pe numărul de conectori). Dat fiind voltajul minim de care are nevoie un RTX 4080 sau 4090, minim 2 conectori de 8 pini sunt necesari pentru a putea folosi placile video menționate, altfel PC-ul nu va intra in Boot.

Sursele mai noi care au specificația ATX3.0 vin dotate cu 2 conectori de 8 pini care pot da 300W de fiecare sau un singur conector de 16 pini special de 600W pentru plăcile video RTX. De cele mai multe ori, cablurile noi 12VHPWR au probleme la senzorii menționați mai sus, ceea ce poate duce la problema pe care o verificăm în acest ghid. Soluția poate fi utilizarea cablului de la nVidia cu care vine placa video, ori achiziția unui cablu de la CableMod care sa fie compatibil cu sursa folosită. Mare atenție si la conectori sa fie cuplați la maxim altfel poate duce la probleme de supraîncălzire și chiar topirea conectorului.


CABLURILE DE SURSĂ NU SE FOLOSESC DE LA UN BRAND LA ALTUL, NICI DE LA UN MODEL LA ALTUL CHIAR DACĂ SUNT ACELAȘI BRAND!

  • Încearcă o altă placă video.

Dacă niciuna dintre opțiunile de mai sus nu funcționează s-ar putea să fie necesar să folosești o altă placă video (sau grafica integrată, dacă poți) pentru a confirma că este de vină placa video.

  • Dezinstalează driverul placii video

Dacă poți face sistemul să funcționeze cu o altă placă video sau cu cea integrată, încearcă să dezinstalezi driverii pentru placa ta video. Apoi, reintrodu placa video și încearcă să rulezi sistemul din el și vezi dacă driverii impliciti de Windows te ajută să îl pornesti din nou. Dacă funcționează, atunci poți reinstala driverii după aceea. Dacă toate acestea te lasă totuși cu un ecran negru este posibil ca placa ta video să fie defectă sau chiar moartă. Ar putea fi momentul să iei în considerare una nouă.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(3 din 7 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?